..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýsmail cem dogru




14 Aralýk 2003
Kadýn ve Þiir  
Kadýn ve Þiir

Ýsmail cem dogru


Kadýn þiir yazmamalýdýr. Yazdýran kiþi olmalýdýr.


:BEIB:
Temelini dinamiklerinden alýr toplumlar ve çatýlarýný bireylere yükledikleri misyonla biçimlendirirler. Sonra bireylere dayattýklarý vecibeleri bir diyalektik sarmal eðretisinde sorgulatmaya baþlarlar. Sonunda adýna kaos dedikleri yapmacýk bir uyumsuzluk ikilemi üstüne kurduklarý yeni fikirler sunarlar. Bu da her dönem için yaþamlarýný toplumsal araþtýrmalara adayan insanlarýn iþsiz kalmasýný engellemek adýna yapýlýr. Böylece geçmiþte baþarýsý kanýtlanamamýþ teoremlerinde hesabýnýn sorulmasý engellenmiþ olur.
Kadýn ve erkek girdabýndaki sýkýntýlar öyle çözümsüz bir kargaþa atmosferinde betimlenmiþ ki sanki her iki tarafta bu iþin çözümlenmesinden yana deðilmiþ gibi bir hava estirilir. Tarihin tozlu sayfalarý karýþtýrýldýðý zaman ataerkil ve anaerkil dönemlerin karþýlaþtýrmasý sunulur sürekli. Sürekli bunun neticesini günümüze ve günümüz þartlarýnda toplumun bütün tabakalarýnda yaþananlarla kýyaslarlar. Ama bütün taraflar, oluþturmaya çalýþtýklarý görüþlerin ekseninde ayný olaylara baþka yorum getirirler. Baksanýz olay kadýnýn dövülmesidir. Kimi erkeklerinde kadýnlardan dayak yediðine dair örnekler bulmaya çalýþýr. Kimisi konunun dövüþmek eylemiyle özdeþ olduðunu iddia eder. Bu yada buna benzeyen konularý incelediðinizde toplumun iki cinsiyetten oluþtuðuna inanmak zor gelir. Sanki bir kaç tane cinsiyet var gibidir ve bunlardan yalnýzca kadýn ve erkek olanlar arasýnda sýkýntý yaþanýyordur. Ama bu kavgalarýn yarattýðý neticeler hem kimseyi mutlu etmez hem kimsecikler iþin sorumluluðunu üstlenmek istemez. Çünkü sonuç her iki tarafýn birbirine öykünmeye baþlamasýyla boyut deðiþtirir. Artýk kadýnda þiir yazmaya baþlar...
Önce kadýn, kadýn olmamaya baþlar. Ýþyerlerinde tacize uðrayan kadýnlarý bu sýkýntýdan kurtarýrken kadýnlarý erkekleþtirmeye baþlarlar. Oysa kadýnýn erkek tarafýndan taciz edilmesi tabiata aykýrýlýk teþkil etmez. Bu bir eðitim sorunudur. Kavgayla çözülmez. Kavga erkeði sindirir, kadýný arabesk yapar. Bu durumda kadýnýn þiir yazma süreci baþlamýþtýr artýk.
Kadýn hayata erkek gibi bakmaya baþlar. Bir defa edilgen olmaktan çýkmýþtýr artýk. Evde koca bekleyen olmaktan çýkar ve günü geldiðinde koca bulan kiþi olur. Ama toplumun onu korumak üzere geliþtirilmiþ dinamiklerine ihtiyaç duyunca hatýrlar kadýn olduðunu ve erkekle eþit olmadýðýný. Bitmiþ bir iliþkinin kendisinde ve erkekte ayný etkiyi býrakmadýðýný fark eder. Þiir yazmaya baþlamýþtýr artýk... 
Þiirin literatürlerde yapýlmýþ tanýmlarýný da inceleyerek þiir yazmanýn kadýnsý bir aktivite olamayacaðýný anlayabilirsiniz:
·     Zengin sembollerle, ritmli sözlerle, seslerin uyumlu kullanýmýyla ortaya çýkan edebî anlatým biçimi:


·      (mecaz)  Düþ gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, aný, duygu, coþku uyandýran, etkileyen yön:
Bu tanýmlara bakýldýðý zaman ömrünün önemli bir bölümünü kadýnlarýn iç dünyasýný araþtýrmaya adamýþ uzmanlarýn kadýn olgusunu yerleþtirdikleri zeminin þiir üretimiyle taban tabana çeliþtiðini fark edersiniz. Zengin semboller üretebilmek için derin bir yalnýzlýðýnýz ve bu yalnýzlýðýnýzý her geçen gün daha çok sustuðunuz bir eksen çerçevesinde sürüklenen bir yaþantýnýz olmalýdýr. Bir kavrama mecaz anlamlar kazandýrmak için o kavramlarý doðrudan ifade etmekten kaçýnan bir felsefeniz olmak zorundadýr. Siz ayný anda ayný kiþi için hem soyut hem somut sayýlabilecek bir nesne tanýyor musunuz? Farklý insanlar için farklý tanýmlarý olabilir nesnelerin. Daha ilerisi yoktur. Þimdi bu mekanizmaya kadýn duruþunu oturttuðunuzda kadýnlarýn ve erkeklerin asla anlaþamadýklarý konularýn aslýnda tüm sorularýn cevabý olduðu sonucuna ulaþmak dahi mümkündür. Eðer bir çiçekten kadýnýn ve erkeðin ayný derecede etkileneceðine inanýyorsanýz bu teorilerin bir anlamý kalmayacaktýr. Ama bu durumda kadýnlarýn her ayrýntýyý paylaþmaya hazýr olduklarýný ve erkeklerin akþam evde günlük faaliyet raporunu vermeyi Çin iþkencesine eþdeðer gördüklerini de  da reddetmiþ olursunuz.
Bir kadýnýn yaðmur altýnda elinde gitarýyla bir erkeðe aþkýný ilan ederken yaptýðý serenat estetik açýdan ne kadar iyi bir görüntü oluþturuyorsa, bir kadýnýn þiir yazmasý o kadar kabullenilmesi mümkün bir görüntü niteliði taþýyacaktýr. Ressamlar güzelliðin ve estetiðin tanýmý yaparken çiçekleri ve kadýnlarý tercih ettikleri sürece kadýn þiir yazan deðil þiir yazdýran kiþi olmayý sürdürmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Çeliþkinin Anatomisi - 1

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fil Diþinden Kuleler ve Cemil Meriç
Özentinin Gündemi - 2
Özentinin Gündemi - 1


Ýsmail cem dogru kimdir?

Edebiyat kiþiyi yaþam ilkeleri vurgusuna aklý baþýnda tanýmlar geliþtirmesini öðütlemeli. Benim çerçevemde edebiyat okura insandan daha deðerli bir varlýk olmadýðýný sürekli dayatacaktýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail cem dogru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.