..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Mudarkeþ KANIK




4 Temmuz 2004
Kukla  
Bu bir dialog olacak, algýnda yetersizlik varsa diye belirtiyorum.

Mudarkeþ KANIK


Bunu da hiç okumadan yüklüyorum. umarým bu bende bir tarz olmaz, çünkü hata sayýsý çok oluyor. Biraz da saçmalýklar oluyor içerikte. Neyse ki öykü adý altýnda, atýþ serbest yani. (çok uzun ve akýcýlýktan yoksun olmuþ gibi geldi bana okuyunca)


:BGGD:

     Sessizce sarýl bana! Ne bir nefes ne de bir melodi, hiçbir þey olmasýn odada. Sen ve yalnýzca sen ol benim için ve ben, yalnýzca ben olayým senin için kendini bulduðun yerde. Ben o odada arayayým kendimi…
     Ne farkeder ki! Sessizce ya da baðýrtý çaðýrtý denen karmaþa arasýnda. Kendini bul yeter ki kollarýmda. Ya da ne farkeder ki kendini bulman benim için? Ýsteklerimi yerine getir yeter belkide.
     Karmakarýþýk duygular. Asla býrakmayacaklar beni biliyorum. Hep böyle olacak ve ben hep kendi içimde koþuþturup duracaðým zýt kutuplar arasýnda. Ve yorulmak, pes etmek, sýkýlmak gibi kavramlar saramayacak bu devinimde beni. Keþke sarsa ve bir dala konup orda yaþasam ya da bir anlama. Bana bir anlam koysa yakýnýmdakiler. Deli deseler veya akýllý. Çaðýrsalar, anlatsalar ve ansalar beni bir kelime ya da cümleyle. Adýmý deðil, anlamýmý söyleseler bana seslenirken ve ben bilsem artýk ne olduðumu.
     Ne olmak istiyorsun dostum? Bunu bana söyle, seni o yapayým, ne dersin?
     Sen beni hiçbir þey yapamazsýn, bunu aklýna sok –tabi varsa-.
     Sen bilirsin. Ben sana dileðin olan þeyi sundum ve hatta fazlasýný. Sen bir anlam istemiyor muydun? Bu anlamý baþkalarýnýn vermesini baklerken, kendinin vermeni saðlayabilirdim ama sen bunu küstahca reddettin. Sen tanýdýðým en büyük aptalsýn.
     Aptal dedin bana. Teþekkür ederim, en sonunda hoþlanmasamda bana bir anlam yüklendi. Bir aptal. Ne yazýk ki aþaðýlama içeren bir kelime ama bana ait oldu sonunda. Artýk ben de baþkalarý için bir anlam ifade edebiliyorum. Bir aptalým onlar için. En kötüsü hiç olmayanýndan iyidir prensibim bunu kabullenmeme olanak saðlýyor. Yalnýz bir þey sormalýyým. Ben deli de olabilirmiyim acaba?
     Benim için aptal ya da deli farketmez. Neyi istiyorsan onu seç. Sen hatta hem aptal hem de deli olabilecek kapasiteye sahipsin bence.
     Diyosun ve beni kýrýyosun haberin yok. Ben senden bana anlam yüklemeni beklerken sen bana seçenek sunuyor ve birini seç benim için farketmez diyorsun. Bir anlam seçebilseydim kendim için zaten sana sormazdým ki. Seçemiyorum iþte, anlatamýyor muyum bunu sana? Sen seç lütfen.
     Tamam ben seçeyim. Sen ne aptalsýn ne de deli. Kýlasikleþmiþ o kalýbý kullanacaðým, sana aptal ya da deli demek gerçekten aptal ya da deli olanlara hakaret olur. Sen zavallýsýn tamam mý? Sen bir vantilatöre benziyorsun. Saatlerce saða sola doðru kafasýný çeviren ama ne ne yaptýðýnýn farkýnda olan ne de neye yaradýðýný bilen bir vantilatörsün. Makineleþmiþ bir beynin var. Kuruluyor ve uyguluyorsun. Sorgulamak falan yok yani sende, neyi neden yaptýðýný. Öylesine yaþamak ve sadece üzerine düþeni yapmak sana yetiyor. Bu da sana mutluluk veriyor. Ýþini yapmak! En önemli olan çünkü. Peki gerçekten mutlu musun çok merak ediyorum. Çünkü ben senin gibilerden nefret ediyorum. Kýrýlma lütfen nefret ediyorum dediðim için ama öyle ne yapabilirim ki. Sadece yapýyorsunuz, aklýnýzý kullanmadan bedeninizi kullanýyorsunuz. Bu da bence insan doðasýna aykýrý. Bir hayvan olsaydýn ve bu þekilde yaþasaydýn senden nefret falan etmezdim ama insansýn ve insanlýk vazifelerini yerine getiremiyorsun.
