..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




28 Þubat 2004
Partilerdeki Takaslar  
Özcan Nevres
Gönüllerindeki belediye baþkanlýðý için, siyasi fikri doðrultusunda deðil de seçilebileceðini daha garantili gördükleri partilerde adaylýklarýný ilan edenler, umduklarýný bulamadýklarýnda hemen baþka bir


:ABIJ:
Partilerdeki Takaslar
Gönüllerindeki belediye baþkanlýðý için, siyasi fikri doðrultusunda deðil de seçilebileceðini daha garantili gördükleri partilerde adaylýklarýný ilan edenler, umduklarýný bulamadýklarýnda hemen baþka bir partiye kapýlanmakta hiçbir engel tanýmaz oldular. Aslýnda bu þekilde davrananlarýn siyasi inançlarý olduðunu düþünmek bile yersiz ve gereksiz. Hasbel kader seçilseler bile seçildikleri partide kalacaklarýný kim garanti edebilir? Siyasetin bu denli yozlaþtýrýlmasýna akýl erdirmekse olasý deðil. Bu durumda seçmen ne yapsýn? Kime inanacak? Adaylarýn çoðunda parti kavramý yok olmuþ. Yalnýzca seçilmeye kenetlenmiþler.
Siyasi partiler, gerçek anlamda siyasi olmaktan çýkmýþlar, avanta ve yemek partilerine dönüþmüþler. Bu yozlaþma bin dokuz yüz seksen sonrasý baþlamýþtý. Halen katlanarak devam etmektedir. Seçim yasasýnda baðýþlarla ilgili maddeler vardýr. Belirli bir rakamýn üzerinde yardým almak yasaktýr. Peki bu deðirmenin suyu nereden gelmektedir. Yasa ve yasaklarýn delinmesinden mi? Bu çirkin seçim kampanyalarýna sýnýrsýz parasý olanlardan baþka kimler katýlabilirler. Hangi üstün deðer bu masraflarý göze alýp ta aday olabilir? Böyle bir ortamda çýkarlarýný ön plana almayýp oy kullananlarýn günahý ne?
Bin dokuz yüz seksen üçte belediye baþkanlýðýna aday olmuþtum. Kahvehanede, kahvehanelerde bulunanlarla sohbet ederken, hepsi sözleþmiþler gibi ANAP lýlar geliyor diye ayaða fýrladýlar. Kimi koþarcasýna gidip gelenleri karþýladýlar. Sap gibi olduðumuz yerde kaldýk. ANAP adayý meþhur Menteþe aðanýn damadý Kerim Acarbay. Ne o beni tanýyor ne ben onu. Destekçilerin çoðu da Menteþe grubunun yani Hasbi aðanýn adamlarý. Bunlarýn hiç biri Menemenli deðiller. O dönem Hasbi aðanýn en parlak dönemiydi. Menemen’de köpek mamasý üreten fabrikasý nedeniyle Menemen’deydiler. Ardý arkasýna bira þiþeleri açýlmaya baþladý. Oturduðumuz masadakilerin getirilen biralarý kabul etmemesi birinin dikkatini çekti. Biri onlar Halkçý Partililer, ortada oturan da baþkanlarý. Aday ve yanýndakiler hemen yanýmýza gelip özür dilediler. Sizin burada olduðunuzu bilseydik gelmezdik dediler. Özür dilemeye gerek yok. Bize sizi dinleme fýrsatý verdiniz. Siz bitirdikten sonra biz devam ederiz dedim. Biz oradayýz diye konuþmalarýný kýsa kestiler. Giderlerken kaç bira içildi diye sormadýlar. Borcumuz kaç kasa diye sordular ve hesabý ödeyip gittiler. Ýkilem içindeydim. Bu adamlarý davranýþlarý için iyice bozmalý mýydým? Yoksa ola ki partimize oy verirler düþüncesiyle olanlarý görmezlikten mi geçmeliydim? Kararýmý verdim. Yanýmdakilere hadi kalkýn gidiyoruz dedim. Gitmek için kalktýðýmýzý görenler, hayrola baþkan niye kalktýnýz diye sordular. Oylarýný birkaç þiþe biraya satýlýða çýkaranlara söyleyebileceðim hiçbir þey yok dedim. Baþkaným biz yeriz içeriz ama satýlmayýz. Sen merak etme dediler. Gerçekten yediler içtiler ama satýlmadýlar. Oylarýný ANAP a deðil de Doðruyol partisine verdiler. ANAP ýn o müthiþ harcamalarý, hiç harcama yapmadýðým halde benim aldýðým oy kadar oy almalarýna yetmiþti.. Neyse baðýþ sýnýrlamasýnýn uygulanmamasý fakirlerin iþine yarýyor. Doya doya yesinler içsinler ama satýlmasýnlar. Satýlmamalarý ilerideki seçimlere iyi bir ders olsun.
                              ***
CHP nin Çankaya belediye baþkan adayý belirleme kavgasýnda ilk raunt Önder Sav’ýn. Eþref Aydýn havlu atarak kavgadan çekildi. Ýstifasýnýn kabul edilmesi ise benim için sürpriz oldu. Oysa o kavgada birlikte hareket ettiði dokuz arkadaþýyla birlikte istifa etmeleri gerekirdi. Ýstifa medeni cesaret iþidir. Bu cesareti gösterdiði için Sayýn Eþref Erdem’i kutlarým. Darýsý diðer gediklilerin baþýna. Ýstifasý belki yeni yüzlerin önünü açar. Gönlümüzde yatan CHP nin yeniden yaratýlmasýna neden olur.
                         Özcan Nevres
. .



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.