..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




28 Ocak 2004
Güzin Abla Olmak  
Kâmuran Esen
Ne haddimeyse!


:BAJF:
Güzin Abla olmak......Ýnsanlarýn derdine - güya - çare bulmak. Herhangi bir konuda ne yapmalarý gerektiðine karar verememiþ olanlara yol göstermek...Yani akýl hocalýðý yapmak......Kendin bir sürü problemlerle boðuþurken, baþkalarýnýn sorunlarýna çözüm aramak......Bu zor bir iþ.

Bazen ben de yaparým bunu.Yaþým yerini buldu ya, zaman zaman gençlere akýl hocalýðý yaparým; daha doðrusu yapmak zorunda kalýrým. Herhangi bir sorunu olan yakýnýmý, arkadaþýmý, komþumu sabýrla dinler; sonra kendilerini rahatlatacak sözler söylerim. Kendimce doðru bulduðum þeyleri yapmalarýný öneririm.Güzin Abla olurum yani.....Bu konuda ne kadar baþarýlýyým, bilemem.

Zaten nasihat etmek, akýl vermek dünyanýn en kolay iþi...Böyle derler ama, bence o kadar kolay deðil. Çünkü bunu yapabilmek için, bazý konularda bilgi ve özellikle tecrübe sahibi olmak gerekiyor. Bir de aðzýnýz lâf yapacak. Bu da yeterli deðil aslýnda. ”Aðýzla pilâv piþmez, yaðla pirinç gerek,” demiþ atalarýmýz.... Sonra öðüt vereyim, yol göstereyim derken, iþ iyice sarpa sarar. Ýþte o zaman ayýkla bakalým pirincin taþýný. Güzin Abla olmak zor iþ.Yine de bazen Güzin Abla olmaktan alýkoyamam kendimi....Çünkü, çevremdekiler bu konuda zorlarlar beni.

Bakýn bir gün nasýl Güzin Abla oldum:

Geçenlerde, uzaktan akrabamýz olan genç bir bayan sabah kahvesine geldi. Elimde tv kumandasýyla karþýladým kendisini. Kapý çalýndýðýnda kumandayla cebelleþiyordum çünkü. Kumanda tutukluk yapýyor arada bir.Çakýlýp kalýyor bir kanalda, kanal deðiþtirmek ne mümkün! Eþim de yok evde.Zaten onun yokluðunda olur ne olursa.Aletler, makineler de hep eþim yokken bozulur.N’olur sanki , eþim evdeyken çýksa bu arýzalar.Yok, hep o yokken arýzalanýr.Bu da benim þanssýzlýðým olsa gerek. ” Kadersiz köpek, kurban bayramýndan önce ölürmüþ,” ya, bizde tam tersi olur.Ne zaman bir arýza söz konusu olur, eþim evde yoktur. Ýþin yoksa yol bakalým saçýný baþýný.....

Neyse, konuðumla kapýda sarýldýk, öpüþtük falan. Konuðumla birlikte salona girince, “ Kahretsin! “ diyerek, kanepeye fýrlattým kumandayý..
- “ Kusura bakma! ” diye özür diledim, bu davranýþým için.
Arkasýndan,
-“ Ýkide bir bozuluyor bu kumanda.Sinirlendim de....” diye devam ettim.
Dedi ki konuðum:
- “ Bizim kumanda da arýzalýydý, Osman tamir etti... Eþim çok becerikli. Elinden her iþ gelir. Gönlü olsa tekeden süt çýkarabilir... “
Gülümseyerek devam etti:
-“ Evde bozulan, takýlan, kýrýlan, çatlayan, patlayan her türlü alet ve makineyi tamir edebilir.Hatta bu konuda, beyaz eþyalarýn servis elemanlarýný cebinden çýkarýr.Onlarýn yapamadýðý arýzalarý bulup,- parça deðiþtirmeden – makineyi çalýþýr hale getirebilir.”
-“Aman ne güzel!” dedim.
Devam etti eþini methetmeye:
- “ Elektrik, su tesisatý ile ilgili bilumum arýzalarý gidermek, hemen her türlü makinenin onarýmýný yapmak kendisi için çocuk oyuncaðý gibidir. Bu da bir yetenek olsa gerek.”
Ben aldým sözü:
- “ Kesinlikle! ” dedim. “ Ben, bu konularda çok ama çok beceriksizim.Tüp deðiþtirmek bile benim için zor.Bazen, iki kumandasý olan televizyonda istediðim kanalý bulmakta bile zorlanýrým. Bir paketten baþka bir pakete geçemem,” dedim.

