..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > ESRA BAYKAL




16 Haziran 2004
Kurtlar Vadisi  
ESRA BAYKAL
“Sonunu düþünenin KAHRAMAN olamadýðý vadinin HÝKAYESÝ...”


:GCHH:
Bir yýldýr, Perþembe akþamlarý ne yapýyorsunuz? Bak cidden soruyorum, utanmadan söyleyin, hepimiz oturup seyrediyoruz deðil mi bu diziyi? Hem de taraf halini alarak; “En kralý Polat abicim!” , “O testere var ya, allah belasýný versin onun!”. Yalan mý, eþþek gibi sevdik diziyi. Niye çok sevdik peki? Ben takýntýlý bir kadýn olduðum için oturdum araþtýrdým kardeþim, buyrun size bu olayýn en temiz özeti:

“Kurtlar Vadisi; bu bir mafya dizisidir. Bu dizide anlatýlanlar tamamen hayal ürünüdür.” Dense de, aslýnda Kurtlar Vadisi, bizlerin her gün gazetelerde okuduðu mafya & devlet iliþkilerinin, toplumsal, siyasi ve ekonomik çalkantýlarýn küçük bir özeti ve bu inanç da “Türkiye’nin gizli yüzünü anlamak” isteðimizi pek bir kamçýlýyor. Çakýr karakterinin “ Zenginden alýp fakire veririm, yardýma ihtiyacý olanlara el veririm, gerekirse adaleti de saðlarým.” misyonu ile baþlamýþ, akabinde eklenen farklý karakterler ile zenginleþtirilmiþ, entrikalar zincirinin içerisinde geçen bir kurgusu var.

Dizi neden bu kadar beðeniliyor aslýnda bunun birkaç ana nedeni var:

1.Mafya ve polisiye dizileri, entrikalar daima Türk halkýna cazip gelmiþtir.

2.Türkiye’de yaþanan olaylarla baðlantýlý olduðu sanýldýðý için diziyi gerçeðe yakýn buluyoruz. Bu yüzden de izlediðimizde kendimizi Türkiye’nin bilinmeyen gerçeklerine vakýf olmuþ gibi hissediyoruz. Ve fakat gelin görün ki bu buzdaðýnýn sadece görünen yüzü.

3.Aþk unsuru her zaman, her diziyi, her olayý daha çekiçi kýlýyor. Dizinin ana temasý ister aþk olsun, ister macera, aþk, sevgi, kavuþma, kavuþamama unsurlarý diziyi hem daha merak edilir kýlýyor, hem de konuyu daha hümanist bir noktaya taþýyor. Elif’le Polat kavuþsun diye dua etmeyenimiz var mý?

4. Sonuçta en temel söylemimiz nedir bizim: “At, avrat, silah”. Allahýna kadar bu dizide yok mu? Var!

5.Ve belki de en önemli neden: Biz kahramanlarý severiz. Atatürk’ten bu yana sürekli bir kurtarýcý bekliyoruz. Deliyürek, Kurtlar Vadisi, Alacakaranlýk, Yýlan Hikayesi gibi diziler de bu beklentilerimize haftada bir geceliðine bile olsa cevap veriyor. Yolda insanlarýn yürüyüþlerinin deðiþtiðinin, konuþulan jargonlarýn farklýlýðýna bence bir ara dikkat edin.
                    
Ama bilmediðimiz bir þey var ki, aslýnda tam bir pazarlama harikasý bu dizi :) .
Uzun süredir Hollywood’da ilerlemekte olan arketip yaratarak izleyicileri baðýmlý hale getirecek filmler yaratma trendi, Türkiye’de de bir kaç senedir uygulanmaktadýr.

