..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Seval Deniz Karahaliloðlu




3 Nisan 2004
Allah Ýstifa Etti…  
Kafasý atan Allah’ýn yakarýþlara kulak asmayarak, ‘Baþlarýnýn çaresine baksýnlar. Benden

Seval Deniz Karahaliloðlu


Özellikle son zamanlarda, savaþlarda ölen milyonlarca masum insan, açlýk, kýtlýk ve salgýn hastalýklar gibi ciddi dertlerle baþ etmeye çalýþan Allah’ýn, sýradan ölümlülerin iþ, eþ, para, mevki, þöhret, Pop Star olma, ‘Kim Kimi Becerecek’


:CICJ:
Allah Ýstifa Etti…

Seval Deniz Karahaliloðlu

Tüm aramalara ve çaðrýlara karþý, yerinde bulunamayan Allah’ýn dün geç saatlerde, iþinden kaynaklanan baskýlar neticesinde istifa ettiði anlaþýlmýþtýr.
Resmi kaynaklardan alýnan bilgiye göre, henüz tam olarak doðrulanmasa da Allah’ýn yarattýðý ve yarattýðýna bin defa piþman olduðu insanoðlunun bitmek tükenmek bilmeyen istekleri ve çýkardýðý sorunlar nedeniyle Allah’ý bunalttýðý ve bu nedenle Allah’ýn iþi býraktýðý tahmin ediliyor.
Her ne kadar, baþ melekler tarafýndan büyük bir saygý ve sevgi ile aldýðý bu karardan vazgeçirilmeye çalýþýldýysa da kafasý atan Allah’ýn yakarýþlara kulak asmayarak, ‘Baþlarýnýn çaresine baksýnlar. Benden bu kadar’ dediði öðrenilmiþtir.
Özellikle son zamanlarda, savaþlarda ölen milyonlarca masum insan, açlýk, kýtlýk ve salgýn hastalýklar gibi ciddi dertlerle baþ etmeye çalýþan Allah’ýn, sýradan ölümlülerin iþ, eþ, para, mevki, þöhret, Pop Star olma, ‘Kim Kimi Becerecek’ yarýþmalarýna katýlarak koca bulma gibi fani istekleri karþýsýnda zývanadan çýkarak bu kararý aldýðý sanýlýyor.
Adý açýklanmayan güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, kullarýna doðal afetler öncesi (Bakýnýz Nuh Tufaný, Sodom ve Gomorra’nýn Yýkýlýþý, Babil’in Yok Oluþ hikayeleri, eski ahitler ve bilumum kutsal kitap) uyarý mahiyetinde gönderdiði politikacýlarý, ‘nimet’ zannederek baþ tacý eden kullarýnýn ‘salaklýðý’ karþýsýnda pes eden Allah’ýn ‘Ben elimden geleni yaptým, kafalarýný iþletmeleri için onlara akýl da verdim. Kullanmak istemiyorlarsa, kendileri bilir. Sonra, boþuna sýzlanarak vaktimi boþuna harcamasýnlar’ dediði kaydedilmiþtir.
Daha önce, akýllanmayan kullarýna uyarý mahiyetinde defalarca gönderdiði tufanlara ve doðal felaketlere karþýn, bundan ders almayýþlarý ve sabit salaklýk katsayýsýyla hala akýllanmayarak ‘tarih bir tekerrürden ibarettir’ sözünü sürekli doðrulamalarý ise bardaðý taþýran son damla olmuþtur.
Yapýlan son seçimler sonucunda, seçtikleri politikacýlar, Kýbrýs sorunu ve Avrupa Birliði gibi konularda, kullarýnýn ‘kör gözün parmaðýna’ tarzýndaki yaklaþýmlarý karþýsýnda, Allah’ýn yakýn çevresine ‘kendi düþen aðlamaz’ dediði ve artýk ölümlüler hakkýnda hiçbir þey duymak istemediði kaydedilmiþtir.
Telli Babalara giderek tel, çaput, çer çöp baðlayan sýradan ölümlülere ise son mesaj olarak
‘Beni, zýrva saçma iþlerinize karýþtýrmayýn, kafanýzý kullanýn’ cevabýný verdiði öðrenilmiþtir.
Þimdilerdeyse, ‘Artýk iþimiz Allah’a kaldý’ diyenlerin nereye tutunacaklarý ve iþlerinin kime havale edecekleri þiddetle merak edilmektedir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dayanaksýz...
Gönderen: Turan Enes / , Türkiye
7 Aralýk 2009
Yazdýklarýnýz kendi penceremden baktýgýmda,yazýnýzýn Nihilizm felsefesinin dýþýna çýkamamýþ birisinin kaleminden dökülen kelimelerden ibaret oldugunu görebiliyorum. Dayandýgýnýz "duvar" kendinizce doðru olabilir,ama objektif deðil. objektifliði yakalamak da diðer "izm"leri irdelemekle mümkün olacaktýr,felsefeyle arasý iyi olan birisine göre. Þayet bir de "varlýk" felsefesinin oldugunu düþünürsek,özünde herþeyin bir formu vardýr. Nihayetinde bizler de boþlukta yer kapladýgýmýza göre,bizim de bir "form"umuz olmalýdýr ki her mobilyayý yapan bir marangoz muhakkak ki vardýr,Allah istifa ettiyse ki varlýgýný muhtevanýzda inkar etseniz de,anlattýgýnýz bu "mistik" olayla kabulleniyorsunuz,o halde dayandýklarýnýz dayanaksýz. Selam ve dua ile...

