..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




20 Kasým 2003
Olaylar, Olaylar  
Özcan Nevres
Evimde kombi tesisatý yapýldýðýndan akþam saatlerine kadar televizyonu hiç açmamýþtým. Zaten evin her tarafý her tarafta. Derler ya kedi enciðini kaybetse bulamaz. Aynen öyle. Bir ara dinlenmek için oturma odasýna geçtiðimde televizyonu açtýðýmda alt yazý


:AEFB:
Ýstanbul'da Patlamalar

Evimde kombi tesisatý yapýldýðýndan akþam saatlerine kadar televizyonu hiç açmamýþtým. Zaten evin her tarafý her tarafta. Derler ya kedi enciðini kaybetse bulamaz. Aynen öyle. Bir ara dinlenmek için oturma odasýna geçtiðimde televizyonu açtýðýmda alt yazýlar olmasa patlamanýn Irak'ta olduðunu sanacaktým. Televizyonun sesini diðer odalardan duyulacak kadar açtýktan sonra iþimize devam ettik. Akþam haberlerinde Kanal D yi izliyordum. Sunucunun patlatýlan ve çok aðýr hasarlara, can kayýplarýna ve yüzlerce yaralanmaya neden olan bombanýn amonyum nitrat ve amonyum sülfat ikilisinin karýþtýrýlmasýyla oluþturulduðunu anlatýyor. Ýnanýn þok oldum. Bari imalat formülünü tam olarak anlatsaydýn demekten kendimi alamadým. Bir de þunu ekleseydi isteyene formülü tam olarak gönderilir. Ýnsaf edin. Bu iki suni gübreden bomba imal edileceðini arazilerinde bolca kullanan kaç kiþi bilmektedir. Ben biliyordum. Zira 1979 yýlýnda Vakýfçayýrý mevkiindeki tarlamýzýn tamamýna marul dikmiþtim. Marulda nitrattan baþka gübre kullanýlmamasý gerekir. Üre ya da þeker gübresi yapraklarýn çok gevrek olmasýna neden olur. Bu iki gübre kullanýlarak yetiþtirilen marul nakliyeye gelmez.

Gübreyi satýn almak için gittiðim Zirai Donatým Kurumunda Ziraat Müdürlüðünden belge alacaksýn dediler. Ne gereði var dediðimde ya sen bu alacaðýn gübreyi bomba imalatýnda kullanacak olursan? Biz ne bilelim senin gübreyi tarlana atacaðýný? dediler. Þaþýrmýþtým. Ne bombasý yahu dedim? Gübreden bomba olur mu? Evet olur dediler. Çaresiz Ziraat Müdürlüðüne giderek belge aldým ve bu sayede suni gübrelerin bomba imalatýnda kullanabileceðini öðrenmiþ oldum. Bu gün de Kanal D sayesinde tüm Türkiye öðrenmiþ oldu.

Ýzmir Bornova'da bir kafeteryanýn ses yalýtýmý için kullandýðý straforlar ve ýsýnmakta kullandýlarý katalatik soba büyük bir faciaya, dokuz gencin ölümüne neden oldu. Strafor ambalaj sanayinde de kullanýlýr. Bir televizyondan çýkan straforlarý çöp bidonlarýndan alýp da akýllarýnca oyun oynayan çocuklarý gördükçe içim parçalanýyor. Yapmayýn çocuklar diyorum. Oynadýðýnýz þeyden ufalanan parçalar vücudunuzla temas ettiðinde uyuz gibi kaþýndýrýr. Hasta olursunuz dememe aldýran yok. Oynadýklarý þeyin çok yanýcý olduðunu söylemiyorum. Zira yanýcý olduðunu öðrenmelerini istemem.

Gelelim katalatik sobalarda ve ocaklarýmýzda kullanýlan plastik hortumlara. Yeni aldýðým katalitik sobanýn tüp baðlantý hortumu en yanýcý, ateþten en kolay etkilenen bir plastikten üretilmiþ. Oysa bu baðlantýlarýn ateþe bir süre dayanabilecek malzemedan üretilmesi gerekir. Bu gerçekleþtirilemiyorsa umuma açýk yerlerde bu tür sobalarýn kullanýlmasýna kesinlikle izin verilmemelidir.

Havanýn birden deðiþmesi fakirlere yaradý. Gündüzleri güneþ gören odalarda soba aratmýyor. Bu hava benim de iþime çok yaradý. Doðal gaz ve kombi tesisatýmýz yapýlýrken kapýlarýn açýk olma gerekliliðinden hiç etkilenmedik. Özge Makina Ýnþaatýn deðerli elemanlarý sayesinde iþin sonu pazara gelmesine raðmen pazar tatili yapmayarak iþi bitirecekler. Gösterdikleri iyi niyetlerine teþekkür ederim. Geçtiðiðimiz soðuk günlerde evin içinde en büyük sýkýntýyý ben çekmiþtim. Zira o günlerdeki soðuðu benim akýllý sobam kýramýyordu. Ayaklarýmýn üþümesine aldýrmadan bilgisayar odasýna kapanarak yazýlarýmý hazýrlýyordum. Hele bir de þu doðal gaza bir kavuþsak kim korkar kýþýn soðuðundan. Dileðim bu yumuþak havalarýn uzun sürmesi. Zira sert geçen kýþlar en çok fakiri vurur.

Özcan Nevres

ozcannevres@portakalofis.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.