..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nükhet Everi




14 Ocak 2004
Senden Öncesi Yoktu ki...  
Nükhet Everi
O akþam çeyrek asýrlýk bir adam olmasýný kutlayamadýk. Aðladýk... Bizi tam yirmi beþ sene boyunca sadece mutlu eden bir varlýðýn bir daha dönmemek üzere gidiþine aðladýk.


:BBDJ:
 
-         “Tam çeyrek asýrlýk adam oluyorsun bugün...”
-         “Oldum bile Nünü...”
-         “Aslýnda haklýsýn, sen sabaha karþý doðmuþtun. Ama benim için akþamki partide bunu kutlarken tam çeyrek asýrlýk bir adam olacaksýn!”
-         (Cevap yok... Cevap yerine masmavi gözler, inci gibi diþler ve dünyanýn en güzel gülümsemesi.)
 
O akþam çeyrek asýrlýk bir adam olmasýný kutlayamadýk. Aðladýk... Bizi tam yirmi beþ sene boyunca sadece mutlu eden bir varlýðýn bir daha dönmemek üzere gidiþine aðladýk.
 
Evet, Caner’den bahsediyorum. 12 Ocak 1978’de doðup tam yirmi beþ yaþýna girdiði gün olan 12 Ocak 2003’te bizleri terk edip giden, haftalarca bütün gazetelere manþet olan, tüm Türkiye’yi, yaþadýðý Amerika’yý, onu tanýyan tanýmayan herkesi aðlatan, üzen Caner’den bahsediyorum. Benim yeðenim; kýz kardeþim Zeynep’in oðlu Caner’den.
 
Doðduðu günü hatýrlýyorum. Annemin doðum gününü kutluyorduk 11 Ocak’ta. Zeynep karný burnunda gelmiþti. Az da olsa sancýlanmýþtý. Ertesi gün okula gitmem gerektiði için derin uykumun arasýnda annemin ‘Nükhet, galiba Zeynep doðuracak, ben hastaneye gidiyorum...’ dediðini ise hayal meyal. Uyumuþum gene. Açýk ve net hatýrladýðým þey ise, sabaha karþý odamýn kapýsýnýn büyük bir gürültüyle duvara vuruþu, doðrulduðum yerden gördüðüm iki gülümseyen surat (babam ve Demircan – Caner’in babasý) ve duyduðum þu cümle: ‘Kalk! Teyze oluyorsun!’ Sonra hastanede Caner’in Zeynep’in kucaðýna veriliþi...
 
Ondan sonrasý benim için bir masal, bir rüya sanki. Tam yirmi beþ yýl! Her günü mutluluk, neþe ve sevinç dolu Caner denince, içine Caner girince. Bebekliði, büyümesine þahit olmanýn mutluluðu, okul çaðý, yüzmeyle baþlayýp milli sutopçu oluþ süreci, New York’taki üniversite dönemi...
 
Hiç mi kötü huyu yoktu? Hiç mi hatasý yoktu? Ne yazýk ki yoktu. Bunu ben deðil, herkes böyle söylüyor. Hani ‘kel ölür sýrma saçlý, kör ölür badem gözlü olur’ derler, asla o hesap deðil. Yoktu iþte! Keþke olsaydý. Onu hatýrladýðýmda üzüntümü hafifletecek hatta yok edecek kötü biri olsaydý diyesim geliyor beni dibine sürüklediði acýlardan dolayý. Ama yok iþte, yok, yok...
 
Ben 12 Ocak 2003’te hayatýmýn en büyük aþkýný, dünyada benim için en önemli varlýðý, uðruna her þeyi feda edebileceðim tek insaný kaybettim.
 
Bu durumda benim için 12 Ocak 1978 – 12 Ocak 2003 arasýndaki çeyrek asýrlýk zaman diliminin kalbimde dondurulmasý gerekliliði belirdi.
 
Herkes bu dünya üzerinde istediði gibi düþünmek ve inanmakta serbesttir. Ben ‘Evrensel Bilgi’ye inanan bir insan olarak, dünyanýn bir evrim platformu olduðunu biliyorum. Herkesin de deðiþik görevleri olduðunu düþünüyorum. Caner’in de çok ama çok özel bir görevli olduðuna inanýyorum.
 
Hatta, gidenin arkasýndan aðlamanýn da sadece ve sadece insanýn kendine aðlamasý olarak algýlanmasý gerektiðini düþünüyorum. Yani, bu dünyada kaldýðý için, çekeceði olduðu için, daha tamamlamadýðý pek çok evrimi olduðu için...
 
Ama 25 yaþ ne kadar genç! Milli sutopçu bir genç, sen git küt diye kalp krizinden öl. Olacak þey mi? Oluyor iþte... Aslýnda sýrasý yok bu iþin tabii ki, o bizim sýralamamýz; önce yaþlýlar, sonra gençler yaþlanýnca da onlar... Yok böyle þey...
 
Tüm egoist tavrýmla, keþke o kalsaydý ben gitseydim diyen ve bunu can-ý gönülden söyleyen birkaç kiþiden biriyim tabii. Keþke o yaþasaydý da ben gitseydim. Ama evrensel düzen içinde bizim kurallarýmýz, bizim kanunlarýmýz geçmiyor. Herhalde bizim kurallarýmýz ve kanunlarýmýz geçseydi, biz her þeyi altüst ederdik zaten, düzeni bozar, dünyayý bile yok ederdik...
 
Ama sonuçta insanýz ve iki ayaðýmýzý da yere basmamýz gerekiyor. Ne kadar böyle düþünsem de üzüntüm hafiflemiyor, aksine çoðalýyor. Babamý kaybettikten sonra on yýl boyunca ‘ba’ ile baþlayan her sözcükte aðlardým ben. Caner bu on yýlýn acýsýný bana bir saniye içinde yaþattý, acýsý her þeyi bastýrdý...
 
Yaptýðý her þeyi en iyi ve en güzel þekilde yapan Caner yok artýk... Ben ondan çok þey öðrendim hayata dair. Bazen kendimi onun yanýnda çocuk gibi görürdüm, o kadar olgun biriydi.
 
Ben bu acý günü asla onun ölüm günü olarak deðil, her zaman ama her zaman doðum günü olarak hatýrlamak istiyorum. Kalbinin ve ruhunun güzelliði yüzüne vuran, bu dünyanýn insaný olmadýðýný çok geç anladýðým, ‘onu beþ dakika tanýsanýz yirmi gün yas tutardýnýz’ dedirten bu insan her zaman yaþayacak bizim için.
 
Doðum günün kutlu olsun Caner!
 
Annenin dediði gibi:
 
Senden öncesi yoktu ki,
Senden sonrasý olsun!
Yolun açýk,
Yolun aydýnlýk,Yolun ýþýk olsun!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aydinligimiz!
Gönderen: Murat Kayali / Krefeld / Almanya
20 Mayýs 2004
Ölümün dünyamizi karartamayisinin sebebi; böyle nurlarin üzerimizde sönmeden isimasindan... Bizim asil aydinligimiz onlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Açýkhava Akýl Hastanesi
Doðum Günün Kutlu Olsun!
Hoþçakal Ayýþýðým!
Çarþamba Gecelerimi Çalan Adam (Lar)...
Nedir Sizin Ýçin 14 Þubat?
'Yeþil Kraliçe' ve 'Mor Kâðýt'
Meyhaneci Oluyorum
Kardan Adam
Troya Sensiz, Türkiye Sensiz... Güle Güle Profesör Korfmann!
Oltama Takýlanlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.