..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




4 Aralýk 2001
Doðum Gününüzde Kendinize Hediye Alýr mýsýnýz?  
Kâmuran Esen
Siz, doðum gününde kendi kendine hediye alan birini gördünüz mü ? Ya da kendinize, doðum gününüzde hediye aldýnýz mý hiç? Þahsen ben, bu yaþa geldim, böyle bir - afedersiniz ama - aptallýk yapmadým bugüne kadar.


:BBDA:
DOÐUM GÜNÜNÜZDE
KENDÝNÝZE HEDÝYE ALIR MISINIZ?


Bundan birkaç ay önce ne oldu, bakýn size anlatayým.Yani, birilerinin sinirlerini bozmak için, baþka birileri gayret sarfediyor. Dinleyin þimdi, eminim bana hak vereceksiniz:

Gözlerimdeki rahatsýzlýk ve oldukça ilerlemiþ yaþým nedeniyle; hem yakýn gözlüðü, hem de hipermetrop gözlüðü almam gerekiyor.Ýki gözlük yani. Gözlük almak için gittiðim eczacý da, -hani iki gözlük görevi yapan gözlükler var ya- , ondan tavsiye etti .” Ýki gözlük kullanmak zor olur.” Dedi. Ben de bu tip gözlük almaya karar verdim. Gözlük için, neredeyse bir servet ödemek zorunda kalacaðýmý nereden bilebilirdim!

Bir gözlük yarým milyar. Baþka bir ifadeyle;beþ-yüz mil-yon li-ra(cýk). Ki ben, çok özellikleri olanýný seçmedim.Orta deðerde bir gözlük.Altýn kaplama çerçeveli bir gözlük sanmayýn sakýn.Devlet de elli milyonunu verecekmiþ. Çok üzüldüm devletim için(!). Benim yüzümden eli bozulacak (!) diye. Bir aylýk emekli maaþýmla, gözlüðümün sadece camýný alabiliyorum ancak.Hatta yetmiyor bile. Sen devlete 28 yýl hizmet et, bir maaþýnla bir gözlük alama. Ah benim dertli baþým!.....Bir daha dünyaya gelirsem, ben biliyorum yapacaðýmý. Bir aile fotoðrafýnda yer alabilirim örneðin.

Kýsacasý, bu gözlük iþi, uzun uzun düþündürdü beni.O kadar parayý bir gözlüðe nasýl vereceðim? Devletim bana neden biraz daha maddi katkýda bulunmuyor? Dedim durdum.Kendimi ihmal edilmiþ,ciddiye alýnmamýþ gibi hissettim devletim tarafýndan.........Ben yýllarca idealist duygularla çalýþýrken, bir gün bu günleri göreceðimi nasýl aklýma getirmedim?Çok mu saftým, yoksa idealist miydim dersiniz? Bazen þüpheye düþüyorum da........Bu sorumun yanýtýný vermeyin isterseniz. Çünkü saf olmaktan korkuyorum.

Bir gözlüðe nasýl bu kadar para vereceðim diye düþündükçe sinirleniyorum. Tabi kimse bunun farkýnda deðil.Kendi kendimle didiþip duruyorum, kavga ediyorum. Neyse, þimdi beni asýl sinirlendiren konuya gelelim.

Ýþte bu gözlük meselesine yoðunlaþtýðým, onca parayý nasýl toparlayacaðýmý kara kara düþündüðüm günlerden bir gündü. Müþterisi olduðum bir maðazadan adýma kart geldi. Kartta ne yazsa beðenirsiniz?Doðum günümün yaklaþmasý nedeniyle, KENDÝME HEDÝYE ALMAK ÝSTERSEM, o maðazaya gidebilirmiþim. Bana yüzde on indirim yapacaklarmýþ. Aman ne büyük incelik, ne büyük bir lutuf(!).

Üzerinde doðum günü pastasý resmi olan kart bastýrmýþlar ve ,”Doðum gününüzde kendinize küçük bir hediye almak isteyeceðinizi düþündük.”diye yazmýþlar. Çok sinirlendim, çok!Neden mi bu kadar sinirlendim?Bakýn anlatayým:

Þimdi bir : Siz, doðum gününde kendi kendine hediye alan birini gördünüz mü ? Ya da kendinize, doðum gününüzde hediye aldýnýz mý hiç? Þahsen ben, bu yaþa geldim, böyle bir - afedersiniz ama - aptallýk yapmadým bugüne kadar.

