..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > Gökçe Dölek




9 Þubat 2004
Sil Baþtan  
Gökçe Dölek
Herkesin kendisini bulabileceði bir yazmaya çalýþtým. Hepsi bu.


:BCHJ:
Deðiþen o kadar çok þey var ki, hiç kimsenin deðiþmemesine karþýn...Yer ayný, insanlar ayný. Peki deðiþen ne? Deðiþmeyen tek þey deðiþimin kendisi mi? Doðru mu bu?



Zil çaldý!
O kadar sýkýlmýþým ki... Kitaplar, dersler, sýnavlar, hoca bir yandan... Sýramýn üstüne kazýdýðým ismimi yarým býrakarak attým kendimi sýnýftan dýþarý, nasýl olsa hafta baþýnda yine sýkkýn bir ders vakti devam ederim ismimi kazýmaya.
Uzun koridorun sonunda okul tuvaleti. Bizim parfümlerimizde olmasa daha da iðrenç kokacak sanýrým. Parfümün kokusu ile tuvaletin aðýr kokusu uyumsuz bir ortaklýðý baþlatýnca midem bulanýyor. Acele ile , her hafta fönlemekten býktýðým, örgülü, kahverengi saçlarýmý açýyorum, kendimi görmekte zorlandýðým aynaya bakýyorum, dudaklarýma biraz parlatýcý, eteði de biraz kýstýk mý hazýrým. Yanýma bakýyorum benden farklý gözüken diðer kýzlarla birden ayný oluveriyorum.
Okul yokuþu yok mu? Sanki bilerek yapmýþlar buraya bu okulu. Çýkarken eziyet olsun diye ya da konu olsun diye þarkýlara ‘okul yolu’. Bundan þarký mý olur ya okul adý üstünde. Yokuþ mu eziyet, okul mu? Acaba diyorum; þöyle okulu düz bir yola koysalardý o yol yine yokuþ gibi gelir miydi bize.
Yokuþ sonu yine ayný durak. Her öðle tatili gittiðimiz, okul çýkýþlarý yokuþtan kendimizi yuvarladýðýmýz o küçük kafe.
Mehmet Aðabey, Merih Abla; ikinci anne babamýz.
Mehmet Aðabey; 50 yaþýna gelmiþ koca delikanlý, gözlerinde yýllarýn tecrübesi, yüzünde geçmiþin izleri, her geçen gün çoðalan sevgisi ile hepimizin babasý, abisi, dostu.
Merih Abla; gözlerinde anne þefkati, yüzünde geçmiþin güzelliði, yüreðinde gençlik özlemi, bize baktýkça kendini gören, hamburgerlerin kraliçesi, annemiz, ablamýz, sýrdaþýmýz.
Kendi evlatlarý gibi seviyorlar bizi. Onlarýn ki gibi bir yüreðe sahip olmak zor olsa gerek.
Herkesin yeri belli bu kafede. En dipteki köþe duvar bizimki. Duvarda rengarenk kaðýtlara yazýlmýþ küçük küçük yazýlar yapýþtýrýlý. Kimi zaman mesaj veren kimi zaman umutsuz aþk sözcükleri. Birde tarih atýyoruz altýna tabi, ayný yerde ayný sevgi ile okumak için, ufak bir tebessümle.
Çantalar bir tarafa, kitaplar masanýn üstüne. Masa birden o kadar kalabalýklaþýyor ki. Sigaralar, küçük not kaðýtlarý, kalemler... Nasýl baþarabiliyoruz ki bu kadar çok þeyi þu küçücük yuvarlak masaya sýðdýrmayý bilmiyorum. Birde fal bakýlmak için içilecek olan kahvelerde yolda masanýn kalabalýklýðýna inat. Dört kiþilik masada on kiþi oturabilme lüksüne sahiptik birde. Saatler ilerledikçe çoðalýyoruz, basketbol maçlarýnda okadar nefret ederken, burada deli gibi sevdiðimiz, kardeþ rakip okullardaki arkadaþlarýmýzda geliyor.
Herkes kendini bu küçük dünyaya yokuþtan yuvarladýðý gibi yakýyor yasak olduðu için raðbet gören sigarasýný. Ve ilk fýrt... Okul yokuþundan, sýkýcý derlerden ve koca bir haftanýn stresinden bizi alýp, beraberce kurulan hayallere götürüyor.
Üniversite kazanýlýyor, özgür hayat baþlýyor, Mehmet Aðabey ile Merih ablada yanýmýzda, yapmadýðýmýz þey kalmýyor, alan o kadar geniþ ki atýp tutuyoruz, dünyayý bile kurtarýyoruz, sahi yapabilir miyiz böyle bir þeyi.
Ýkinci sigaralar yakýlýyor fonda ‘Arkadaþ’ þarkýsý baþlayýnca. Herkes el ele, yürekler, hayaller, umutlar bir. Parlatýcý sigaramýn izmaritinde kalýyor, en az parlatýcýmýz kadar parlak kurduðumuz dünya.