Konuðum yüzünü ekþiterek :
- “Ama, eþim çok becerikli olduðu, her türlü onarýmý yapabildiði halde evimizde arýzadan geçilmiyor,” dedi. Ve saymaya baþladý:

- “ Evde arýzalý üç tane duy var.
Bulaþýk makinesinin deterjan kapaðý bazen açýlmýyor.
Konsolun bir kapaðý tam kapanmýyor.
Balkonun salona açýlan kapýsý da kapanmýyor, ancak kilitleyerek kapatabiliyorum.
Tuvaletlerden birinin rezervuarý bozuk.
Fýrýnýmýn çakmaðý da arada tutukluk yapýyor.
Salondaki pencerelerden birisi tam kapanmýyor.Hatta sert bir rüzgâr esince, hop açýlýyor.”
Daha devam edecekti ki, araya girdim:
- “ Hani, eþim ter türlü arýzayý yapabilir demiþtin ? ”
-“ Evet... Dedim.....Ama - yapar- demedim ki, ya – pa – bi – lir dedim.Yapmakla yapabilmek arasýnda daðlar kadar fark var.Yani yapabilir ama, caný isteyince. Bir gün çýngar çýkacak ama, bakalým ne zaman.....” dedi.

Çok iyi tanýyorum eþini. Evine, eþine, çocuðuna baðlý birisi....Yalnýz, yapmasý gereken tamiratlarý zamanýnda yapmýyor, tek eksiði bu....O kadarcýk kusur, kadý kýzýnda da olur. “ Hiç üzüm yoktur ki, ardýnda çöpü olmaya,” demiþler.......Bir insan hem su tesisatçýsý, hem elektrikçi, hem marangoz, hem iyi bir eþ, hem iyi bir baba olamaz. Joker mi adamcaðýz.....Tabi içimden söylüyorum bunlarý.

Dedim ki konuðuma:
-“ Eþinle mutlusun, o iyi bir eþ, iyi bir baba; iyi de bir iþi var, deðil mi? “
Memnun memnun gülümseyerek:
-“ Evet, o çok iyi bir eþ, çok iyi bir baba.” dedi.
-“ O zaman hiç yakýnma.........Sen , çok iyi yapabildiðin halde, yapmadýklarýný düþündün mü hiç? ” diye sordum.
O daha düþünürken, ben yanýtladým kendi sorumu:
-“ Örneðin sen çok temiz bir hanýmsýn. Mutfakta, temizlikte çok iyisin. Ama, her hafta temizliðe kadýn çaðýrýyorsun,” diye çýkýþtým.Konuðumun sessiz kalmasýndan cesaret alarak;
-“Çok güzel örgü örersin ama þu üzerindeki kazak örme kazak deðil, hazýr kazak,” deyiverdim. Kýrýlmasýn diye bir örnek de kendimden verdim:
-“ Geçen sene bir etek biçmiþtim kendime, hâlâ duruyor; caným hiç dikmek istemiyor.........Þu perdelere bak! Ne kadar islenmiþ.Bir türlü yýkayamadým........Kimse mükemmel deðildir.”
Þöyle bir düþündü.Baþýný, sözlerimi onaylarcasýna sallayarak,
- “ Haklýsýn Kâmuran Abla, bunu hiç düþünmemiþtim,” dedi........

Sevgili Hanýmlar! Eþinize karþý anlayýþlý olunuz. Düþününüz ki eþiniz anlayýþlý, iyi bir eþ, iyi bir baba.......Bunun yanýnda da bazý eksikleri, kusurlarý var.Elbette olacak.O bir ilâh deðil, bir makine hiç deðil...........Hem iyi bir eþe sahip olacaksýnýz, hem mutlu bir yaþamýnýz olacak; ama bunun yanýnda da hiçbir eksiðiniz olmayacak. Nerde o bolluk!.......... Ne demiþ atalarýmýz: “ Hem karnýn tok olacak, hem börek tepsisi bütün kalacak.” .......Yok öyle üç kuruþa beþ köfte.



















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sizin Olsun
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Can Dündar'a Neden Küstüm?
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.