..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > ömer akþahan




17 Þubat 2004
Yakup'la Konuþmalar  
ömer akþahan
Bazý öyküler vardýr, zaman baskýsý olmaksýzýn yaþanýr. Týpký doðada olduðu gibi. Öyle deðil mi sence Yakup?


:BBJE:
Yakup’la Konuþmalar
                    
Derisini deðiþtirmeyen yýlan ölür. F. Nietzsche

Ömer Akþahan

Bazý öyküler vardýr, zaman baskýsý olmaksýzýn yaþanýr. Týpký doðada olduðu gibi. Öyle deðil mi sence Yakup?

Senin öykünü de birlikte planlarken ilke olarak anlatacaðýmýz her noktada kesinlikle zamansýz olmasýna dikkat etmeyi kararlaþtýrdýk deðil mi? Ben sözümü tuttum. Parmaklarým tuþlarýn üstünde bir tüy kadar hafif geziniyor seninle.

Seni ilk kez iki Ýtalyan sanatçýnýn Amerikan Kültür Merkezinde verdiði konserde tanýdým. Kalemi elime adeta zorla tutuþturdun.Bir ara yazacak kaðýt bulamamýþtým. Sonunda konser davetiyesinin üzerinde gördüm seni. Bu ilk tanýþmadan müthiþ bir keyif aldýðýmý itiraf etmeliyim.

Seni tanýdýktan sonra kabuk deðiþtirdiðime inandým. Ve her ziyaretinle ben de derin etkiler býrakýyorsun. Seni tanýdýðým o mutlu anýn izlerini yaþadýkça belleðimde taþýyacaðým. Ama bana gelmekte niye geciktiðini bir türlü anlamýþ deðilim. Yoksa ikramlarýmdan hoþnut deðil misin? Lütfen açýkça söyle. Ben sahte tavýrlara karþý takýntýlý biriyim.

Seninle ilgili bir anýmý da anlatayým istersen. Hani bana yazdýrdýðýn o ilk “Yakup ya da I Giri 78” adlý þiirim var ya, onu ilk okuyan Turgutlu’da dördüncü sýnýfa giden þirin mi þirin bir kýzdý. Okuduktan sonra ilk sorduðu: “Kim bu Yakup?” oldu. Nasýl anlatabilirdim ki seni? Evet, hayatýmda Yakup adýnda bir arkadaþým da hiç olmadý benim!

ateþin var mý yakup
içimdeki palyaço uyanýyor bak
yavaþ yavaþ

Hey Yakup! Bu kez çok þanslýsýn, otel odamda ilk kez bir dizüstü bilgisayarýna konuksun. Kendini rahatça býrak þu divana. Ha, divan dedim de, aklýma Irvýn Yalom’un meþhur ‘Divan’ý geldi. Ýranlý ve Osmanlý þairler Divanlarýný, Goethe Doðu-Batý Divan’ýný yoksa divana uzanarak mý yazdýlar dersin? Benim doðrusu böyle lüksüm yok..

suya býrak beni yakup
bir þiþede öleyim hem
yavaþ yavaþ

CD çalardan kimi dinlemek isterdin? Mozart, Beethoven, Çaykovski hepsi de bizim için… Ýstersen bizden renkleri de dinleyebiliriz. Bu alet sen hangi ruh modundaysan ona uygun müzik çalar.

iþte geldik gidiyoruz yakup
ah ne vardý aramýzda somurtacak
artýk gül biraz kahkahayla
yavaþ yavaþ

Ben çay koyacaðým ocaða. Bunda biraz bencilce davranmama lütfen izin ver. En sevdiðim sýcak çaydýr bilirsin. Gelirken bana hangi konuda yazacaðýný kararlaþtýrdýn sanýrým. Neden zamaný kategorize ederler bilmem. Hani þu yurdumuzda da bestseller olan kitap var ya, “Yüreðinin Götürdüðü Yere Git”, Avustralya yerlileri Aborijinleri anlatan kitapta olduðu gibi zamansýz yaþamak isterdim. Oysa ilk karþýlaþtýðýmýzda senin bir Aborijin de olabileceðini düþünmedim deðil. Belki de sen, bana onlarý anlatýp durmuþtun da, kim bu fikri beynime yerleþtirdi desem de anlayamamýþtým; ta ki, seni tanýyýncaya kadar. Evet, en büyük hayalim Avustralya’da yaþamak. Yaþýmý küçültebilsem giderdim. Yaþ küçültme merkezi açýlsa, ne müthiþ paralar kazanýrdý deðil mi? Senin böyle bir derdin de yok Yakup. Çünkü Tanrý sana sýnýrsýz bir ömür vermiþ; her yaþta diri, genç ve güçlüsün.

n’olur konuþ benimle yakup
sustukça ses tellerim
geriliyor bak
yavaþ yavaþ

Yaþ meselesi gelince ortaya, bak, senin kadar hoþgörülü olamam. Hele þu emekleme iþinde, insan doðar emekler, yaþlanýnca da niye emekler ki? Hayatýn çan eðrisi çok acýmasýz. Zamaný durdurduk deðil mi Yakup? Bunlar neyin kaygýsý ki, peþ peþe suskunluk mermilerin suratýmda patladý.

Gözlüðüm karlandý bir an, Yakup’un görüntüsü birden kayboldu. Ne kadar bezle alýp silsem de camlarý, sessizce çekip gittiðini anlýyorum. Bana ancak yazýmý kopyalayacak kadar izin verdi. Teþekkürler dostum.

ateþin mi var yakup
üzülme dinle bak
dýþarda kar içimde yaðmur
sahnede simpatica çalýyor
yavaþ yavaþ

Gözlerim yoruldu sana bakmaktan Yakup. Ne sen bana, ne de ben sana derman olurum. Buluþmak bir baþka zamansýzlýða kaldý. Ne yorucu þey seninle konuþmak; seni, sana anlatabilmek! Anladýðým neyse yalnýz onu anlayabiliyorum. Yaþamýn gizemli tünellerinde sana ihtiyacým var Yakup. Kabuðumu deðiþtirirken yanýmda olmaný isterdim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayný Dili Konuþmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Okumaz Yazarlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.