Arketip ne menem þeydir diye sorarsanýz eðer;
•Jung’un kazandýrdýðý bir terimdir.
•Jung’un rüya analizleri sonucunda kuvvetlenmiþtir:
•Kültür farklarýna raðmen ayný hep ayný imgeler ve temalar (godfather, galdyatör, çakýr, polat)
•Hepimizin bir parçasý
•Kollektif bilinçaltý
•Arketipler, efsanelerin kurucusu ve ayný zamanda bilinçaltýmýzýn ürünleri olan, dünyanýn her tarafýnda görülen, kollektif yapýya sahip þekiller ve imgelerdir. (Jung, Psikoloji ve Din)
•Film endüstrisi arketipleri giþe baþarýsý garantilemek için uzun zamandýr kullanýyor... (Gladyatör, Star Wars, Titanik.)
•Aslýnda baþarýlý markalar da farkýnda olarak veya olmayarak markalarýnýn kimliðini belli bir arketip karakter üzerinde kurguluyorlar. (Marlboro: Kovboy, Harley Davidson: Asi Ruh)

Arketipler ve anlamlarý neler diye baktýðýmýzda:

•Yaratýcý (Creator) :Yeni birþey yaratma
•Anne (Caregiver): Diðerleriyle ilgilenme
•Hükümdar (Ruler): Kontrol saðlama
•Animatör (Jester): Ýyi vakit geçirme, eðlenme
•Ýçimizden biri (Regular guy/gal): Kendini olduðu gibi iyi hissetme
•Aþýk (Lover): Aþký bulma ve sunma
•Kahraman (Hero): Cesurca hareket etme
•Asi (Outlaw): Kurallarý bozma
•Sihirbaz (Magician): Dönüþümü gerçekleþtirme
•Masum (Innocent): Ýnancý koruma veya yenileme
•Kaþif (Explorer): Baðýmsýzlýðý koruma
•Bilge (Sage): Dünyalarýný anlamak.

Kurtlar vadisi özelinde kurgu çok basit aslýnda:

Kahramanýn Serüveni: Kahraman sýradan bir dünyada yaþar, serüvene çaðrýlýr, neredeyse reddeder, yaþlý, bilge kiþi çaðrýya cevap vermesini söyler, serüvene çýkar, özel bir dünyaya girer. Burada testlere tabi tutulur, dostlarýný ve düþmanlarýný keþfeder, derinliklerdeki maðaraya girer, en büyük testten geçer, kýlýcý kapar, geriye dönmeye baþlar, yolda neredeyse ölür ama hayatta kalmayý baþarýr, ölümsüzlük iksiri ile eve döner.

Hep böyle olmaz mý en sevgidiðimiz kahramanlý filmlerin senaryosu aþaðý yukarý böyle deðil mi sizce :) ?

Peki, arketiplerin karþýsýna koyalým bizim karakterleri:

Arketip     Karakter

Yaratýcý :      -
Anne :      Memati, Kýlýç
Hükümdar :      Mehmet Karahanlý
Animatör :      Seyfo
Ýçimizden biri : Polat
Aþýk :      Polat, Elif, Nesrin Çakýr
Kahraman :      Çakýr, Polat
Asi :      Meral Yýlmaz, Testere Necmi
Sihirbaz:       Laz Ziya
Masum :      Elif
Kaþif :      -
Bilge :      Hüsrev Aða, Aslan Akbey

Nasýl sinir bozucu deðil mi :) ?! Hepsi nasýl yerli yerine oturuyorlar... Biz de aman da ne kadar hayatýmýzýn içinden, ne kadar da yakýn hissediyorum kendimi bu adamlara diye geziyoruz.

Reklamcýlar ve pazarlamacýlar Arkadaþlar, varsa bu iþlerle iþtigal eden arkadaþlarýnýz, aman diim dikkatli olun. Herkesin ciðerini okur ona göre þerbet verirler valla :) .


