..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýlke ERSOY




21 Ocak 2004
Sabahlarýn En Güzeli  
Ýlke ERSOY
"Güz güneþi nazlýdýr, öyle her daim göstermez kendini. Kül rengi bulutlarýn ardýna saklanýyor þimdilik. Keyfi yerindeyse öðlene doðru bir selam eder belki..."


:CBEG:
Uykusuzluða övgüler yaðdýran gece nöbetlerinin ardýndan doðan sabahlar, bir baþka güzel görünür gözüme hep... Müziðimle, þiirimle dalaþtýðým karanlýk saatlerin meyveleri avuçlarýma dökülürken, gece de güne kavuþmaktadýr hep, bu yüzden seher vakitleri hayatýn en tatlý armaðandýr benim gibi gece bekçilerine. Yine öyle bir vakitte; yine öyle bir sabah, penceremden ince ince süzülmekte...
Güz güneþi nazlýdýr, öyle her daim göstermez kendini. Kül rengi bulutlarýn ardýna saklanýyor þimdilik. Keyfi yerindeyse öðlene doðru bir selam eder belki. Arka bahçedeki kavak bugün de sonbahar sarýsý yapraklarýný dökmeye kýyamýyor. Viþne aðacýmýz ise çoktan çýrýlçýplak kalmýþ ama öyle maðrur bir edasý var ki, sanýrsýnýz hala üzerinde kýpkýrmýzý meyveleri. Devasa çam aðacýnýn en üst dallarýna tünemiþ serçeler sabah toplantýlarýný yapýyorlar þakýyarak. Bu ahenkli müzikali kargalarýn bet sesi bozuyor ara ara. Kendi ellerimle boyayýp balkonun iki yanýna astýðým ahþap kuþ evlerine bakýyorum; olasý konuklarýný ürkütmemeye çalýþarak...Hevesim kursaðýmda kalýyor, içine yerleþtirdiðim buðday tanelerine raðmen hala gelen giden yok. Sabretmeli... Miskin kediler park halindeki arabalarýn kaputlarýna konuþlanmýþ yarý uykulu bir halde birbirlerini kolluyorlar.
Trenler dolu dolu geçmeye baþladýlar simdiden, daha kuþlar bile uyanmadan yollara düþmüþtür ekmek kavgasýyla vagonlarý dolduran insanlarýn çoðu. Yüzlerini seçmeye çalýþýyorum pencereden uzanýp ama ne mümkün! Su gibi akýp gidiyorlar gözümün önünden. Bakkalýn çýraðý da birazdan apartmanlarý dolaþmaya baþlar kolunda servis sepetiyle. Sonra ilkokul çocuklarý sýrtlarýnda içi dolu küfeler gibi aðýr çantalarýný taþýmaya çalýþarak sokaklarýn arasýnda buluþuverirler arkadaþlarýyla, okul yolunu tutarlar güle oynaya.Yaðmur yaðmazsa bahçede okurlar antlarýný. En sevdiðim kýsmýný kaçýrmasam bari yine. Hafta içi her sabah, yüz metre yakýnýmda toplanmýþ bin tane çocuk, hep bir aðýzdan ismimi haykýrýr antlarýný okurken, ne keyiftir benim için bunu duymak!
Aslýnda buralar kent merkezine göre daha sessiz sakindir. Yine de metropolitanýn günlük telaþesinden nasibini alýr sabahlarý. Her þehir içi yolculuðumda, çeþit çeþit semtin içinden geçerken, kendi kendime tekrarladýðým sözler geliyor aklýma: "Ýstanbul içinde Ýstanbul..." Bu büyülü þehir, kaleydeskopumdur benim, farklý yerlerden içine her bakýþýmda, baþka baþka renk ve þekil cümbüþleri görürüm. (Vazgeçilmezim, yedi tepeli sevdam, iyi ki seninim!)
Bir cd koyuyorum müzik setine, en güzel sabahlara en güzel müzikler yakýþýr. Koca bir fincan da sert, koyu bir kahve hazýrlamalý ki bütün gün ayakta durabilecek dermaný versin bedenime. Geceleri kendi dünyasýna kapansa da insan, gündüzlerin verdiði yükümlülükler var. Bu saatten sonra uyunmaz ki...Zaten sevmiyorum uyku halini. Farkýndalýðý seviyorum ben, acýyorum uykuda geçen o yarý ölü saatlere."Yaþamak" varken!...
Yaþamak... Sahiden de ödül mü hala? Gözümüzün önünde bombalar patlar oldu, insanýn ölüm emrini insan verir oldu. Korkar olduk bir takvim yapraðý gibi savrulup gitmekten; yazgýlarý, günahlarýn en büyüðüne kelepçelenmiþ ellerle yazýlmýþ, söndürülmüþ hayatlar gibi. Oysa ki kara kýþlarýn ardýndan uyandýðýnda ilkbahar, en yüksek daðlarda bile yabanýl çiçekler biter, toprak yeþerdikçe bir iken yüz, yüz iken bin verirler.Umut çiçeði olmalýyýz biz de, çoðalmalý, dimdik durmalýyýz rüzgarlar yangýn yerinin küllerini yüzümüze savurduðunda...
Yüreði aydýnlýk insanlarýn geceleri önünde sonunda gün ýþýðýna kavuþur da, gözünü kan bürümüþlerin ruhlarý mahkumdur sonsuz karanlýða. Emanete hýyanet edenlerin deðil, kadir kýymet bilenlerin olsun sabahlarýn en güzeli. Bu da; bugünümün duasý olsun dilimde.

