..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Ýlke ERSOY




5 Mart 2004
Ýzedebiyat Farký  
Ýlke ERSOY
(Bu yazý, baþlýðýný kendisi yaratmýþtýr.)


:FDBC:
Ýzedebiyat... Onu anlatabilmek için uzun zamandýr beynimin içinde dönüp duran kelimelerin zuhur edebilmesi için iki ay geçti. Ýki aydýr burada, Ýzedebiyat'ta yazýyorum. Daha doðru bir ifade ile, yazdýklarýmý paylaþmaya deðer bulduðum, en çok sevdiðim edebiyat sitesi Ýzedebiyat. Çünkü burada spekülatif yorumlar yok, kýskançlýklar, ucuz oyunlar yok. Her bir yazar, tam bir profesyonel yazar anlayýþýyla, sadece edebi kaygýlarla burada... Sadece edebi kaygýlarýn, edebi paylaþýmlarýn bir arada tuttuðu insanlar topluluðunun oluþturduðu bir sitenin, diðer uyduruk edebiyat portallarýndan açýk ara farkla yukarýda olmasý çok doðaldýr.
Neden sevdim Ýzedebiyat'ý? Çünkü herþeyden önce, editörleri gizli kahramanlar gibi geri planda kalýp, yazarlarýnýn incitilmemesi, motivasyonlarýnýn köreltilmemesi için her türlü önlemi almaktalar. Ýçlerinde kalmýþ diktatör ruhlarýný günlük yaþamlarýnda açýða çýkaramayýp, kurduklarý sanal ortamda "bütün küçük daðlarý ben yarattým" edasý ile salýnan editörlere örnek olmasý gereken insanlar onlar. Yazarlarýn yazýlarýna gelecek yorumlarý bile denetlemeyi yazarlarýnýn insiyatifine býrakan bir zihniyet, her zaman seviyesini ve kalitesini koruyacaktýr.
"Yazýcýlar" bilirler, bizlerin oturup da gözle görülür bir eser ortaya çýkarabilmemiz için, bazý koþullarýn hasýl olmasý gerekir. Mesela yazýmýzý yazýp da göndereceðimiz sitenin ateþ hattý olmasý fikri bile daha yazmaya baþlamadan verimi düþüren bir problemdir. Öyle tuhaf ortamlar var ki þu sanal alem dedikleri yerde, "birinin iyi yazýyor olmasý", "bir kadýnýn iyi yazýyor olmasý", "güzel bir kadýnýn iyi yazýyor olmasý" gibi komik içsel sebeplerle yorum panolarýnda rumuzlarýný kimliklerine siper etmiþ bekleyen, "hah iþte geldi, þimdi saldýrabilirim" diye egosantrik komplekslerini yazarlar üzerinde tatmin etmeye kalkan insanlarýn bulunduðu, tek kelime ile -tuhaf- ortamlar bunlar... Üstelik de sadece okurlarý deðil, yazarlarý da böyle... Ve böyle insanlarýn atýþ alanýnda hedef olarak belirlenmiþ yazarlarýný býrakmaktan hoþnut olan, "rating de neymiþ" nidalarý atan, sözde idealist ve hümanist ama öte yandan, "aman kavga çýksýn rating patlasýn" diye de içten içe yanýp tutuþan yine tek kelime ile -tuhaf- editörlerin kurduðu tuhaf siteler gördüm, bildim... Gördüm, bildim ve þimdi þükrediyorum bulunduðum yere... Ýyi ki Ýzedebiyat'tayým dememe sebeptir bütün bunlar...
