..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > LOKMAN ZOR




29 Nisan 2004
Sipil Üçlemesi I  
Zar Sipil

LOKMAN ZOR


Herkes çýlgýnca dans edip ezgiler söylüyor, gençler birbirlerine sarýlýp kucaklaþýyor, oyunlar oynuyordu. Kimileri çoktan sarhoþ olup bir taraflara sýzýp kalmýþ, kimileri þarap küplerinin dibine tünemiþ içmeye devam ediyordu.


:CABJ:
ZAR SÝPÝL

     Herkes çýlgýnca dans edip ezgiler söylüyor, gençler birbirlerine sarýlýp kucaklaþýyor, oyunlar oynuyordu. Kimileri çoktan sarhoþ olup bir taraflara sýzýp kalmýþ, kimileri þarap küplerinin dibine tünemiþ içmeye devam ediyordu.
Her yýl bugünlerde böyle olurdu buralar. Þarap kokusu havaya karýþýr, gökyüzünde uçan kuþlara bile hoþ bir sarhoþluk verirdi. Ýpek sesli kadýnlarýn söylediði þarkýlar, çalýnan arplarýn eþliðinde büyülercesine güzelleþerek rüzgarla ötelere gider, gençlerin coþku dolu dans ve oyunlarý Olimpos Tanrýlarý’ný bile kýskandýrýrdý. Bu kutlamalar birkaç gün sürerdi ancak aðýzlarda býraktýðý tat bir sonraki kutlamaya kadar devam ederdi.
Halihazýrdaki kutlamanýn aðýzlarda býraktýðý tat, tatminsizlik dolu bir unutuluþa gebeydi ve bir sonraki kutlamanýn gelip çatmasý arzulanýr olmuþtu. Ýnsanlar, kalan tadý paylaþmanýn oburluðundayken hiç beklenmeyen bir olay çýkýverdi ortaya: Thebai Kralý Amphion’un karýsý Niobe, sazý sözü susturup, oyunu dansý durdurup yüksek sesle konuþmaya baþladý:
“- Benim babam tanrýlar þölenine davet edilme þerefine sahip tek insan Tantalos, annemse Pleidlarýn kardeþidir. Bir büyükbabam dünyayý omzunda taþýyan Atlas, diðer büyükbabam da tanrýlar tanrýsý Zeus’tur. Üstelik tanrýlar tanrýsý ayný zamanda kayýnbabam da olur. Bütün bunlara, birbirinden güzel altý kýzýmý ve birbirinden yiðit altý oðlumu da ekleyince benden baþka gururlanacak kim olur ki. Þu halde uðruna saçýlar saçýp, adaklar adadýðýnýz, tapýnaklar yapýp, þenlikler düzenlediðiniz kiþinin hükmü mü olurmuþ? Ama gelin görün ki, kasým kasým kasýlýyormuþ Leto. Gelsin benim çocuklarýmý görsün de anlar döl bereketi neymiþ, çocuklarýyla övünmek nasýl olurmuþ.”
Herkes dinledi sessizce, bu kendini beðenmiþ, haddini bilmez kadýný.bazýlarý korktu onun adýna, bazýlarý “deli” deyip geçti, bazýlarý anlamadý, bazýlarý duymadý bile... Ne var ki, hiç kimse anlamasa, hiç kimse takmasa, hiç kimse duymasa bile Niobe’nin söylediklerini, öyle biri vardý ki duyan, anlayan ve aþaðýlanmýþlýðýnýn üzüntüsüyle kahrolan: Tanrýsal ikizler Apollon ve Artemis’in annesi Leto’ydu bu kiþi. Leto, öylesine üzüldü, öylesine dert etti ki Niobe’nin söylediklerini, günlerce baþka hiçbir þey düþünmedi, yemeden içmeden kesildi. Sonunda çocuklarýna anlatýp öcünü almalarýný istedi.
Her ikisi de okçu olan Apollon ve Artemis, silahlarýný kuþanýp Lidya ülkesine doðru yola çýktýlar. Göz açýp kapayýncaya kadar vardýlar Magnesia’ya. Ýlk önce gezindiler bir süre. Bu arada anneleri Leto’nun yaþadýðý üzüntüyü düþündükçe her ikisinin de yüreði kabardý, öfkesi arttý, gözlerini kin ve intikam bürüdü.
Yürüyüp Spylos’a çýktýlar yavaþ yavaþ. Her taraf ot, her taraf yeþil, her taraf çiçek, böcek, aðaç... Öylesine güzeldi ki Spylos, Olimpos’un güzelliði bile yetersiz kalýrdý bu güzellik karþýsýnda. Cennet, olsa olsa burasý olurdu. Öyle ya, aðaçsýz, otsuz, sarý topraklý, kurak Magnesia’nýn hemen yaný baþýnda böylesi bir yer, ancak cennet olurdu.
Ýlerlediler yukarýya doðru. Böyle bir yerin varlýðýndan habersiz olmalarýnýn þaþkýnlýðýndaydý her ikisi de. Gezinen, koþup oynaþan, uyuklayan hatta seviþen insanlara rastladýlar. Ýnsanlar tanýmadý onlarý. Bazýlarý benzetti ama hiç kimse ihtimal vermedi tanrý olabileceðine bu iki yabancýnýn.
O günün ikindi vaktine kadar tek tek öldürdüler Niobe’nin on iki çocuðunu da kimi at sürerken, kimi güreþ tutarken, kimi koþup oynarken, kimi çiçek toplarken, kimi gülüp eðlenirken hedef oldu, tanrýsal ikizlerin intikam kiniyle belenmiþ ölüm kusan oklarýna...
Hava kararmýþ olmasýna raðmen eve dönmeyen çocuklarýný merak eden Niobe, çýkýp aradý bir süre. Çaresizce eve döndüðünde, içindeki merak korkuyla yer deðiþir olmuþtu. Saatler geçti gün oldu, günler haftaya ulaþtý. Günlerce aradý çocuklarýný ve sonunda yalnýzca cansýz bedenlerini görebildi Niobe. Onlarý bulduðunda her biri ayrý yerinden hedef olmuþtu tanrýsal ikizlerin intikam dolu, ölüm saçan oklarýna. Aðladý Niobe, üzüldü, kahroldu... yüreði soðumadý yine de... haddini bilmezliðinin bedelini öylesine aðýr ödemiþti ki, taþ olmayý, sonsuza kadar aðlamayý diledi. Ve bir akþamüstü, tanrýlar kabul etti dileðini...
Niobe’ye zar oldu Sipil...


LOKMAN ZOR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ortamsal kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sipil Üçlemesi II
Sipil Üçlemesi III

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýz Balýkçý
Yaþamýn Aydýnlýk Yüzü
Çobanýn Büyüsü
Ýnsanýn Serveti
Kaçtýðým Yer: Kendim
Vapur Hikayeleri I
Bir Mum Daha Söndü Özgürlüðe; Yanarak ve Eriyerek
Kýyamet Mektubu
Önemsiz Bir Soru Ya da Ölmek
Vapur Hikayeleri II

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Son Baharým Sensin [Deneme]
Tiyatro Oyunu Eleþtirisi [Eleþtiri]
Su Damlasý ve Çocuk [Eleþtiri]
Eleþtiri [Eleþtiri]
Makale [Ýnceleme]
Söyleþi [Ýnceleme]


LOKMAN ZOR kimdir?

ÜÇÜNÜ TEKÝL KÝÞÝNÝN ÝÇ DÜNYASININ YAZARI

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © LOKMAN ZOR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.