Ýstanbul içinde Ýstanbul'lardan birinde bir ev.Evin içi Tufan Kýraç'ýn Yýllar Sonra'sý ile dolu...Öyle bir intro ki dinlediðim; her yaným tango þu an...Ve adam, rezonanslý sesi ile þöyle baþlýyor þarkýsýný söylemeye:
"Yýllar sonra da bir hazan sabahýnda..." Binbir petekten bal almýþ da bu ses, yüreðimin orta yerine süzüvermiþ sanki...
Sýcak kahve fincaný ellerimi ýsýtýyor...Kimbilir ömrümün kaçýncý treni, az önce geçti önümden...
Boy boy, renk renk çocuklar cývýldamaya baþladý sokak aralarýnda...
Evet, yaþamak sahiden de ödül hala...Herþeye raðmen.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yaþamak Bir Aðaç Gibi...
Gönderen: GÜL TAÞKAYA / ANKARA/Türkiye
26 Temmuz 2007
Yaþamak,ödül mü hâlâ?Yüreði aydýnlýk insanlar gözü kan bürümüþlerle savaþmaya devam ettikçe,yaþamak da ödül olmaya devam edecektir...Kýraç'la baþladýðýmýz yolculuðun bu kadar güzel bir yazýyý okumamý saðlayacaðýný sanmazdým doðrusu,ne yalan söyleyeyim...Okuduðum her cümlede,satýr aralarýnda yakaladýðým her vurguda öyle uzak diyarlara savruldum ki,,bu sýcacýk yazýdaki emeðin,beynimi ve düþüncelerimi savurduðun güzellikler için seni tüm kalbimle tebrik ediyorum sevgili Ýlke...Herþeye raðmen'lerimizin tükenmemesi temennimle...

:: Güzel yazýlarýnýzýn devamýný bekliyoruz...
Gönderen: Serpil Yüzlü / Bartýn
24 Ocak 2004
Merhaba, Yazýlarýnýzýn tamamýný okudum. Hepsi birbirinden güzel. Ama en çok bu yazýnýzý beðendiðimi itiraf etmeliyim. Müthiþ bir yaþama sevinci veriyor insana. Her ne olursa olsun yaþama sevincimizi, ümitlerimizi, hayâllarimizi yitirmememiz dileðiyle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Ýlkyaz'ýn Annesiyim!
Biraz Þiir, Biraz Parmak Boyasý... Biraz Aþk, Biraz Patates Baskýsý...
Pelin Onay'a Mektuplar II / Kumdan Kale Prensesi
Pelin Onay'a Mektuplar I / Karpuz Kabuðu Reçeli
Dahi mi, Deli mi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su Uyur, Düþman Uyumaz
Maestro
Ölmek Ne Kolaymýþ, Gitmek Ne Zor...
Ýncelikler Üzerine Küçük Bir Anekdot
"Üstü Kalsýn!"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nerdesin [Þiir]
Yar Diye Bildiðim... [Þiir]
Unut Beni Aþk Yarasý [Þiir]
Veda [Þiir]
Buhur Daðý ile Kýnalý Ceylan'ýn Masalý [Öykü]
Evimdeki Yabancý [Öykü]
Bir Garip Yolculuk I - II - III [Öykü]
Ýzedebiyat Farký [Eleþtiri]


Ýlke ERSOY kimdir?

"Ne zaman ki henüz vücut bulmamýþ bir öykünün ya da þiirin kelimeleri kýpýrdanmaya baþlar içimde, kalemimin mürekkebini yüreðimde damýtýrým yazmaya baþlamadan önce. . . Son nefesimi verdiðimde dünyaya, ardýmda býrakacaðým "iz"; benden, yaþadýklarýmdan, hayallerimden geriye kalan en sahici kanýt olsun diye. . . " VE BÝRKAÇ YIL SONRA: "Bir kadýnýn yaratabileceði en güzel þey, býrakabileceði en güzel iz; evladýymýþ. . . Kýzýmýn, Ýlkyaz'ýmýn gözlerinde henüz yazýlmamýþ en güzel þiirler saklý. . . Ýkinci doðumgünüm, 29. 06. 2006. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
Panait Istrati...Tüm 2.yeniler...En çok da Cemal Süreya. Onun dýþýnda, özellikle çaðdaþ latin edebiyatý diyebilirim; genel çizgileri ile.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýlke ERSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.