..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Murat Sayým




2 Haziran 2004
"Spermler" Sokakta Yarýþýyorlar  
Murat Sayým
Ýki araba veya daha fazlasý sokak tabiriyle “kapýþýrlarken” yumurta yoluna býrakýlmýþ spermlere benzemiyorlar mý?


:BCAD:
Teknoloji geliþtikçe hayatta hýzlandý. Hayat hýzlandýkça anlar daraldý. Sýkýþtýrýlmýþ zaman içinde sararmaya baþladý insanoðlu. Teknolojinin geliþmesi insaný ütopik bir dünyaya salarak “ýþýnlanma” fantezisi üzerinde yoðunlaþtýrdý. Ýster istemez bu geliþmenin hayatý kolaylaþtýracaðý düþünüldü. Ama tam tersine artan stresle beraber zaman küçüldü. Bir mekandan bir mekana daha çabuk ulaþýldýðý doðru ancak hýz, beklentilerin de çoðalmasýný arttýrdýðý için streste kaçýnýlmaz bir sonuç oldu. Hayat hýzlandýkça zamanýmýz daraldý.

Hýz sadece stres yaratmadý. Ýronik bir þekilde bazý insanlarýn (özelliklede genç erkeklerin) stres atmasýný saðladý, saðlýyor da. Bu teknolojik geliþim ataerkil bir dünya üzerinde gerçekleþtiði için hýz ister istemez erkeklikle özdeþleþtirildi. Bunun en güzel örneklerini sokaklarda arabalarýyla yarýþanlar bize gösteriyorlar.

Bu denememde hýzýn erkeklikle nasýl iç içe geçmiþ olduðunu tartýþmaya çalýþacaðým için yukarýdaki giriþ bölümünü yazma ihtiyacý hissettim. Ýnsanýn týbbi ve fiziki özelliklerini detaylý bir þekilde anlatmak benim alanýma girmediði için ve hata payýmýn da bulunabileceðini düþündüðümden, erkeklerin yapýsýna çok az deðinmek istiyorum. Yumurtaya doðru ilerleyen spermler birbirleriyle kýyasýya yarýþýp, birinci olmak için canla baþla hareket ederler. Nihayetinde, yumurtaya sadece bir tanesi ulaþýr. Sokaklara geri döndüðümüzde gördüðümüz þey sizce ayný manzara deðil midir? Ýki araba veya daha fazlasý sokak tabiriyle “kapýþýrlarken” yumurta yoluna býrakýlmýþ spermlere benzemiyorlar mý? Buradan yola çýkarak, þunu söyleyebiliriz diye düþünüyorum: sokaktaki durum yumurtaya ulaþma arzusunda olan erkeklerin kendilerini dýþarýda tatmin etmeleridir. Elbette ki, bunu bilinçli yapmýyorlar, zaten ataerkil toplumlarda da erkek altta kalmamak, hep lider konumunda olmaya çalýþmak, öncü olmak, hakarete uðramamak, baþkalarýnýn yanýnda mahcup duruma düþmemek için gizli bir çaba içindedir. Ancak sokaktaki durum bu gizliliði su yüzüne çýkartmaktadýr.

Bu yarýþ esnasýnda yoldaki diðer araçlarýn umursanmamasý, durumu daha da derinleþtirmektedir. Sadece “ben” diyen ve ölümü pahasýna önde olmaya çalýþan þoför bu açýdan bakýldýðýnda da yukarýdaki benzetmeme uygundur. Eðer yarýþ sonunda galip gelinemediyse o þoförün yaþadýðý hüsranlýk ve eziklik, içten içe “artýk ben yokum mahvoldum” gibi duygularýn esareti içine girer. Neredeyse ölüm kalým meselesiymiþ gibi yapýlan yarýþlar bu açýdan da benzetmemle uymaktadýr: sperm ya yumurtaya ulaþýr ve orada can bulur, hayat bulur, ‘kazanýr’ ya da ulaþamazsa kaybeder, ölür, yok olur veya mahvolur.

Spermlerin ve sokaklarda, caddelerde yarýþan insanlarýn bu hýzlý hayatý birbirleriyle paraleldir. Yalnýz, geliþen teknoloji erkekte spermin kalitesini azaltýrken öte yanda ayný teknoloji sokaktakilerin zevkine zevk, gücüne güç katmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ataerkillik Küçük Yaþta Aþýlanýr.

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Varken Yok, Yokken Var
Þarkýlar Beceriksizliðimizi Gösteriyor
Misafirperverliðimize Ne Oldu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimesiz Düþünen Þiir [Þiir]
Bir Akþam Üstü [Þiir]
Milliyetçi Tahta Kurdu [Þiir]
Çocuklar [Þiir]
Kuaförler ve Sevgilimin Saçlarý [Öykü]
Anakronik Savaþlar [Öykü]
Pisuar [Öykü]
Moda ve Uzaklaþan Benlik [Eleþtiri]
Konutlaþmýþ Yaþam [Eleþtiri]
Bir Yalnýzlýk Öyküsü [Ýnceleme]


Murat Sayým kimdir?

Doðuþ Üniversitesi Ýngiliz Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldum ve ayný bölümde Yüksek Lisans öðrencisi ve Araþtýrma Görevlisiyim .

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum yazarlar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Sayým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.