---------------------------------------------------------------------------

Diziyi izlemeyenler için kýsa bir esas oðlanlar ve kadýnlarýn özetini aþaðýda bulabilirsiniz:

Çakýr: Esas oðlandý; öldü. At, avrat, silah adamýydý. Karýsýný seviyordu ancak her türk erkeði gibi her gece fasülye yemek de istemiyordu. Ýdealleri vardý, “Bu alemin en büyüyü olup”, yardýma ihtiyacý olanlara yardým götürecekti. Herkes onu çok sevdi, öldüðü bölümden sonra gazetelere baþsaðlýðý ilanlarý verenler oldu.

Polat Alemdar: Çakýr’ýn canyoldaþý, Can Polat...O gerektiðinde Çakýr için canýný verebilirdi. Aslýnda devlet tarafýndan mafya içerisindeki dolaplarý öðrenmek üzere yetiþtirilmiþti; adý Ali’ydi ancak kazada öldüðü söylenerek bir dizi estetik operasyon geçirdi ve Çakýr’ýn grubuna girdi; ancak Çakýr’a
olan sevgisi ve mafya&devlet baðlantýlarýndan öðrendikleri onu da Robin Hood yaptý. Þimdi dizinin esas oðlaný O.

Aslan Akbey: Mit elemaný. Polat’ý yetiþtiren, vatansever büyük usta. Devlet çýkarýna aykýrý olan herþeyin karþýsýnda. Bu yüzden artýk Polat’la aralarý kötü.

Memati: Best man. Çakýr’a sadýktý, ayný misyonun yeni reisi olan Polat’a da ayný sadakati gösteriyor. O temizlik iþlerinden, hesabý kesilmesi gerekenlerden ve abilerinin hayatta kalmasýndan sorumlu.

Seyfo: Dizinin en eðlenceli karakterlerinden birisi. Tutucu, dindar...Ama içinde inandýklarýna ve öðretilerine ters bir adam var. Polat ve Çakýr’ý çok seviyor. Ýnsanlarý bir arada tutmaya, destek olmaya çabalýyor. Pek etliye sütlüye karýþmýyor.

Elif: O bir külkedisi. Önce Alisini kaybetti, þimdi de Polat’a aþýk. Ama herikisinin de ayný adam olduðunu bilmiyor. Bir yaný Ali’ye ihanet ettiðini düþünüp aðlarken, diðer yaný Polat’la sakin bir hayat planlýyor. Ama baþý da dertten kurtulmuyor.

Nesrin Çakýr: Çakýr’ýn sadýk ve kocasýna destek, Türk kadýný. Kocasý onu aldattýðýnda suratýna tokatý basacak kadar cesur, kocasý öldükten sonra bile ona sadýk kalacak kadar kocasýna baðlý bir kadýn. Aslýnda evde patron O. Babasý mafya liderlerinden Laz Ziya. Aldýðý kültür nedeniyle biraz erkek gibi.

Meral Yýlmaz: Kötü kýzkardeþ. Nesrin’in kardeþi, Laz Ziya’nýn küçük kýzý. Annesine benziyor. Zamanýnda babasýný aldatan annesini özlüyor. Babasý onu asarak cezalandýrdýðý için babasýndan ve babasýnýn tarafýný tutan ablasýndan nefret ediyor. Babasýnýn en büyük düþmaný ve Çakýr’ýn
katili olan Testere Necmi’ye aþýk. Ve onun direktifleri ile hareket ediyor. Ýzleyicilerdne gelen yüksek talep üzerine geçen hafta öldürüldü.

Mehmet Karahanlý: Big brother. Kurtlar konseyinin baþkaný. “Ola!” dediði herþey olmak zorunda. Ýpler elinde. Demokratik davranýyor gibi gözükse de son kararý daima o veriyor.

Laz Ziya: Kurtlar konseyi üyesi. Karýsýnýn ölümün fermanýný imzalamýþ olmaktan yana hala vicdan azabý duyuyor ama aldatýlmýþ adam olduðu için de nefret duyuyor. Küçük kýzý annesine bu kadar benzediði için ondan nefret ediyor. Çakýr’ý severdi. Dürüst ve yürekli olduðunu düþünürdü, þimdi
ayný sevgiyi Polat’a duyuyor ve onu korumak için gücünü kullanýyor.

