..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




4 Aralýk 2001
Benim Ekonomik Önlemler Paketi Ne durumda?  
Geçenlerde; içinde bulunduðumuz ekonomik kriz nedeniyle “EKONOMÝK ÖNLEMLER PAKETÝ uyguladýðýmý yazm

Kâmuran Esen


Bir süre sonra yazýlarýmý izedebiyatta göremezseniz, bilin ki, ekonomik önlemler paketime bir madde daha eklemiþ ve internet baðlantýmý kesmiþimdir.(Bir devlet memuru emeklisinin nesine internet?) Bu, çok yakýn bir ihtimal.Ýsterseniz þi


:AIIH:
BENÝM EKONOMÝK ÖNLEMLER PAKETÝ
NE DURUMDA ?


Geçenlerde; içinde bulunduðumuz ekonomik kriz nedeniyle “EKONOMÝK ÖNLEMLER PAKETÝ "uyguladýðýmý yazmýþtým. ”Uyguladýðýn ekonomik önlemler paketi ne durumda?” diye soran olmuyor hiç (!). Þimdilik çok güzel gidiyor. Hiç taviz vermiyorum. Size yazdýðým her maddeyi, büyük bir titizlikle uyguluyorum.

Uygulamasýna uyguluyorum da; birkaç maddede baþarýlý olamadým.Yani istediðim tasarrufu saðlayamadým. Örneðin elektrik faturasý.....Her ay elektriðe zam geldiði için, benim kýsmam arada kaynayýp gidiyor.Ý ki ayda bir milyonlarca elektrik faturasý geliyor. Mübarek sanki gazino çalýþtýrýyoruz.

Aslýnda kabahat bende.Buz dolabýnýn fiþini çekersem, gece de ýþýk yakmazsam , çamaþýrlarý ve bulaþýklarý elimde yýkarsam, televizyonu da hiç açmazsam; kýsacasý elektrikli âletleri kullanmazsam tutacak bu tedbirler. Bunlarý da yapamayacaðýma göre.....Ýnceldiði yerden kopsun...(“Anasýný satayým.” Diyeceðim þimdi, çok ayýp olacak.) Bu ekonomik kriz aðzýmýzý da bozacak bu gidiþle.O cümleyi sarfetmedim sayýn. Zaten aðzýmdan çýkmadý, sadece aklýmdan geçirdim....

Ekonomik krizin vatandaþa bir etkisi daha ortaya çýkmýþ oldu böylece. Aðzýmýz da bozuldu, sinirlerimiz de. Hatta bazý aileler geçimsizlik problemi yaþýyor, bu kriz yüzünden. ”Parayla saadet olmaz.” Dediklerine ne bakýyorsunuz! Parasýz saadet hiç olmuyor. Aç insan mutlu olabilir mi?

Bence, herkesten önce, devleti yönetenlerin uygulamasý gerek ekonomik önlemler paketini.Önce o Mercedes arabalarýndan insinler.Devlet kasasýndan ödenen masraflarýný kýssýnlar. Lojmanlarda bedava oturmasýnlar. Ben bazý devlet memurlarýna veya üst düzey görevlilerine lojman verilmesine karþýyým zaten. Neden, biliyor musunuz? Anayasanýn “eþitlik” ilkesine aykýrý da ondan. (Tabi bu benim fikrim.)

Lojmanda oturan bir milletvekilini ele alalým.Yaptýðý iþ millete hizmet etmek, deðil mi? Ben de bir öðretmenim. Peki ben kime hizmet veriyorum? Uzaylýlara mý hizmet veriyorum? Yoksa Uganda’da mý yaþýyorum? Ben de bu millete hizmet ediyorum.(Emekli olduðuma göre “ettim” desem daha doðru olur.) Ýkimizin yaptýðý iþ de ayný. Kulvarlarýmýz farklý sadece milletvekilleriyle. O halde devlet, ya ikimize de lojman verecek, ya da ikimize de vermeyecek.Veya bana ayrýca, evimin kirasýný ödeyebilecek kadar maaþ verecek.

”Milletvekillerinin bir ayrýcalýðý olmalý.” Derseniz, ona da verecek cevabým var: Onlarýn ayrýcalýðý benden o kadar çok ki zaten. Bir defa benim maaþýmýn 6-7 katý maaþ alýyorlar. Benim dýþarýda 8-10 milyona yediðim yemeði onlar mecliste birkaçbin liraya yiyorlar. (Hoþ, dýþarda yemek falan yediðim yok ya; farzedin ki yiyorum.) Haydi daha fazlasýný yazmayayým.Yazmakla bitmez çünkü, onlarýn vatandaþtan ayrýcalýklarý.

Diyeceðim þu ki; ben sade bir vatandaþ olarak ne kadar ekonomik tedbirler paketi uygularsam uygulayayým; ne kendi bütçemi düze çýkarabilirim, ne devletin bütçesini. Benim harcamam “Deveden kulak.” Ya da “Güneþe gölge, yaðmura süzek.” Çünkü ben bir dikiþ yüzüðü kadar alýyorum devlet hazinesinden; bazýlarý tankerle.Ýþte o tankerle alanlar uygulasýnlar ekonomik önlemler paketini ve onlar sýksýn kemerlerini. Benim kemerimde sýkacak delik kalmadý artýk.

Bir de neye bozuluyorum, biliyor musunuz? Bilmem kaç yýldýzlý oteller dolu. Son model arabalar çekilmiþ otellerin önüne. Millet keyfinde. ”Bunlar “diyorum,” bizden çok çalýþtýklarý için maddi durumu iyi olanlar mý; yoksa bizim sýrtýmýzdan milyarlar kazananlar mý? “ Aklýma ikinci ihtimal geliyor. Ben de yýllarca çalýþtým ama, bu otellerin kapýsýndan bile bakamýyorum.

Böyle deyince sakýn beni servet düþkünü zannetmeyin. Bir yanda akþam evine ekmek götüremeyen kiþileri; diðer yanda, gecesi onlarca milyon lira olan otelleri dolduranlarý düþününce, insanýn aklýna bu geliyor. Bir tarafta açlar, diðer yanda, barlarda viskiyle yýkananlar.Yani para babalarý. Bu ülkede çalýþmakla zengin olunmuyor kardeþim.Ben buna bütün kalbimle inanýyorum.Ve hiç kimse beni bu düþüncemden asla vazgeçiremez, vazgeçiremez ,vazgeçiremez, vazg......... Ama ben, herþeye raðmen ekonomik önlemler paketini uygulamaya devam edeceðim. Çünkü vaziyet kötü, sizin anlayacaðýnýz.

Bir süre sonra yazýlarýmý izedebiyatta göremezseniz, bilin ki, ekonomik önlemler paketime bir madde daha eklemiþ ve internet baðlantýmý kesmiþimdir. (Bir devlet memuru emeklisinin nesine internet?) Bu, çok yakýn bir ihtimal.Ý sterseniz þimdiden helâlleþelim.Hakkýnýzý helâl edin.Ve hoþçakalýn.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.