:: TEBRÝKLER
Gönderen: deathalone / , Türkiye
2 Haziran 2008
Güzel ve tutarlý bu yazý için teþekkürler... her ne kadar tabularýný yýkamamýþ ve baðnaz yapýdaki insanlarýmýza ters gelse de :)) Zaten onlardan olumsuz bir tepki alýyorsak güzel ve faydalý bir iþ yapmýþýz demektir:)

:: allah istifa etti...
Gönderen: ismail önder / Antalya/Türkiye
10 Ekim 2007
islamiyeti ne kadar biliyoruz? ne kadar yaþýyoruz? hangi islamiyeti yaþýyoruz? dinine (islam'a) çok baðlý olanlara sonsuz saygý duyuyorum. Fakat allah'ýn istifasýný gerektiren bu yazýyý çok beðendim. Aklýma yattý, ne zaman ortaya çýkacaðýný da çok merak ediyorum. haberlerinizi okumaya devam edeceðim. çok teþekkür ederim.

:: Tanrý Ýstifa Etseydi Ne Olurdu?
Gönderen: Orkun Levent BOYA / Ankara/Türkiye
21 Aralýk 2005
Yazar, baþlýðý "Allah Ýstifa Etti" deðil de, "Tanrý Ýstifa Etti" þeklinde atsaydý, ne olurdu? Sanýrým, yorum olarak okurlar tarafýndan yazýlan yazýlar daha bir yumuþak olurdu... Çünkü, bizler "Allah", diðerleri "Tanrý" der... Bunu çok basit bir þekilde test edebilirsiniz de... girin word programýna... küçük harflerle, "tanrý" yazýn...bir de küçük harflerle, "allah" yazýn... bakýn bakalým ne olacak... boþuna zahmet etmeyin ben size, ne olacaðýný yazayým... küçük harflerle "tanrý" yazdýðýnýzda, program kabul ederken, küçük harflerle "allah" yazdýðýnýzda, kelimenin altýnda kýrmýzý bir hata çizgisi oluþacaktýr. bu, þu demektir: "kelimeyi yanlýþ yazdýnýz." hemen kelimenin baþýndaki "a" harfini büyük yazýnca hata iþareti ortadan kalkacaktýr. ayný þekilde, "Tanrýnýn" ... "Allahýn" kelimelerinde olduðu gibi..."tanrýnýn" sözcüðünde uyarýyla karþýlaþmazken, "Allahýn" sözcüðünde uyarýyla karþýlaþýrsýnýz...Çünkü, onu, "Allah'ýn" þeklinde yazmanýz gerekir... Hani insan düþünmeden edemiyor deðil, minibüslerin, otobüslerin bir kenarlarýnda yazar, "Allahýn Dediði Olur" þeklinde... Basit bir imla kuralýný neden bu çýkartmalarý yapanlar, hazýrlayanlar dikkate almazlar? Yazýya yapýlan yorumlarý okurken, çok þaþýrdýðýmý itiraf etmeliyim. Yorum yapan arkadaþlarýn, yazýyý dikkatli okumadýklarý ve takýlý kaldýklarý yazýnýn baþlýðýndan içine giremedikleri anlaþýlýyor. Bu yazýdan ben ne mi anladým?.. ne anladýðýmý bir yazýmla belirttim ve halen izedebiyatta yayýnlanmakta olan bu yazýmýn linkini vereyim, ilgilenen arkadaþlara... http://www.izedebiyat.com/yazi.asp?id=37205&kaynak=bagis sevgi ve saygýlarýmla...

