..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




27 Kasým 2003
Günlük - 10  
gnlük-10

Arzu Menteþeoðlu


Yaþamýn sanat haline getirilmesi. Kendimi bir enstrüman olarak deðerlendirirsem, istediðim; onunla yapabileceðim herþeyi son noktasýna kadar yapabilmek.


:BHDE:
Duygularýmýn çeþitliliðini görmek istiyordum, bambaþkalýðýmý yaþayarak, yaratana karþý sorumluluðumu gerçekleþtirmek. Görünenin ötesinde derinliði olan bir yaþantým olmalýydý. Kendi zevklerim, doyasýya coþkunca yaþanan duygularým... Yalýn duygularla yetinmek hayatý sýnýrlar. Duygularý çözümleyip, ifade edilebilecek kadar farkýnda olan birey yalýn zannettiði duygularýnýn hiç de sandýðý kadar yalýn olmadýklarýný fark eder. Belki, gerçekten basit olmadýðýndan ya da üzerinde düþünüldükleri için komplikeleþtiklerinden. Bunun önemi yok, sonuçta bizi etkileyen sonsuz etmenle duygularýn sonsuz çeþitliliðinde yaþýyoruz. Duygu dünyasý farkýnda olan için, o kadar hoþ ve  sýnýrsýzdýr ki... Sýnýrsýzlýðý çeþitliliðinden gelir. Hiçbir duygu bir diðerine benzemediði gibi, ayný duyguyu yaþadýðýmýzý sandýðýmýzda bile farklý frekansla, farklý boyutta yaþamýþýzdýr. Hiçbir duygu bir daha gelmez. Ayný; yeryüzüne sadece bir kere inmeye haklarý olan yaðmur melekleri gibi.
 
             Sevdiðimiz zaman, bir koridor boyu sýra sýra dizili kapýlardan birinin önüne gider ve üzerinde 'sevgi' yazaný açarýz. Karþýmýza daha önce hiç görmediðimiz bir yer çýkar. Bakmasýný bilmeyenler ise, burayý daha önce defalarca gördüklerini iddia ederler.  Bir sevinç hayatta asla bir diðerine benzemiyor. Üzüntüler de öyle, ayný þekilde sonsuz huzuru hissettiðimiz anlar da. Aslýnda, 'sevgi' kapýsýný her açýþýmýzda, çok çok farklý sonsuzluklara girmekteyizdir. Acý, hoþlanma, hüzün, öfke, huzur,...hep ayný. Ýfade edemiyoruz, dilimizde o kadar kelime yok çünkü. 'Sevgi' duygusunun bir yabancý dilde yirmi beþ ayr kelimeyle ifade edilidiðini duymuþtum, buna raðmen yirmibeþ kere yirmibeþ ayrý duygu var. Tek bir duygunun çeþitliliðiyle ayrý bir dil oluþturulabilir.
 
              Varlýk olarak, maddeye baðýmlý olduðumuz kadar, duygusal olarak sonsuz sýnýrsýzlýðýz. Ýç dünyamýz nedeniyle bambaþkayýz, benzersiz ve yapayalnýz. Diskolarda tavandan sallanan aynalarý bilirsiniz küre þeklinde  parçalý olanlar. Iþýk kaynaðý ayný olmasýna raðmen her bir parça ýþýðý farklý yansýtýr. Evrenin ortasýnda zamansýzlýk ve mekansýzlýkta, geçmiþ-gelmiþ ve gelecek tüm insanlarý kapsayan kocaman bir ayna düþünüyorum, herbirimiz aynanýn bir kýrýðýyýz ve varlýðý kendimizden yansýtýyoruz. Bizim yansýttýðýmýz ýþýný, bizim yansýttýðýmýz yöne yansýtan bir baþkasý daha yok. Bu nedenle farklý yaþam dilleri kullanýyoruz. Aslýnda tam bir mutlak yalnýzlýk içinde olmalýydýk. Herbirimiz farklý bir yaþam dili kullanýrken nasýl olup da birlikte yaþayabildiðimiz konusu bana göre bir mucizedir. Iþýnlarý az aralýklý yerlere yansýyanlar birbirleriyle anlaþabiliyor, benzer yaþam dillerini paylaþabiliyorlar. Hepsi bu...
 
