..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > crouching




12 Kasým 2003
Daðýlýn! Kamusal Alan Geliyor  
crouching
Yakýnda türbanlýlara haram olacak Türkiye. Peki ya sonra… Onlar, hangi haramý tercih edecekler? Baþörtüsünü çýkarmayý mý yoksa baþörtülü olarak Türkiye’de yaþamayý mý?


:BABG:
Kamusal alan, olabildiðince gürültülü ve yýkýcý bir þekilde yayýlmaya devam ediyor. Aziz vatanýn tüm kaleleri yakýnda kurtarýlacak türbanlýlarýn istilasýndan!... Yakýnda türbanlýlara haram olacak Türkiye. Peki ya sonra… Onlar, hangi haramý tercih edecekler? Baþörtüsünü çýkarmayý mý yoksa baþörtülü olarak Türkiye’de yaþamayý mý?
 
Baþörtüsünü simge olarak kullanmak. Neyin iþareti ki bu örtü? Bir kadýnýn inancýndan baþka bir þeyi hatýrlatmýyor. Ben mi fazla iyi niyetliyim yoksa bu türbanlýlar mý art niyetli. Komþumuz Güler Teyze, laik düzenin en büyük düþmaný mý? Peki ya türbaný yüzünden perukla týp fakültesine devam eden komþu kýzý Deniz, bir militan mý? Daha kötüsü annem! Yýllarca annem bildiðim kadýn yoksa Ýran ajaný mý?
 
Sorunun asýl kaynaðý samimiyet. Bu doðru. Ama samimi davranmayanlar baþörtülüler deðil. Asýl samimiyet yoksunlarý, inançlarý gereði örtünenlerin örtüsünün altýnda baþka bir neden aramak. Herkesi kendileri gibi görüyorlar. Kendilerinin her tavrý simgesel olduðu için her hareketi, her tavrý öyle görüyorlar.
 
Okullarda baþladý laik düzeni kurtarma savaþý. Önce doðduklarý ve vatandaþý olduklarý ülkede eðitim görme haklarý alýndý ellerinden. Sonra da siz bu ülkeye hizmet etmeye “laik” deðilsiniz diye memuriyetlerine son verildi. Ama oðullarýnýn ülkeleri uðruna ölmeleri hakký saklý tutuldu. (bknz. Þehit Cenazeleri) Çok merak ediyorum, þehit askerin annesine madalya takan kamu görevlileri neler hissettiler. “Ne yapalým? Emir demiri keser!”diye düþünmüþlerdir. Ya da “Gözlerimi kaparým vazifemi yaparým.” Bazý saðlýk kurumlarýnda, kahraman saðlýk görevlileri de türbanlý hastalarý tedavi etmeme cesaretini gösterdi. Fakat “türbanlý medya” tarafýndan þiddetle eleþtirildiler. Devlet de yalnýz býrakýnca; çaresiz kabuklarýna çekildiler. Ama gösterdikleri sadakat ve kahramanlýk, laik tarihimize altýn harflerle kazýnacak türden… Korkmayýn, bu ülke sizin gibiler sayesinde bugünlere geldi. Yaptýklarýnýz unutulmayacaktýr.
 
Adým adým silinecek türban bu ülkeden. Gereken yalnýzca cesaret. Ben yetkililerin ve etkililerin bünyelerinde yeterli miktarda cesaret tohumu olduðunu düþünüyorum. Ama henüz büyümediði için en cesur adýmý atmaya korkuyorlar. Ben eminim ki bu düþünce beyinlerinin bir köþesinde bekliyor. En uygun an geldiðinde uygulamaya konacaktýr. Nedir bu düþünce aklýnýza gelmiyor mu? Durun ben söyleyeyim. Biliyorsunuz bu ülkede camiler devletin bir kurumu olan Diyanet’in kontrolünde. Dolayýsýyla tüm camiler kamusal alan. Bu durumda baþörtülülerin camilere ve diyanetin kontrolündeki diðer binalara da alýnmamasý gerekiyor. Umarým yetkililer, en kýsa zamanda bu cesur adýmý da atarak laik düzenin temellerini iyice saðlamlaþtýrýrlar.
 