:: Hay Sen Çok Yaþa
Gönderen: Mehmet Özer / Ýçel(Mersin)/Türkiye
19 Aralýk 2005
Baþlýða bakýp aldanmayýn sakýn... Çok yaþa ki gidiþin ertelensin.. Bu zihniyet, bu cahillik nereye kadar... Sen kendini bilmez bunun cezasýný öderken milyon kere piþman olsan neye yarar, þimdi olmadýktan sonra... Sana tek diyeceðim; allah hidayet versin...

:: Kýymetli seval;
Gönderen: alihamza / Ýstanbul/Türkiye
1 Þubat 2005
kýymetli yazýnýzý okudum. Özünde iyi niyetle, insana ve ona dâir ne varsa, yine, insani bir endiþeyle kaleme alýnmýþ bir yazý...bu yüzden ve yanlýþ anlamadýðýmý da umarak, yine içtenlikle þunu ifâde etmek istiyorum, izin verirseniz; “allah” ifâdesi, uluorta bir konuya malzeme olabilecek basit bir sözcük deðil, aksine insanlarýn, topluluklarýn zihninde ve kalbinde yer tutan bir kavramdýr. Kavramlar ise, bir-iki sözcükle geçiþtiriliverecek, yalýn bir þekilde anlaþýlabilecek, “kelime” ya da kelimelerle karýþtýrýlabilecek þeyler olmadýðý gibi, kelimelerle içi kolayca doldurulabilecek þeyler de deðildir. Ýnsan, kelimelerle ya da onlarýn muhtevâ ettiði anlamlarla bir kavgaya tutuþabilir. Ancak, kavramlar böyle deðildir. Basit ifâdelerle, seçilmeden öylesine kullanýlmýþ kelimelerle birlikte izâha kalkýldýðýnda, yapýlan iþin(gerçekte maksat bu olmadýðý halde) toplum hâfýzasýnda ve insan kalbinde derin yaralar açabileceði aþikârdýr... Mâdem güzel duygu ve düþüncelerinizi baþkalarýna da aktarmak amacýyla yazýlar kaleme alýyorsunuz ve düþünceniz ya da inancýnýz ne olursa olsun gerçekten saygý görmek ve bunu hak etmek istiyorsanýz, topluma açýk bir yerde yazýnýzý yayýmlamadan evvel, bizden baþkalarýnýn da yaþadýðýný, düþündüðünü, okuduðunu bilmek ve bunun getireceði sorumluluk adýna, yayýmlamayý düþündüðünüz yazýlarýnýzý, tekrar, tekrar gözden geçirmek, olmazsa olmaz bir gerekliliktir. En azýndan merâmýnýzý daha iyi ifâde edebilmek, yanlýþ anlaþýlmaya meydan vermemek daha da önemlisi “anlaþýlmak” ve takdir görmek adýna!.. Çün ki; Yazýlarýnýzý, Edebî dünyada çokça bilinen, “dil kalptekine medlûldür” ve “mârifet iltifâta tâbîdir” kâidelerini esas alarak yazmayý baþardýðýnýzda, fazlasýyla ilgi göreceðiniz âþikârdýr. Bu sizi, daha güzel yazmaya sevkedeceði gibi, diðer taraftan yeni baþarýlara imzâ atma konusunda büyük þevk kazandýracaktýr. Hoþça bakýn zâtýnýza!..Saygýyla!.. alihamza

