..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




20 Kasým 2003
Kulaktan Dolmalar  
Özcan Nevres
Ýnternet'te Anet'in siyaset grubunda bir gencimiz Köyenstitüleri nedir, neden kapatýldý diye soruyor. Dolma tüfeðin biri aklýnca enfes bir yanýt patlatýyor. Komünist militan yetiþtirdiði için. Ýnsanýn bilmediði bir konuda susmasý erdemliliktir.


:AHFJ:


Kulaktan Dolmalar


Ýnternet'te Anet'in siyaset grubunda bir gencimiz Köyenstitüleri nedir, neden kapatýldý diye soruyor. Dolma tüfeðin biri aklýnca enfes bir yanýt patlatýyor. Komünist militan yetiþtirdiði için. Ýnsanýn bilmediði bir konuda susmasý erdemliliktir. Ne yazýk ki bu kavramý yitireli yýllar oldu. Aðzý olan konuþuyor. Baþkalarý üzerlerine alýnmasýnlar diye soruyu soranýn adýný belirterek, Köyenstitüleri gerçeðini kaynaðýndan öðrenmeniz için size Muðla Endistrü Lisesinden emekli olmuþ edebiyat öðretmeni Bahattin Uyar'ýn Tonguç'un Eðitmenleri adlý kitabýný öneririm. Kitabý henüz ben de okumadým ama içeriðini biliyorum. Yazarý bana gönderecekti. Elinde hiç kalmamýþ. Ýkinci baskýsý yapýldýðýnda gönderecek. Eðer kitabý bulamazsanýz verdiðim telefon numarasýndan kitabý nereden bulabileceðinizi öðrenirsiniz.

Köyenstitüleri ülkemizin gerçekleri, öðretmen ve saðlýk personeli gerekliliði göz önüne alýnarak kurulmuþ bir eðitim düzeniydi. Rahmetle andýðýmýz Hasan Ali Yücel'in desteklediði Hakký Tonguç'un eseriydi. Tüm dünyanýn kabul ettiði olaðanüstü bir eðitim sistemiydi. Bu okullara alýnan öðrencilerin yüzde sekseni köylü çocuklarýydý. En fakir köylerden olanlar tercih nedeniydi. O okullar yalnýzca öðretmen ve saðlýk memuru yetiþtirmiyordu. O okullarda yetiþenler yalnýzca öðretmen ya da saðlýk memuru deðillerdi. Marangoz, demirci, tarýmcýydýlar. Daha doðrusu atandýklarý köylerin her þeyiydiler.

Tanýdýðým Köyenstütüsü mezunlarý içerisinde öyleleri var ki yaþamlarý ibret panolarýdýr. Muðla'nýn Yataðan ilçesinde iki dönem belediye baþkaný seçilmiþ olan, ikinci döneminde geçirdiði kalp krizi yüzünden Muðla Devlet Hastanesine götürülürken ambulansýn yaptýðý kaza yüzünden yitirdiðimiz saðlýkçý Ahmet bey baþkanlýðý döneminde bile mesai sonrasýnda yanýndan çantasýný eksik etmezdi. Çaðrýldýðý her hasta için olaðan üstü çaba harcardý. Karþýlýðýnda ise hiç bir þekilde ne ücret alýr, ne de hediye kabul ederdi. O da bir köy çocuðuydu.

Bahattin Uyar. Yataðan'ýn þerefli köyünden. Eðitimci. TÖBDER'in eski genel baþkanlarýndan biri. Yazar. Bir gün bana, ne güzel soranlara Menemenliyim diyebilitorsun. Ama ben Þerefliyim diyemiyorum dedi. Nedenini sordum. Yeðeni bir meyhaneye oturup içmeye baþlamýþ. Masada bulunanlarla sohbet koyulaþýnca biri nerelisin diye sormuþ. O da Þerefliyim deyince soran çok alýnmýþ. Sen þereflisin de ben þerefsiz miyim diyerek önündeki þiþeyi kafasýna patlatmýþ. Diðerleride vay sen bize þerefsiz dedin diye yeðenini çok kötü hýrpalamýþlar. Bu nedenle soranlara ne olur ne olmaz diye, uzun uzun Yataðan'ýn Þerefli köyündenim demek zorunda kalýyorum. O da herkesin yardýmýna koþmayý seven bir arkadaþýmýzdý.

Osman Kaya. Menemen'in (þimdilerde Aliaða) Karakuzu köyündendi. Köy Menemen'in en fakir köylerinden biriydi. Yirmi beþ haneli bir köydü. Uzun yýllar köylerde saðlýk memuru olarak çalýþmýþtý. Ebe olan eþiyle gece gündüz gözetmeden hizmete koþmuþlardý. Ancak emekli olduktan sonra Karþýya'ka da ESHOT sokaðýnda bir daire alabilmiþlerdi. Ev üç oda bir salondu. Kendilerine konuk gelen köylüsü, üç oda ve bir salon evin büyüklüðüne hayran kalmýþtý. Köyüne döndüðünde Osman Kaya'nýn akrabalarýna, Osman'ýn öyle büyük bir evi var ki, tren istasyonundan vapur iskelesine kadar uzanýyor. Ýçinde kayboluyorsun diye anlatýyor. Ne yapsýn gariban? Hayatýnda köyünün tek odalý evlerinden baþka ev görmemiþ ki? Osman Kaya ancak emekli olduktan sonra doktorlarýn narkozötörlüðünü yaparak para kazanýr olmuþtu. Yine de iðne çantasýný koltuðunun altýndan eksik etmez, çaðrýldýðý yerlere ücretsiz giderdi.

Bu listeyi Fakir Baykurt'la, Dursun Akçam'la ve daha niceleriyle sayfalarýmýza sýðmayacak kadar uzatabiliriz. Bu mu koministlik, bu mu militanlýk? Bu gençlere Köyenstitüleri mezunlarýnýn köylerde ýþýk, bilgi kaynaðý olduðunu, kapatýlmasý ile çok büyük bir hata yapýldýðýný nasýl anlatabileceðimizi bilemiyorum. Biraz da öðrenciler öðrenmeye çaba harcasalardý ne güzel olurdu.

Özcan Nevres

ozcannevres@portakalofis.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.