Dürüstlük, içtenlik, samimiyet... Bu erdemleri laf olsun diye dillerine pelesenk etmiþ, ama bu erdemlerin kurduklarý sitede hayat bulabilmesi için yazarlarýna bir üyelik sistemi bile getirmeyi reddeden, "bakýn böyle yaparsanýz kimse hiçbir yorum için bunu kim yazdý diye paranoya yapmaz, böyle giderse seviye çok düþer" diye önerilerde bulunan yazarlarýna bile kükreyen bir editörün önü sizce nereye kadar açýk olabilir? "Sen bana, ben sana" mantýðýyla výcýk výcýk samimiyetsizlik kokan yorumlarla kendi egolarýný tatmin etmeye ve ettirmeye uðraþan, bunu da "edebiyata katkýda bulunuyorum" kisvesi altýnda sunacak kadar densiz olan kendini bilmezler topluluklarýnýn önü sizce en fazla nereye kadar açýk olabilir? Deneyip de vakit kaybedeceðinize, uzak durun derim böyle yerlerden... Hele ki iyi yazýyorsanýz, hele ki yazmak sizin için yaþamanýn diðer adý ise, yazýlarýnýzýn o ortamlarda kullanýlmasýna, harcanmasýna, kirletilmesine izin vermeyin.
Zaten bu yazýmý okuyorsanýz þu anda, en doðru yerdesiniz demektir. Ýlk burada yazmaya baþladýysanýz, çok þanslýsýnýz. Yok eðer deneye yanýla en sonunda Ýzedebiyat'ta karar kýldýysanýz, en sonunda bu ortamý keþfettiyseniz, hem þanslýsýnýz hem de Allah'ýn sevgili kulusunuz demektir. :) Yani her koþulda son duraðýnýz burasý ise ve Ýzedebiyat varoldukça onunla olmak istiyorsanýz, kalitenizi ve kalbinizin temizliðini ortaya koymuþsunuz demektir. Ne mutlu sizlere...
Ve ne mutlu bana tabii!
Þimdi bir yazý yazarken biliyorum ki düzgün insanlar okuyacak onu... Biliyorum ki nasýl göründüðüm, kim olduðum, ne olduðum, neyi nasýl yaptýðým deðil, sadece yazým deðerlendirilecek. Biliyorum ki insanlar, yazýlarýmýn içinden cýmbýzla cümleler çýkarýp özel hayatýma dair hesaplar sorma cüreti göstermek yerine, bir bütün olarak; edebi bir eser niteliðinde, kimliðimden arýndýrýp okuyacaklar. Çünkü düzeyi belli buradaki insanlarýn... Herþeyden önce edebiyat, herþeyden önce kalite, herþeyden önce samimiyet ve dürüstlük... Ýþte bu nedenlerden ötürü Ýzedebiyat, her daim diðer -görünürde- benzerlerinden fersah fersah önde gidecek.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: "Güzeli gören göz güzeldir" derler; daha da güzell
Gönderen: aynur özbek uluç / Ýstanbul/Türkiye
1 Þubat 2005
Yazý ne olmalýdýr, þiir ne olmalýdýr...Nasýl olursa anlamlýdýr, deðerlidir.. Bu sorular bir çok cümleye bölüþtürülüp çoðaltýlabilir..Yazýnýzdan yola çýkarak kurduðum soru cümlelerine karþýlýk aklýma hemen sýcacýk geliverenler ise þöyle: Yaþam biçimi þeklinde yazmak, yazmaktan doðmak, yazdýðýnla büyümek, yaþadýðýný yazmak, yazdýðýný yaþama geçirmek, yazýlanlarla beslenmek, geliþmek, geliþtirmek . Ve bunlarýn güzel ve kaliteli tadý..Bunlar konuþuluyorsa bir yerde zaten korkacak bir þey yok diye düþündüm þimdi..(Sizin de belirttiðiniz noktanýn altýný çizme adýna )...Güzele doðru katký sunacak bu yazýnýn sahibine selam olsun benden de..saygýlarýmla..aynur özbek uluç