:: Tanrý Öldü(rüldü)
Gönderen: Volkan Çelebi / Ýstanbul/Türkiye
31 Mayýs 2004
Sayýn Karahaliloðlu; Tanrý öldü(rüldü) söylemleri insanlýðýn kendi bilincini kazanmasýndan bu yana, özellikle son 200-300 yýldýr sýk sýk vurgulanmýþtýr . Özellikle sistem karþýtý felsefelerin dirilttiði bu görüþ dinlerin kendisi kadar saçmadýr, postmodernizm ya da hümanist varoluþçuluk ile nihilizm bu görüþe yatkýndýr... Aslýnda burada söylenmesi gereken, olmayan biþeyin ne ölebileceði ne de öldürebileceðidir. Olmayan derken dinlerin tanrý tasarýmýndan bahsediyorum.Ama insan özünde inanç adý verilen bir duyguyu ya da hissediþi taþýr, her ne kadar sanat ve felsefede yaþanan ilerlemeler dinin kendisinde tam olarak yaþanmadýysa da insan usu inancýnýn nesnesinin de bilincine tarihle varacaktýr.Bunun cennet-cehennem hesabý yapan bir Tanrý olmayacaðý açýktýr, insan Tanrý olma potansiyeline kendisinin sahip olduðunu görecek ve Tanrýlýðýný yeryüzünü cennete çevirerek yaþayacaktýr...Bu bize fazla iyimser gibi görünen bir tablo, ama þunu da söylemek gerekir ateizm kendinde anlamsýzdýr, inancýn nesnesi, insanýn duygulanýmýnýn özü reddedilemez. Ne dinler ne de ateizm çözümdür, bunlardan birisi bilinçsiz bir inanç yaþamýdýr (ki saygý duyulmalýdýr), diðeri de insan doðasýnýn özüne ilgisizliktir.Ýkisi de yetersizdir... Zaman bize bu yetersizliðin yanýtýný verecektir... Saygýlar

:: REZÝLLÝK
Gönderen: byzmelon / usa
27 Nisan 2004
BÖYLE BÝR ÞEYÝN ÞAKASI BÝLE OLMAMMALI OYAZI YAZAN HAKKINDA NE DÝYECEÐÝMÝ BÝLEMÝYORUM, APTALLIK ÝYÝYKÝ YÜZ YÜZE GELMÝYORUM HOMOSAPÝENSLE




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Franca Rame ve Dario Fo"dan Büyüklere Masallar : Japon Kuklasý
Ýçimden Çýkan Küheylan...
Öpülesi "Yastýk Adam" Öyküleri : Kayýp Ruhlara Masallar
Para Aðaçta Yetiþmiyor Pinokyo!
"Ýþi Kapmak" Ýçin Ne Kadar "Ýleri" Gidebilirsiniz? Metot Oyunu Sýnýrlarý Zorluyor!
That Face : Aynada Gördüðün "O Yüz" Kim?
Dario Fo"dan "Bir Anarþistin Kaza Sonucu Ölümü"
Ferhan Þensoy"dan 2019 Türkiye Fotoðraflarý
Dumana Boðulan "Romeo ve Juliet"
Ben, "Çýplak Memelerini Deðil" Dansý Ýzlemeye Geldim!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.