..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nükhet Everi




21 Haziran 2004
Omega  
Nükhet Everi
Dünya bizden intikam alýyor... Tüm bu olanlara bakarsanýz gün gibi aþikâr bu. Gerçi bugüne kadar insanoðlunun yaptýklarýna karþýlýk intikamý bu ise dünyanýn, az bile belki. Ama bir de düþünürsek, dünya bir ana; evlatlarýnýn ona verdiði zararý veremez ki o


:AFHB:
Dünya bizden intikam alýyor... Tüm bu olanlara bakarsanýz gün gibi aþikâr bu. Gerçi bugüne kadar insanoðlunun yaptýklarýna karþýlýk intikamý bu ise dünyanýn, az bile belki. Ama bir de düþünürsek, dünya bir ana; evlatlarýnýn ona verdiði zararý veremez ki o evlatlarýna. Bence, bize ders vermeye, bir þeyler anlatmaya çalýþýyor, ama biz anlamýyoruz, anlayamýyoruz ya da anlamak istemiyoruz.

Cumartesi günü evden çýktým. Yaz da bir türlü gelemedi diye düþünüyordum haklý olarak, tarih 18 Haziran olmuþ artýk. Hava kapalý, Tarabya’dan çýkýp Bebek’e kadar bir gitmem gerekiyordu. Birden kuzey yönünden bir kara bulut kümesi gördüm arkamdan beni takip eden. Kapkaranlýk oldu her yer. Peþim sýra gelen yaðmuru görebiliyordum. Bebek’te durdum, kuaföre gittim ve yarým saat sonra çýktýðýmda þakýr þakýr yaðmur altýnda ayný yolu geri döndüm. Sahil yolu yarým saat önce geçtiðim o yol deðildi sanki. Her yer sular altýndaydý. Kaldýrýmlar görünmüyor, arabalar yürüyemiyordu. Kazalar olmuþ, yayalar hazýrlýksýz yakalandýklarý yaðmurdan korunmak için otobüs duraklarýna sýðýnmýþlar, gelip geçen arabalardan ýslanmamak için kaçýþýyorlardý.

Yavaþ yavaþ ilerlerken bir telefon geldi. Ankara’da hortum olmuþ. Ne olmuþ, ne olmuþ? Ne hortumu Allah aþkýna? Türkiye coðrafi açýdan hortum felaketleri yaþayacak bir yer deðil ki. Ama olmuþ iþte. Ýnsanlar ölmüþ, aðýr yaralananlar olmuþ, evler yýkýlmýþ. Pazar günkü gazetelerden birinde bu olmasý olanaksýz felakete tanýk olanlar nasýl anlatmýþlar olayý: “Dýþarý baktýðýmda þiddetli rüzgarla birlikte köyün dýþýnda toplanan bulut yavaþ yavaþ aþaðý çöküp, hortum haline dönüþtü. Döne döne köyün içinden geçti. Sonra göðe yükselip beyazlaþtý. Geride yýkýk evler, devrilen aðaçlar ve enkaz dolu sokaklar býraktý.”

Tarabya’ya vardýðýmda hava günlük güneþlikti. Biraz evvel, yola çýktýðýmdaki o kapkara havadan eser kalmamýþtý. Fýrsattan istifade, (aslýnda yaðmur belki yeniden bastýrýr diye korktuðumdan) hemen bizim oradaki pazara gidip haftalýk alýþveriþimi yaptým. Sebzecim bana sabaha karþý bir yerlerde dolu yaðdýðýndan bahsetti.

Geldik mi iþte ilk baþta dediklerime? Mevsimler deðiþti. Tamam, bilim adamlarý da kabul ediyor, dünyanýn ekseni deðiþti, þekli deðiþti ve eski hýzýyla da dönmüyor artýk, ama tabiat ana mý desem, kesinlikle canlý olan dünya mý desem, iþte o bizden intikam alýyor.

Ama olaylarý hep kötü tarafýndan almamak gerekir. Bir de tersinden bakmayý denersek, o zaman belki olaylarýn ardýndaki gerçekleri görmek daha da kolaylaþýr.

Dünya bir evrim platformu. Bu platformu çiðneye çiðneye yol katetmeye çabalýyor tüm mevcudat, tam bir bilinç bütünlüðüyle olmasa da... Zaman içinde zaman yaþanýyor. Hiçbir bilinç bir diðerinden yüce deðildir ve her birimiz bir sistem tarafýndan yönlendiriliyoruz.

Anadolu’nun önemini hatýrlatmak isterim. Tüm zamanlarýn baþýndan alýp bugünlere getirin þu yaþlý dünyanýn tarihi hakkýnda bildiklerimizi ve bazen de bildiðimizi sandýðýmýz tüm bilgileri. Hem Alfa’dýr hem de Omega Anadolu her zaman. Yani hem baþlangýçtýr hem de son. Hem giriþtir hem de çýkýþ. Bakýn tarihe, her þeyin baþladýðý yer olarak göreceksiniz Anadolu’yu. Bir þeyler hep bu topraklarda baþlamýþ, hep buradan çýkýp yol almýþtýr. Ana Tanrýçalar diyarý Anadolu!

Ayný þeyi Istanbul için de düþünebilirsiniz. Ne de olsa Anadolu topraklarý üzerindeki bir dünya kenti Istanbul. Ýlk dünya imparatorluðunun kurulduðu bu kent bugünlerde önümüzdeki yüzyýla damgasýný vuracak bir zirveye ev sahipliði yapmaya hazýrlanýyor. NATO Zirvesi’ne. Belki de þöyle demek daha doðru olur. “Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) ve NATO ve Ortak Ülkeler Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi’ne”.

46 ülkenin devlet ve hükümet baþkanlarý ve genel kurmay baþkanlarý katýlacaklar bu toplantýya. 1999 senesinden bildiðimiz Zirve Vadisi hazýr. Normal vatandaþý çok zorlu günler bekliyor. Istanbul’da kýpýrdamak bile çok zor olacak. Bush’a ve ABD’ye karþý tepkiler haliyle olacak zirve esnasýnda da. Bunlarýn hazýrlýklarý da çoktan baþladý.

Gene tersinden bakmayý deneyelim olaylara. Aslýnda insan haklarý, demokrasi, barýþ içinde bir dünya, tok insanlar herkes gibi benim de hayalim. Ama býrakýn gelsin tüm bu devlet ve hükümet baþkanlarý, NATO Genel Sekreteri, üst düzey NATO karargâh görevlileri vs. Býrakýn gelsinler bu özel memleketin bu çok özel kentine.

Belki onlar için Omega olacaktýr burasý.

Zaman içinde zaman yaþanacak ve zaman bize her þeyi gösterecek ve o zaman siz de bu yazýyý tekrar okuyup kendi kendinize bazý sorular soracaksýnýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Açýkhava Akýl Hastanesi
Doðum Günün Kutlu Olsun!
Hoþçakal Ayýþýðým!
Nedir Sizin Ýçin 14 Þubat?
Çarþamba Gecelerimi Çalan Adam (Lar)...
'Yeþil Kraliçe' ve 'Mor Kâðýt'
Meyhaneci Oluyorum
Kardan Adam
Troya Sensiz, Türkiye Sensiz... Güle Güle Profesör Korfmann!
Senden Öncesi Yoktu ki...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.