Zil çalýyor!
Mehmet Aðabey ‘hadi çocuklar’ diyor.
Ertesi gün kaldýðýmýz yerden devam etmek üzere öpüþüyoruz, sarýlýyoruz. Her gün ayný þey, ayný sahne, ayný oyuncular.


Dünyayý kurtaramadýk, dünyayý kurtaramadýðýmýz gibi kendimizi de kaybettik. Beraberce kurduðumuz hayalleri gerçekleþtiremedik belki ama hayallerimizi gerçekleþtirdik. Herkes üniversiteyi kazandý mesela, herkes özgür.
Ama bilseydim bir zamanlar þarkýlara konu olan ‘okul yolunun’ yazýlarýmý bu denli özlemle süsleyeceðini, 4 kiþilik masada en fazla 3 kiþi oturup bir sandalyenin boþ kalacaðýný, artýk masaya bir þeyleri sýðdýrmaya çalýþmayýp hayatýmýza bir þeyleri sýðdýrmaya çalýþýrken, sigaramýn izmaritinde kalan dudak parlatýcýma benzettiðim parlak dünyanýn zamanla matlaþacaðýný bilseydim sanýrým bu hayalleri kurmaz üniversiteyi kazanmazdým.
Evet gerçekten bizim Mehmet Aðabey ve Merih abla kadar büyük bir yüreðimiz yok.

Merih ablanýn hamburgerleri hala ayný güzellikte ama gözlerindeki ifadeyi ben görebiliyorum.
Mehmet Aðabeyin çaldýðý þarkýlar hala ayný ama gözlerindeki ifadeyi ben görebiliyorum.
Ve artýk ‘arkadaþ’ þarkýsý çalýnmýyor bu kafede, çünkü hak etmiyoruz.
Bir gün birbirimizden ayrý düþsek bile, biliyorum hiçbir zaman ayrý deðil yollarýmýz...
Evet yollarýmýz ayrý deðil yine ayný kafedeyiz ama ayrý düþtük.
Duvarlarda boyanmýþ artýk yok yazdýklarýmýz, bizde silmiþiz ki beynimizden bütün yazýlanlarý fark bile etmiyoruz duvarlarýn boyandýðýný.

Artýk bu kafeye geldiðim zaman tek ilgimi çeken tanýmadýðým diðer insanlar. Daha lisede olanlar. Nasýlda baðlýlar birbirlerine, kurduklarý hayaller ortak, dünyayý bile kurtarýr onlar, birde bilseler þu farklý farklý masada oturan, özendikleri abla abilerinin yaþadýklarýný eminim vazgeçerler hemen hayallerden. Keþke bizde vazgeçseydik de üzmeseydik Mehmet Aðabey ile Merih ablayý.


Zil çaldý!
Bu kaçýncý zil ya... Amma uyumuþum. Allah! Ýþe de geç kaldým, bugün önemli bir toplantým vardý, hemen giyinmeliyim, sarý saçlarým daðýnýk ve fönsüz. Off sýkýldým.
Gitmiyorum bu gün iþe.
Bu gün; kahverengi saçlý, formalý,dudaklarý parlatýcýlý kýz olup hayaller kuracaðým. SÝL BAÞTAN...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
No Women No Cry
Kýrmýzý Karýn Ýmkansýzlýðý Gibi Deðil Hayat
Melekler Duraðý
Sakal

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrmýzý Ruj [Þiir]
Hiçbir Þey [Þiir]
Ýnat, Hýrs, Rest [Þiir]
Kanlar Ýçinde [Þiir]
Kýrmýzý Kar Beyaz Þarap [Þiir]
Kýskananç Yalnýzlýk [Þiir]
Eksik Kýrk Yýl [Þiir]
Uymadým Hayatýmýn Yazým Kurallarýna [Deneme]
Babasý Öldü [Deneme]
Kalbimiz Ýdman Yapýyor [Deneme]


Gökçe Dölek kimdir?

Aþk mýydý? Hayýr kesinlikle deðil. Peki ya tutku olabilir mi? Bu sorularý kendime sorduðumda tanýdým kendimi. Yazmaya ilk baþladýðým an anlamalýydým aslýnda bunun bir tutku olduðunu. Yazmanýn tutkusu tanýþtýrdý beni benimle. Önce harfler tanýþtý sonra kelimeler,cümleler kýskandý uzadýkça uzadý,þiirleri getirdi yanýnda arkadaþ. Þimdi görüyorum harflerin,kelimelerin,cümlelerin kahramanlarý benlerim. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Ýçimde kýzgýnlýkla karýþýk sigara içme isteði uyandýran eserler için çok teþekkürler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökçe Dölek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.