..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




20 Nisan 2004
Tanklar ve Çocuklar  
Özcan Nevres
Ýsrail tanklarýnýn karþýsýnda bir avuç çocuk canlarýný ortaya koyarak bir tanký taþlýyorlar. Tek bir tank ve çocuklar. Çocuklar ellerindeki taþlarý fýrlatarak dedelerinin tank olmuþ demir yýðýný kafalarýna


:ADIF:
Tanklar = Çocuklar
Ýsrail tanklarýnýn karþýsýnda bir avuç çocuk canlarýný ortaya koyarak bir tanký taþlýyorlar. Tek bir tank ve çocuklar. Çocuklar ellerindeki taþlarý fýrlatarak dedelerinin tank olmuþ demir yýðýný kafalarýna fýrlatýyorlar. Dedelerinin taþ kafalarý bir gün demir olup torunlarýna ölüm kusturacaklarýný düþünememiþler. Nasýl düþünebilirlerdi. Taþ kafa düþünebilir mi? Çocuklar fýrlattýklarý taþlarla dedelerinin kafalarýný kýrmaya çalýþýyorlar. Zira onlarýn da kafalarý taþtan farksýz. Ne taþladýklarý tankýn dedelerinin kafasýnýn ürünü olduðunu, ne de taþla demir yýðýnýnýn etkisizleþtirilemeyeceðini düþüne biliyorlar. Nice yýllardan beri kimse onlara düþmana karþý en büyük silahýn düþmanýnýn kullandýðý silahlarla olabileceðini kimse öðretmemiþ onlara. Belki de o çocuklarýn taþ kafalýlýktan kurtulmalarýndan korkuyorlar. Tanklarýn açtýðý ateþ sonucunda ölen arkadaþlarýný feryatlarla ambulansa taþýyorlar.
Eyyyy geri kalmýþlýðýn utanç abidesi çocuklar!!! Önce dedelerinizin mezarlarýna gidin. Mezarlardaki taþlara sorun. Biz düþmanlarýmýz karþýsýnda neden hep yeniliyoruz ve hep yenilgilere mahkum edildik. Taþlardan bir konuþtuðunda hiç þaþýrmayýn. Taþ diyecektir size. Sizin dedeleriniz vatan topraklarýný günlük çýkarlarý uðruna düþmanlarýna satmýþlardý. Belki de hatalarýný öðrenemeden bu dünyadan göçüp gittiler. Hep günlerini gün etmek için yaþadýlar. Batýda teknoloji denilen devler önlenemeyecek bir hýzla büyürlerken, dedeleriniz o yarýþa gireceklerine iþlerini hep Allah’a havale ettiler. Oysa Allah çalýþ kulum vereyim diyordu. Dedelerinizin kafalarý taþ olduðundan bu Allah emrini hiçbir zaman dikkate almadýlar. Siz þimdi dedelerinizin günahlarýný ödüyorsunuz. Kýrýn kafanýzdaki taþ duvarý. Ýnsan olmanýn gerektirdiði gibi düþünmeyi keþfedin. Ýþte o zaman tanklara karþý ancak tanklarla savaþabileceðinizi öðrenirsiniz. Eðer bunu öðrenemeyecek ve baþaramayacaksanýz, kýrýn boynunuzu ve Ýsrail oðullarýnýn emrindeki köleliðinizi sürdürünüz.
Eyyyyy Talat…. Yazýk çok yazýk. AKEL e evet oyu vermeleri için yalvarmaya gittiðinde seninle görüþmeyi bile kabul etmediler. Bu durumdan ders aldýðýný sanmýyorum.
Ýleride ne olacaðýný düþünmenize gerek yok sayýn Talat. Yüzünü Filistinlilere çevir. Orada yaþananlardan geleceði çok iyi görürsün. Ýþ iþten geçmeden bu gerçeði kafana iyice kazý ve tutumunu gerektirdiði þekilde deðiþtir. Eðer deðiþtirmezsen çocuklarýn ve torunlarýn Filistinli çocuklar gibi düþman tanklarý ile taþ atarak savaþacaktýr, ya da savaþtýðýný zannedecektir. Belli ki Girit’ten ders alamamýþsýn. Girit’te yaþananlarýn üzerinden neredeyse yüz on beþ yýl geçti. Ýnsan belleði unutkanlýkla sakattýr. Belki deden o günlerde yaþananlarý yaþamadýðý için sana anlatmamýþtýr. Size kimsenin bir þeyler anlatmasýna gerek yok. Ýþte Filistin orada. Renkli camlarda yaþananlarý hep birlikte izliyoruz. Bu olan bitenleri gördükten sonra da halen evet diyebiliyorsan yolun açýk olsun. Gerçekler bir inþaatýn üst katýndan kafana düþen tuðlalar gibi canýn yandýðýnda ne yazýk ki iþ iþten geçmiþ olacak.
Özcan nevres
ozcan@nevres.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.