..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




10 Þubat 2004
  
Özcan Nevres
Büyük sanatkar Cem Karaca’yý yitirdik. Bin dokuz yüz atmýþ yýlýnýn ikinci yarýsýnda onun þarkýlarýyla yoðrulmuþtuk. Dadaloðlu ve Namus Belasý þarkýlarýný her gün onlarca kez dinlemekten býkmazdýk


:ACII:
Bir Yýldýz Kaydý
Büyük sanatkar Cem Karaca’yý yitirdik. Bin dokuz yüz atmýþ yýlýnýn ikinci yarýsýnda onun þarkýlarýyla yoðrulmuþtuk. Dadaloðlu ve Namus Belasý þarkýlarýný her gün onlarca kez dinlemekten býkmazdýk Cem Karaca adý Atatürkçüler ve devrimciler için bir simgeydi. Kýbrýs çýkarmasýnda bile Namus Belasý þarkýsýyla coþmuþtuk. Uzun yýllar yurt dýþýnda sürgünde yaþarken bile unutulmayan bir isimdi. Keþke yurduna hiç dönmeseydi. Zira döndükten sonra karþýmýzda bambaþka bir Cem Karaca bulmuþtuk. O artýk eski Cem Karaca deðildi. Gönüllerimizden silinip gitti. Zamansýz ölümü, eski sevenlerini de çok üzdü. Eðer gerçekten bir vasiyetnamesi var ise ve dedikleri gibi alkýþlarla uðurlanmayý istemediðini söylemiþse, onun solculuðu bitmiþ demektir. Zira alkýþlarla uðurlanmak devrimcilerin tercihidir. Kendi seçeneði doðrultusunda Allah rahmetini üzerinden eksik etmesin. Güle güle sevgili Cem Karaca. Sen zaten bizim için çoktan ölmüþtün.
                         ***
Belediye yönetimi ile devlet yönetimini birbirine karýþtýranlar yüzünden yýllarýn deðiþmez lideri Sayýn Rauf Denktaþ belki de yaþamýnýn en zor günlerini yaþýyor. Bir de yanýnda nasýl bir baþbakan olduðunu düþünürsek vay!!!! sayýn Denktaþ’ýn baþýna gelenlere. Yüzlerce yýl beyazlar tarafýndan ezilmiþ bir ýrktan olan Annan’ýn dayatmalarý için akla þöyle bir soru geliyor. Çilekeþ ýrkýnýn intikamýný Denktaþ’tan ve Kýbrýs Türk’lerinden mi? Almak istiyor. Yanlýþ adres bay Annan. Senin ýrkýný ezenlerin ve süründürenlerin yandaþlarý Rum’lardýr. Kýbrýs Türk’leri deðil. Amacýn intikam almaksa Oklarýný Rum’lara çevir.
Sayýn Denktaþ Amerika yolcusu yalnýz bir adam. Beraberinde götürdüðü baþbakaný bile onun yanýnda deðil. Neyse ki ver kurtulcularýn ateþ püskürdüðü danýþmaný Profesör Mümtaz Soysal yanýnda.
                         ***
Siyasete dýþarýdan bakmak ne kadar güzel. Her oynanan oyun daha yalýn görünüyor. Meðer ülkede ne kadar çok deniz feneri varmýþ. Yýllardýr idealleri doðrultusunda inandýklarý partilerini seçilme umuduyla terk eden edene. Yapýlan tüm kamu oyu araþtýrmalarýnda AKP önde gösteriliyor. Dolayýsýyla da en çok adaylýk baþ vurusu AKP ye. Son açýklanan kamu oyu yoklamasýnda bu günkü hükümeti baþarýlý bulmuyorum diyenlerin sayýsý yüzde yetmiþ beþin üzerinde. Hangi partiye oy vereceksin sorusuna yanýt þöyle AKP yüzde otuz dokuz, Genç Parti yüzde on altý, CHP yüzde on bir, kararsýzlar yüzde on bir diðerlerinin ise varlýklarý ile yokluklarý belli bile deðil.
Ben bu kamu oyu yoklamasýnýn nesine inanayým. Oylamaya katýlan deneklerin yüzde yetmiþ beþi hükümeti, yani AKP yi baþarýlý bulmadýklarýný söylüyorlar. O halde AKP ye neden oy versinler? Ama hükümet yanlýsý araþtýrmacýlar ve basýn öyle olmasýný istiyor. Nasýl olsa basýn toplumu en çok etkiler ve yönlendirir diye düþünüyorlar. Oysa kazýn ayaðý öyle deðil. Þiþirilmiþ rakamlarla en çok satan gazete beþ yüz bin civarýnda. Bazý kiþilerin tek gazete ile yetinmedikleri bilinmekte. Bunu da göz önüne aldýðýmýzda bir milyon gazete okuru olduðu anlaþýlmaktadýr. Peki bu gazete okurlarýnýn kaçta kaçý gazetelerin yalnýzca spor sayfalarýna bakmakla yetinmektedirler. Yetmiþ milyon nüfuslu bir ülkede bir milyon sayýsý çok önemli bir sayý deðil. Boyalý basýn yetmiþ milyon insaný yönlendiremez. Seçim propagandalarý sürecinde toplumu en çok etkileyecek olan televizyonlardýr.
                         ***
Yýllar, yýllar. Hiç geçmiyecekmiþ gibi çok uzun zannettiðimiz yýllar. Geriye dönüp baktýðýmýzda bir arpa boyu bile yol kat etmediðimizi görürüz ve üzülürüz. Ýnsan ömrü ne kadar kýsa diye. Anýlar canlanýr gözlerimizde dün gibi. Etrafýmýzda nice dostlar vardý dost bildiðimiz. Kader birliði ettiðimiz. Geçmiþte benim sosyal demokratlýðýmý beðenmeyenler vardý. Beni burjuva revizyonistliðiyle itham ederlerdi. Zira ben mülkiyeti kutsal sayanlardandým. Oysa bazýlarýna göre mülkiyet ferdin hýrsýzlýðýydý. Eski CHP senatörü ozan Þinasi Özdenoðlu Acýsýyla Yanmak Türkiye’min adlý kitabýnda “aç iken sosyalisttiler. Zengin olduklarýnda yanlarýnda çalýþtýrdýklarýnýn güvence paralarýný bile yatýrmadýlar. Böylesine yoksun, böylesine zavallýydýlar” diyor.
Geride uzun yýllar kaldý. Etrafýmdaki insanlarýn çoðu Þinasi Özdenoðlu’nun dediði gibi deðiþtiler. Her hazan mevsiminde yapraklar dökülür. Her yýl yapraklar deðiþir. Aðaç ise deðiþmezliðini sürdürür.
                              Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.