:: Hak veriyorum...
Gönderen: s.aylin antmen / Ýstanbul/Türkiye
10 Aralýk 2004
Arkasýnda olduðum bir yazý, maalesef výcýk výcýk iliþkilerin yaþandýðý bir siteden sonra burayý keþfettim. Ordan ayrýlýp yazýlarýmý böylesine harika bir sitede yayýnlamak da oldukça keyifli. Sadece þiir olsa belki kýsýr kalýrdý, ama denemelerimi, yazdýðým öykü ve roman tarzýndaki yazýlarýmý da yayýnlama olanaðýmýn olmasý harika. Sitenin tek kusuru teknik sorunlar ama bu beni siteden uzaklaþtýrmadý, aksine okumaya ve yazmaya devam ediyorum. Umarým en yakýn zamanda bu küçük kusurlarda kapanýr ... Deðiþmemesi gereken kaliteli bir ortam.

:: izedebiyat gibisi yok
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
7 Mart 2004
Merhaba Ýke; Sana katýlýyorum.......Evet, izedebiyat gibisi yok.....Ancak, yaþanan teknik sorunlar sonrasý, izedebiyat kan kaybetti.Eskisi kadar yazaný yok, okuyaný yok.Yazýlarýmýn okunma sayýlarýna baktýðýmda anlýyorum bunu ve üzülüyorum.Eskiden, yüklenen eserleri okumaya zaman bulmamadan yenileri eklenirdi.Ýþte o zamanlar, "Keþke her yazar, bir seferde birkaç yazý birden yüklemese de, bu kadar yýðýlma olmasa.Biz de, her eseri okuyabilsek, hiç kaçýrmasak ," derdim..............Bu siteye yazan bizler, izedbiyatý eski haline dmndürmek için birþeyler yapmalýyýz.Tabi yöneticiler de...... Sevgiler.........Kâmuran Esen

:: izedebiyat....
Gönderen: ömer akþahan / þimdilik konya
7 Mart 2004
ilke arkadaþýn yazýsýna uzun zamandýr izedebiyat'a yazan bir yazar kimliðiyle baktým..gerçekten hatasýz yazmaya çalýþan birisi ve bu siteye yakýþan bir üslupla yazmýþ, kutlarým.. ben kendimi tanýtýrken, her zaman izedebiyat önemli referans olmuþtur... elbette siteye emeði geçen dostlara þapka çýkarmak gerekiyor.. bu vesileyle size de hoþgeldin diyorum... baþarýlar.. ömer akþahan




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nerdesin [Þiir]
Yar Diye Bildiðim... [Þiir]
Unut Beni Aþk Yarasý [Þiir]
Veda [Þiir]
Buhur Daðý ile Kýnalý Ceylan'ýn Masalý [Öykü]
Evimdeki Yabancý [Öykü]
Bir Garip Yolculuk I - II - III [Öykü]
Ben Ýlkyaz'ýn Annesiyim! [Deneme]
Su Uyur, Düþman Uyumaz [Deneme]
Biraz Þiir, Biraz Parmak Boyasý... Biraz Aþk, Biraz Patates Baskýsý... [Deneme]


Ýlke ERSOY kimdir?

"Ne zaman ki henüz vücut bulmamýþ bir öykünün ya da þiirin kelimeleri kýpýrdanmaya baþlar içimde, kalemimin mürekkebini yüreðimde damýtýrým yazmaya baþlamadan önce. . . Son nefesimi verdiðimde dünyaya, ardýmda býrakacaðým "iz"; benden, yaþadýklarýmdan, hayallerimden geriye kalan en sahici kanýt olsun diye. . . " VE BÝRKAÇ YIL SONRA: "Bir kadýnýn yaratabileceði en güzel þey, býrakabileceði en güzel iz; evladýymýþ. . . Kýzýmýn, Ýlkyaz'ýmýn gözlerinde henüz yazýlmamýþ en güzel þiirler saklý. . . Ýkinci doðumgünüm, 29. 06. 2006. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
Panait Istrati...Tüm 2.yeniler...En çok da Cemal Süreya. Onun dýþýnda, özellikle çaðdaþ latin edebiyatý diyebilirim; genel çizgileri ile.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýlke ERSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.