..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




20 Kasým 2003
Zihniyet Deðiþmedikçe  
Özcan Nevres
Sokaklarda sekiz bin sahipsiz ve eðitimsiz çocuk baþta tinercilik olmak üzere her türlü ahlaksýzlýðýn bataðýna düþmüþler. Uzmanlar uyarýyorlar. Önlem alýnmazsa on yýl içinde bu çocuklarýn sayýsý otuz beþ bine çýkar ve


:ACIA:
Zihniyet Deðiþmedikçe

Sokaklarda sekiz bin sahipsiz ve eðitimsiz çocuk baþta tinercilik olmak üzere her türlü ahlaksýzlýðýn bataðýna düþmüþler. Uzmanlar uyarýyorlar. Önlem alýnmazsa on yýl içinde bu çocuklarýn sayýsý otuz beþ bine çýkar ve Türkiye'nin baþýna bela olur. Ýnsanlar sokaða çýkamaz diyorlar. Peki bu uyarýya raðmen önlem alýnmaya çalýþýlýyor mu? Mevzuat hazretlerinde önemli deðiþiklikler yapýlýp çocuk sahibi olmak isteyen ailelere istedikleri vasýflardaki çocuk evlatlýk olarak verilebiliyor mu? Asla mevzuat hazretleri buna izin vermez.

Eski zamanlarda adamýn biri müdürlükten emekli olmuþ. Emekli ikramiyesiyle ev alma gereði duymamýþ. Zira zamanýnda bir ev sahibi olmayý baþarmýþ. Eline geçen parayý ne yapsýn? Karar vermiþ ticaret yapmaya. Bir manifatur dükkaný açmýþ. Daha ilk gün bir müþteri gelmiþ. On metre keten istemiþ. Adamýn müdürlük damarý kabarmýþ. Hayýr demiþ kaput bezi alacaksýn. Müþteri benim kaput bezine ihtiyacým yok bana keten bezi gerkli. Anlaþamamýþlar. Müþteri alýþ veriþ yapmadan gitmiþ. Ardýndan baþka bir müþteri gelmiþ. Bana beþ metre pazen verirmisiniz demiþ. Müdürün müdürlük damarý yine kabarmýþ. Hayýr demiþ, kadife alacaksýn . alýrsýn almazsýn derken bu dalaþmalar yüzünden hiç satýþ yapamaz olmuþ. Ýþi bakkaliyeye çevirmiþ. Pirinç isteyene þeker, fasulye isteyene nohut, þeker isteyene tuz alacaksýn dayatmalarý yüzünden dükkana hiç kimse gelmez olmuþ. Dükkanýnda nerede yanlýþ yaptým ki bu insanlar bu dükkana gelmez oldular diye düþünürken bir dostu ziyaretine gelmiþ. Derdini dostuna açmýþ. Ne iþ yaptýmsa tutturamadým diye yakýnmýþ. Dostu bu iþler sana göre deðil. Gel seni hela müdürü yapalým demiþ. Müdürün aklý pek yatmamýþ bu iþe. Dostu ýsrar etmiþ hele bir dene, sýrtýnda yumurta küfesi yok ya. beðenmezsen vaz geçersin.

Aramýþlar sormuþlar. Sonunda iþletmecisi olmayan bir hela (günümüzün diliyle tuvalet) bulmuþlar. Müdür erkenden masasýna kurulmuþ. Az sonra biri koþarak gelip tuvalete dalmýþ. Adam bir taraftan raspa yapýyormuþ. Nasýl yapmasýn adam ishal. Ýbriðin birini eline almaya kalkýþýnca müdür gürlemiþ. Býrak onu yanýndakini al. Adam al dediði ibriði alýp kabinin birine yönelmiþ. Müdür yine gürlemiþ. O kabine deðil, yanýbaþýndakine gir. Adamýn nedenini tartýþacak hali yok. Peki efendim deyip diðer kabine girmiþ. Müdür derin bir ohhhh çekmiþ. Ne güzel bir iþ bu demiþ. Benim müdürlüðümü aratmýyor.

Kadýn elli dört yaþýnda. Eþi ise kýrk yedi yaþýnda. Aslýnda kadýn eþiyle ayný yaþta. Zamanýnda ailesi nedense yaþýný yedi yaþ büyütmüþ. Ýkisi de öðretmen emeklisi. Çok uðraþmýþlar çocuk sahibi olmak için. her yolu denemiþler ama olmamýþ. Evlat edinmeye karar vermiþler ve gereken yerlere baþvurmuþlar.Aldýklarý yanýt aynen þöyle. Siz kýrk yaþý aþtýðýnýz için size ancak beþ yaþýn üstündeki çocuklardan verebiliriz. Aile yeni doðmuþ veya iki yaþýna kadar bir çocuk istiyor. Zira çocuðun kendilerini öz anne ve baba bilmelerini istiyorlar. Kurumlar diretiyorlar. Olmaz da olmaz. Siz çocuðu aldýktan sonra ya kýsa bir süre sonra ölürseniz, ya da bakamaz duruma düþerseniz ne olur? Ne olacaðýný ben söyleyeyim. Çocuk evlat edenlerin yasal mirasýna konar ve ömür boyu rahat eder.

Ýnsaf edin. Ýki yaþýndaki çocuk ile beþ yaþ çocuðun arasýndaki yaþ farký ne ki? Üç yaþ deðil mi? Nüfustaki yaþ büyütülmeli olduðu için küçültülemiyor. Bu durumda aile de özlemini duyduklarý yavruya kavuþamýyorlar. Kurumlarýn sorumlularýna sormak gerekir. Ýleri yaþlarda çocuk sahibi olmuþ ailelerin elinden çocuklarý bakamazsýnýz. Bakmaya ömrünüz yetmez diye ellerinden alýyor musunuz? Elbetteki bu iþ kurumdan deðil yasalardan kaynaklanýyor. Devlet kurum yöneticilerine zoraki eski müdürlük yaptýrýyorlar. Hayýr senin istediðin olmayacak. Ben ne verirsem onu alacaksýn.

Yasada ne yapmak gerekiyorsa hemen yapýlmalýdýr. Çocuk sahibi olmak isteyen gelir ve durumlarý uygun ailelere her türlü kolaylýk gösterilmelidir. Sokaklarýn daha çok sahipsiz, yersiz yurtsuz çocuklara gereksinimi yok.

Özcan Nevres

ozcannevres@portakalofis.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.