Ýkincisi: Bu ekonomik krizde doðum günü kutlamanýn, hediye almanýn (Hem de kendi kendime.) sýrasý mý? Üstelik, zorunlu olarak kullanmam gereken bir gözlüðümün bile olmadýðý bir zamanda. “Ayraný yok içmeye, faytonla gider gezmeye.” misali .

Tarih öðretmenimiz yaþanmýþ bir öykü anlatmýþtý bize, öðretmen okulundayken. Bir adamý(Adam dediðime bakmayýn, tarihe mal olmuþ birisi de, adýný hatýrlamýyorum þimdi.) tutuklamak üzere evden alýp götürürken, karýsý seslenmiþ arkadan. ”Gelirken çocuklara çiklet getir.” Demiþ..... Maðaza yetkililerinin yaptýðý, iþte bu öyküyü anýmsattý bana.

Ben gözlüðümün parasýný nasýl ödeyeceðimi düþünürken, onlar bana ne yapýyorlar.Yok doðum gününmüþ, yok kendime hediye alacakmýþým.Yok eðer kendilerinden alýrsam, bana yüzde on indirim yapacaklarmýþ.Bu ekonomik krizde üstelik. ”Ekmek bulamazsanýz, pasta yiyin.” misali.

Üçüncüsü: Madem bu kadar doðum günlerine önem veriyorlar, bir müþterisi olduðumdan dolayý, bana hiç olmazsa bir mendil hediye etsinler. Hem gönlümü almýþ olurlar, hem müþteriyi ellerinde tutmuþ olurlar.Onlar akýllarý sýra, müþterilerin gönlünü kazanmak için yapýyorlar bunu. Müþteri kaçýrdýklarýnýn farkýnda deðiller.

O maðaza yetkililerinin (Taktým o maðazaya.) yerine ben olsam ve amacým müþteri çekmek, para kazanmak olsa, ne yapardým, biliyor musun? Diyelim sizin doðum gününüzde, size kart gönderip, ”Doðum gününüzde kendinize bir hediye almak isteyeceðinizi düþündük.” diye saçmalamak yerine, eþinize gönderirdim kartý. Doðum gününüzü size deðil, ona hatýrlatýrdým. ”Eþinizin doðum gününde, ona bir hediye almak isteyeceðinizi düþündük.” Derdim. Böylece eþinizin size hediye almasýný saðlayarak hem sizin gönlünüzü almýþ olurdum, hem de yaptýðým satýþ nedeniyle para kazanýrdým. Ayrýca sizin gözünüzde çok ciddi, müþterisi ile yakýndan ilgili bir maðaza olurdum.....

Kýsacasý bu kart beni çok sinirlendirdi ama, o kart sayesinde epey beyin cimnastiði yaptým.Þimdi bu düþüncelerimi maðaza yetkililerine söyleyince, fikir cimnastiði yapma sýrasý onlara gelecek.Tabi söyleyeceklerimi dikkate alýrlarsa. Almazlarsa, kendileri bilirler. Kaybeden kendileri olur.

Ýþte böyle. Söyleyin Allah aþkýna; sinirlenmekte haklý deðil miyim?


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ?
Gönderen: kemal piþmiþoðlu / Kayseri/Türkiye
5 Mayýs 2007
doðum günü hediyesini, kendinize deðilde söz gelimi eþinize alacak olsaydýnýz, yine fiyatý ekonomik krizi bahane edip hiçbir þey almamayý mý? Yoksa çam sakýzý çoban armaðaný,sevgi ile ve samimiyetle olduktan sonra ne aldýðýnýn önemi çook fazla yoktur diye düþünüp, mümkün olan en güzel ve en makül hediyeyi almaz mýydýnýz? Alýrdýnýz. Ama anladýðým kadarýyla kendinize almamýþsýnýz? Bunun nedeni bu perspektiften bakýlýnca,hayat pahalýlýðýmý yoksa bunu gerçekten istememeniz mi?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sizin Olsun
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Can Dündar'a Neden Küstüm?
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.