..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




2 Ocak 2004
Aramýzý Bozmayýn  
Özcan Nevres
2004 yýlýný yaþamaya baþladýk. Arabozucular yine sahnede. Ýllede 2004 te þu olacak bu olacak diye ahkam kesenler yeni yýl ile aramýzý bozmak için büyük çaba harcamayý sürdürüyorlar.


:ACGB:


Aramýzý Bozmayýn


2004 yýlýný yaþamaya baþladýk. Arabozucular yine sahnede. Ýllede 2004 te þu olacak bu olacak diye ahkam kesenler yeni yýl ile aramýzý bozmak için büyük çaba harcamayý sürdürüyorlar. Oysa 2004 de hiç bir þey deðiþmeyecek. Zengin yine zenginliðini, fakir de fakirliðini sürdürmeye devam edecek. Ýkisi de durumlarýný Tanrý vergisi olarak nitelendirecekler. Fakirler kendilerine sunulan yardým paketlerinden, çadýrlardaki iftar ziyafetlerinden çok mutluluk duyarak yardým edenlere hayýr dualar ederek yazgý olarak algýladýðý fakirliðini, neden fakir olduðunu sorgulamadan sürdürecek.

Fakirliðin en büyük nedeni iþsizliktir. Ýþsizliði yaratan faktörlerse tarýmda ve sanayide yaþanan çöküþtür. Yýllardýr tek bir fabrika kurulumu gerçekleþmedi. Daha önce kurulan fabrikalar da özelleþtirme adýna birilerine peþkeþ çekilerek kapanýp bitti. Paþabahçe Cam Fabrikasýna, Beykoz Kundura Fabrikasýna, Sümerbank fabrikalarý ne oldu? Hangi birinde üretim yapýlýyor. Daha nice fabrikalarda da durum ayný deðil mi? Bu fabrikalarýn çalýþanlarý iþsizler ordusuna katýlmadý mý?

AKP den birileri çýkýp yine ordudan, Atatürk'ten rahatsýz olduðunu söyleyecek. Sayýn Baþbakan yine kaþlarýný çatacak ve ona kamu oyu önünde göz daðý verecek. Onun gibi düþünenler baþbaþa kaldýklarýnda arkalarýný sývazlayýp, "aferin çok iyi yaptýnýz" diyecekler. Ülkenin tüm sorunlarý çözülmüþ gibi türbaný gündeme taþýyanlara daha zamaný deðil bekle bakalým diyecekler ve onlarýn da sýrtlarýný sývazlayanlar olacak.

Seçimlere kadar üç aya yakýn bir süreç içinde AKP yandaþlarý kapý kapý dolaþýp, herkese aþ iþ ve ikbal vadedecek. Ana muhalefet partisi, oh oh ne güzel çalýþýyorlar diyecek ve tüm bu çalýþmalarýn karþýsýnda býrakýn biraz da biz çalýþalým demeyi, parmaklarýýný bile oynatma zahmetine girmeyecekler.

Modern kadýnlarýmýz çað dýþýlýðýn ve tarikatçýlýðýn simgesi türbanlý hanýmlarla kol kola, omuz omuza laikliði yýkma savaþýna laiklik karþýtý partilerin saflarýnda desteklerini esirgemeyecekler.

Birileri bu ülkede Kürt kökenli baþbakanlarý, Cumhurbaþkanýný, milletvekillerini ve devlet dairelerinde her kademedeki çalýþanlarý görmezlikten gelip Kürt'lere özgürlük diye bas bas baðýracaklar. Kürt kýzýný Türk damada, Türk Kýzýný Kürt damada verip bölünmenin mümkün olmadýðýný görmekten aciz olan saflarý kandýrmayý sürdürecekler.

Alevi vatandaþlar haklýlýklarýný daha gür sesle haykýrmaya baþlayacaklar. Yeter diyecekler yýllardýr Sunni'lere verdiðiniz destek. Bu dinin içinde biz de varýz diyecekler. Camilere verilen desteklerin tümünün Cem Evlerine de verilmesini isteyecekler. Devlet eðitime ve saðlýða verdiðinden fazlasýný verdiði Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýna, artýk kendi göbeðinizi kendiniz kesin diyemeyecek. Cami yaptýrma yarýþýna yine çok cýlýz bir sesle, yeter artýk cami yapmayýn. Yaptýðýnýz camilere imam veremeyeceðim demesine kimse aldýrmayacak ve her kes bildiðini okuyacak.

Sol ve Sosyal Demokrat partiler birleþme adýna havanda su dövmekten bile vaz geçecek, bir yerlerde belediye meclis üyeliði, muhtarlýk ve azalýk peþinde koþacaklar.

Fakir, iþsiz, çöp bidonu tabildotçularý, içinde bulunduklarý durumu yine düþünmeyecekler. Suçlu ayaða kalk diyemiyecekler. Nasrettin Hocanýn eþeðiyle birlikte ölmemek için gengel dikenini beklediði gibi Ramazan ayýnýn bolluk ve bereketini özleyerek yaþamlarýný sürdürecekler. Oylarýný yine varsýllýðý savunanlarýn partilerini hem de analarýnýn ak sütü gibi helal ederek verecekler.

Bize de tüm bu olanlara karþý kahrolmak düþecek.

Özcan Nevres

 

 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.