..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




20 Kasým 2003
Yazýk Bu Göz Yaþlarýna  
Özcan Nevres
Televizyonda kanal kanal gezip patlamadan sonraki haberleri izliyorum. Patlamada ölen günahsýz insanlarýn cenaze törenlerini ve yakýnlarýnýn gözyaþlarýný izlerken içim burkuluyor. Hani derler ya içim kan aðlýyor.


:AEJB:
Yazýk Bu Gözyaþlarýna

Televizyonda kanal kanal gezip patlamadan sonraki haberleri izliyorum. Patlamada ölen günahsýz insanlarýn cenaze törenlerini ve yakýnlarýnýn gözyaþlarýný izlerken içim burkuluyor. Hani derler ya içim kan aðlýyor. Benimki de ayný þey. Gerçek anlamda insan olanýn böyle bir vahþeti yaþatmaya vicdaný elverir mi? Ne yazýk ki her iki ayaðýnýn üzerinde yürüyen gerçek insan olamýyor.

Tarih boyunca dünya nice din savaþlarýna sahne oldu. Anadolu Selçuklularý az çekmedi Haçlý Seferlerinden. Tam sekiz kez Avrupa'nýn neredeyse tüm ülkelerinin savaþçýlarý birlik olup yürüdüler Kudüs için Anadolu'nun üzerine. Sayý üstünlüðünün avantajýyla acýmasýzca: Nice insanlar canlarýný yitirdiler o fanatizmin neden olduðu savaþlar yüzünden. Sonuç ne oldu. Bunca canlarýn yitirilmesi uðruna ellerine ne geçti? Ýþte Kudüs orada. Yine din kavgalarý yüzünden canlar yitiriliyor. Ýnsanlarýn doyurulmasýna, iþ güç sahibi olmalarýna yarayacak servetler silahlanmaya aktarýlýyor. Ýnsanlarýn fakirleþmesi kimin umurunda? O kutsal sayýlan tüm þehirler din ýrk renk ayýrýmý yapmadan insanlýða armaðan edilemez mi? Amaç Tanrý'ya kulluksa bu din kavgalarý niye? Tüm semavi dinlerde ilk insanýn Adem ile Havva olduðu kabul edilmektedir. Bu durumda tüm insanlarýn kardeþ olduklarýný kabul etmek gerekmez mi? Kardeþlerin kardeþlerine kendi inançlarýna uymuyur diye yaþam hakký tanýmamalarýnýn neresi doðru? Din farklýlýðý nedeniyle bu vahþetleri yaratanlar ve yaþatanlar insanlýðýn yüz karasýdýr. Tarih onlarý af etmeyecektir.

Bu Genç Partiye ne oluyor? Boyalý basýn her gün nerdeyse tam sayfa Uzan'larýn üzerine gittikçe Cem Uzan'ýn genç Parti'sinin gücüne güç katýyor. Son olarak Antalya'da çeþitli partilerden kopan bin beþ yüz kiþi Genç Partiye girmiþler. Geçmiþte boyalý basýn bir mazlum yaratmýþtý. Ýþte o yaratýlan mahzun kiþi Demokrat Parti'den sonraki yýllarýn en büyük baþarýsýna imzasýný attý. Her ne kadar oy oraný ANAP'ýn aldýðýndan düþükse de milletvekili sayýsýna göre en büyük payý aldý. Cem Uzan'a yapýlan saldýrýlar da yeni bir mazlum yaratýlmasýna neden oldu. Eðer açýlan davalar Cem Uzan lehine sonuçlanýrsa kim Tutabilir Cem Uzan'ý. Görünen o ki geçen seçimdeki gibi en büyük sürprizi yine Cem Uzan'ýn partisi Genç Parti yapacak. Hele Türkiye'nin kalbi Ankara'nýn Büyükþehir Belediye seçimlerini kazanýrsa, AKP nin vay haline.

Sayýn Manþet okurlarý. Turizm bacasýz fabrikadýr. Ne yazýk ki bölgemizde turizmin deðeri yeterince anlaþýlamamýþ ve anlatýlamamýþtýr. Konuþtuðum bazý kiþiler bölgemizde turistlerin ilgisini çekecek hiç bir antik yerimiz yok diyorlar. Geçmiþte Menemen'de de turistlerin ilgisini çekecek yer yok sanýlýyordu. Araþtýrmalara baþladým. Ýþe önce Arkoloji Müzesi Müdürlüðünden baþladým. Müzenin müdürü rahmetli Hakký Gültekin babamýn kadeh arkadaþýymýþ. Nevres Ahmet Kahyanýn oðlu olduðumu öðrendiðinde bana daha çok itibar etti. Görevli olan arkeologlara bana yardýmcý olmalarýný söyledi. Her sýkýþtýðýmda müzeye gider ve arkeologlardan istediðim bilgileri alýrdým. EOLÝ federasyonunun kurduðu on dört site devletinden on tanesinin Menemen'de (Aliaða'nýn Menemen'e baðlý bir nahiye olduðu dönemde) olduðunu öðrendim. Baþ devlet Larissa'da çektiðim çok güzel bir resmi kartpostal büyüklüðünde tab ettirerek Ýzmir Millet vekillerine parti farký gözetmeksizin bayram tebriði olarak üzerine bir not düþerek gönderdim. Buruncuk daðý üzerindeki tarih hazinesi Larissa sizlerin ilgisini bekliyor. Diðer bayramda ise Ege'ni Abant'ý olarak nitelenen Karagöl'ün bir resmini Egenin Abant'ý Karagöl sizlerin ilgisini bekliyor diye gönderdim. Çok etkili olmuþtu. Sonunda Menemen üçüncü sýnýf turistik yerler listesine alýndý. Bunun sonucunda Menemen'in en önemli tarihi eseri Taþ Han büyük bir titizlikle restore edildi. Sýrada Bedesten var.

Evimdeki iþler yakýnda bitecek. Bittikten sonra da çevremizin antik eserleri hakkýnda araþtýrmalara baþlayacaðým. Bu konuda bana yardýmcý olacaklara bu sütunlarda þimdiden teþekkür ederim.

Özcan Nevres

ozcannevres@portakalofis.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.