Bazýlarý samimi Müslümanlarla sorunu olmadýðýný söylüyor. Ve burada doðru bir noktayý bir ucundan tutuyorlar. Evet sorun samimiyettir. Samimi olalým lütfen…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Elmalarla Armutlari karistirmayalim
Gönderen: G / Almanya
9 Aralýk 2003
Sikmabas konusu sancili bir konu.. ama sizin baktiginiz gozlukde dogru degil malasef.. Turkiye, cumhuriyet devrimi ile aydinlanmayi yasamis yeryuzundeki tek müslüman ulkedir. Avrupa'nin Rönesans ile yasadiklarini Türkiye cumhuriyet devrimleri ile yasamistir. Malesef halkimiz genel olarak belli bir egitim düzeyini yakalayamadigi icin(halk kitleleri ortalamasi ilkokul 4) yaptigi secimlerde o derecedir gunumuzde.. ve Turkiye'nin hala sikmabas sorunu olmasi egitimin kitlelere yayilamamasindan kaynaklanmaktadir aslinda.. Arkadaslar lutfen, mahkeme solanlarimiz, yuce meclisimiz, caddelerimiz kisacasi heryerimiz sikma basli bayanlarla dolunca mutlu mu olacaksiniz ??? Bunlar karsi devrim icin atilmis ufak adimlardir.. bu karsi devrime karsi sert durmazsak.. ortacag karanligina gomuluruz tekrar.. Arkadaslar.. Kucuk cocuklara kuran kursu acmayi kendine gorev bilen(Arapcasini okuyunca ne anlayacaksa), Türkiye'nin bilimde yüz aki Tübitak baskanini BIR DEFALIGINA cikaracagi yasayla kendisi atamaya calisan.. tarikat okullarini, fakir ogrencilere lutuf gibi sunan insanlardan ne BEKLIYORSUNUZ ???? Zerre kadar da mi entellektuel birikiminiz yok? böyle bir ülkeyi ve sikmabasi nasil savunabiliyorsunuz.. Hayret dogrusu... (Not: Benim anneannemin ve komsumuz Zeliha teyzenin taktiklari basortusu.. etrafda dolasan SIKMABAS larla karistirmayalim lutfen..)

:: Tebrikler
Gönderen: Merve Yýldýrým / Antalya
4 Aralýk 2003
Fikirlerinize tamamen katýlýyor ve anlatýmýnýzdan dolayý sizi tebrik ediyorum. Bu konuda çok doluyum ve içimdekilerin bir kýsmýný zaten birkaç gün önce baþörtüsü konulu yazýmla siteye göndermiþtim. Geleceðin örtülü hanýmlarýmýz için güzel ve özgür günler getirmesinden ve çaðrýda bulunduðunuz gibi herkesin "samimi" olmasýndan baþka bir dileðim yok. Selamlar

:: bravo
Gönderen: cengiz / istanbul
13 Kasým 2003
guzel yazi. objektif bakarsak iran neyse turkiye de odur. orada basinizi acamazsiniz, burada ortemezsiniz. fark ne ki ???? örterseniz devletten birþey isteme hakkýnýz olmaz ama devletin sizden alacaklarý bakidir. ne samimiyet degil mi ?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Evden Kaçtý!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiç Olmak [Deneme]
Türk Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý [Deneme]


crouching kimdir?

Söylenen her söz sarsmalý, yazýlan her kelime hatýrlanmalý. Yoksa boþa konuþuyor ve yazýyoruz.

Etkilendiði Yazarlar:
Baþta Rus yazarlar olmak üzere yaþadýðý rahatsýzlýðý yazýlý ve sözlü olarak dile getiren herkes...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © crouching, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.