Kýlýç: Mehmet Karahanlý’nýn sað kolu. Dýþardaki kulaðý, eli, sesi. O, Memati gibi...Karahanlý’nýn best man’i...

Testere Necmi: Annesini, ustasý ile yatakta bastýðýndan her ikisini de testere ile doðramýþ. Lakap burdan geliyor. Dizinin kötü adamý. Acýma, affetme gibi duygulara sahip deðil. Çakýr ve Polat’ýn can düþmaný. Nesrin’i kendince seviyor ama onunla birlikte olmasýnýn asýl nedeni Laz Ziya’yý altetmek.








.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kesinlikle...
Gönderen: fatma nur oðul / Ankara/Türkiye
15 Haziran 2005
Çok güzel gözlemlemiþsin Esra.Özellikle "5." madde ile ilgili fazlasýyla vukaata rastladým...Ama yinede böyleleri olmasa yazacak konu da kalmaz gülünecek olayda.Sevgiler...

:: Kurtlar Vadisi
Gönderen: gönül sevinç / türkiye/Türkiye
16 Mayýs 2005
Esracýðým harika gözlemlemiþsin tebrik ederim... saðlýcakla...

:: Bir milletin
Gönderen: Fulya Engin / Ýstanbul/Türkiye
2 Mart 2005
kahramaný ya da kurtarýcýlarý mayfa denen adamlar olamaz ! Hukuk devletlerinde deðil! Bence dizi yozlaþma ile deðiþen etik anlayýþýmýz sonucunda artýk neye hep birlikte alkýþ tuttuðumuzu ve neleri unuttuðumuzun bir sonucudur. Týpký haydi ben evleniyorum , prensim olur musun , sahte gelin bilmem ne yarýþmalarý gibi. Bir yanda mayfa olma sevdasý diger yanda olsun da nasýl olursa olsun þöhret olsun sevdasý. Milyarlarca ödül koyuyorlar ki 500 milyona 4 kiþi geçindirmeye çalýþan aile babalarý kýzlarýnýn mahalle arasýnda secilip orasýnýn burasýnýn acýlýp , yurt genelinde otel otel gezdirilip peskes cekilmesine izin verir hale gelsin. Bu babalar , o abiler deðil miydi namusu icin yasayanlar ? Vasýfsýz programlar yozlasan deðerlerimizin sonucudur. Ben o dizide gecen mafya babalarýndan birinin söförünü tanýrým. Öyle alkýþlanacak , öyle genis yürekten deðerlerden dolayý kahraman olan adamlar deðil bunlar ! Ayný kirli paraya , ayný cirkin ahlaka sahip insanlar.. Fark etmeden hayraný oldugumuz kimseler bizlerin kart numaralarýný calýp dolandýran , Atmlerde kadýný kýzý gasp eden soyguncular , katiller ve ahlaksýzlardýr. Salonlarýmýza kadar sýzdýlar. Ondan sonra oturup medya gazý ile tabi , Taksim meydanýnda turist kadýnlarýn orasýný burasýný elleyen adamlara hayretler içinde kalýyoruz. O ADAMLAR GÖKTEN ZEMBÝLLE ÝNMÝYORLAR. ÇOCUKLARIMIZ TVDEN AYRI BÝR YERDE BÜYÜYÜP GELÝÞMÝYOR. ...

:: asla
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
21 Haziran 2004
Merhaba; Doðru söylüyorum, yemin ederim:O dediðiniz diziyi bir kez bile izlemedim.Ama benden baþka izlemeyene henüz rastlamadým.......Sevgiler......Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalvarýrým Gelinim Ol

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk
Bayýndýrlýk Bakanýmýz Zeki Ergezen"e

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.