             Herbirimizin bunca farklý olmasý bir yana kendi içimizde de sürekli ayný ýþýðý yansýtmadýðýmýz için tutarlýlýktan yoksunuz.  Duygularý yaþayýp geçen biriyle, üzerinde düþünen, o anda tam olarak ne hissettiðini anlayan ve nedenlerine kafa yoran biri elbette sözünü ettiðim çeþitliliði yaþayacak ve his dünyasýnda daha çok kelime kullanabilecektir.
            
             Kendine ve çevreye yöneltilen kuvvetli ýþýklar, daha çok þeyden daha derin duygulanýmlarý beraberinde getirir. Böylesi bir uðraþ 'hissettiklerimin daha yoðunu, daha fazlasý olmalý' çabasýný kaçýnýlmýz kýlýyor. Harikülade bir manzara karþýsýnda, tüylerimi diken diken edip gözlerimi yaþartan duygudan da, yaþanan dramlarla hissedilen acýdan da daha çoðu olmalý... Yaþama karþý, 'iyi yapýlan bir þeyin daha iyisi' için gösterilen hýrsý duyuyorum. Hissettiklerim yetmiyor. Çünkü her dikkat ve sarf edilen çaba, daha önce hissettiklerimdem ayrý bir duygu ve daha önce düþündüklerimden ayrý bir düþünceyi seriyor önüme. Hayat daha çekici hale geliyor. Yeteneði olan bir virtiözün parçayý mükemmel çalabilmek için hissettiði hýrs ve daha çok çalýþmasý gerektiðini bilmesi gibi. Yaþamýn sanat haline gelmesi için, yoðun duygulanýmlar, gözlemler ve paylaþýmlar gerekli.
 
             Duygu ve düþüncelerimiz üzerinde düþünmek farkýndalýðýmýzý arttýrýr. Ayrýntýlara sarfedilen dikkat insanlarý anlamamýzý, olaylarýn gerçek yönünü görmeyi, doðadan lezzet almayý saðlar. Ayný sanat eserine geliþi güzel bakýp sadece tuval üzerinde ne olduðunu algýlayan biriyle, renk uyumlarýný ve tonlarýn geçiþlerini gözleyen, ressamýn sanat yaþamýný bilip karþýsýnda bulunan resmin yapýldýðý yýlýn önceliklerini... bilerek resmi inceleyen birinin algýlayýþlarýndaki fark gibi. Ben buna 'bilinçli yaþam' diyorum. Yaþamýn sanat haline getirilmesi. Kendimi bir enstrüman olarak deðerlendirirsem, istediðim; onunla yapabileceðim herþeyi son noktasýna kadar yapabilmek.
 
             Yabancý dil öðrenen bir birey ortalama üçyüz kelimeyle kendini yeterli derecede ifade edebilir, hiç zorlanmadan iletiþim kurabilir. Zaten vasat bir birey de, ana dilini  ortalama bu kadar kelimeyle konuþuyordur. Üçyüz kelimeyle konuþan bireye karþýn, bin beþyüz kelimeyle konuþan  bireyin daha zengin iç dünyasý olduðunu düþünmez misiniz. Kafasýnda daha çok kavram ve bu kavramlarýn deðiþik versiyonlarý olduðu için, onlarý ifade edecek kelimelere ihtiyacý vardýr. Bunun tersi de doðru, daha çok kelime bilmesi, daha çok kavrama sahip olmasýna neden oluyor. Ýlk bakýþta harikulade olan durumun, bin beþyüz kelimeyle kendini ifade eden bireyin, üçyüzlük bireylerce anlaþýlamamasý ve yalnýzlýða itilmesi gibi çýkmazý da var. Sonuçta her güzellik paylaþýlmakla büyür.
 
 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 9
Günlük - 5
Günlük12
Günlük - 7
Zara'nýn Dünyasý
Günlük - 6
Günlük 11
Günlük - 8
Zara'nýn Dünyasý - 1
günlük-4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.