     Ýyi söylüyorsun da bir þeyi unutuyorsun gibi geldi bana. Neden düþünüp de yaþamak gerekiyor. Zaten birileri benim yerime düþünmüyor mu? Zaten kararlar verilmemiþ mi? Zaten olmamýz gerekn yer belirlenmemiþ mi? Neyin tantanasýný yapayým ki. Her þey belli ve herkes bir anlam almýþ. Bana bir makine diyorsan bunu kabul eder ve bundan mutlu olmayý bilirim. Bir vantilatör ya da bir aspratör ne farkeder. Bir þey olayým da ne olursa yani.
     Tamam iþte ben de bunu diyorum. Sen bir vantilatör deðilsin ki, bir insansýn ve erdemlerin var. Neden insan olup özgürce yaþamak yerine bir vantilatör olup düðmene basýlmasýný bekliyorsun, ben bunu anlayamýyorum.
     Neden kendi yerimi belirlemeye çalýþayým ki dünyada. Bana bir yer verilsin ortamda, ben iþimi yapayým. Ya kendime uygun olmayan bir yeri seçersem kendi irademle. Bu da bana mutsuzluk verirse ve tüm sorumluluk bana ait olursa. Ne yaparým sonra. Üzülmeye bile hakkým olamaz bulunduðum durumdan dolayý. Böylesi en güzeli bence. Bir vasýf sunuluyor ve o vasfý kabul edersen yaptýðýn her þey ve daha fazlasý sana bu vasfý sunanlarýn sorumluluðunda oluyor. Gerisini düþünmüyorsun. Ýþimi yaparým giderim modunda yaþýyorsun.
     Ama bu bir insana mutluluk vermemeli.
     Bu yüzde yüz mutluluk verir demiyorum bak. Beni dikkatli dinlemiyorsun. Bu mutluluk verir. Problemler ise sadece iþlerini yavaþlatýr ya da bitirir. Ama seni deðil, sana ne olduðunu söyleyenleri yorar. Düþünsene idealist arkadaþ, öyle bir yaþam ki, sorumluluk yok denecek kadar az, kaybetme ve sýfýr olmak yok, öfkeli insanlarýn hedefi deðilsin sadece iþimi yapýyorum diyip geçiyorsun bir cinayet bile olsa yaptýðýn. Temiz iþ yani.
     Biraz mantýklý konuþuyorsun gibi geldi þimdi. Sanki insan olduðunu unutmamýþ ama hayatýn getirileri yüzünden bu yolu seçmiþ gibisin.
     Yok öyle bir þey. Sakýn ha aklýnda bu adam çok üzülmüþ, çok yorulmuþ ve en sonunda kolay olaný seçmiþ falan gibi düþünceler barýndýrma, yanlýþ yaparsýn. Ben en baþtan beri bu yoldayým. Televizyondan gördüm acýlar içinde yaþayan ve ben hala insaným tamam mý, insanca da yaþýyorum diyen kiþileri. Onlar mutsuzdu gördüðüm kadarýyla. Ve asla da mutlu olamayacaklardý bence. Ne o öyle her þeyi kendine problem yapmak. Yok birileri savaþmýþ masumlar ölmüþ, yok birisi birilerini dolandýrmýþ, birileri madur olmuþ, yok adam karýsýný öldürmüþ, boþamýþ ya da aldatmýþ. Ne farketti ki benim için bunlar. Bana ne? Sana ne hatta?
     Ne yani bu þimdi. Sevgi de yoktur þimdi senin kitabýnda.
     O ne birader? Ne iþe yarar o dediðin ya da karýn doyurur mu? Karýn doyurur mu derken kuru ekmek de karýn doyurur, ben onu demiyorum. Beþ yýldýzlý otelin balo salonundayken sýnýrsýzca içki ikram edebilir miyim ordakilere? Sen bundan haber ver. Öyle iþlere yararsa tanýrým sevgiyi, yoksa hadi koçum baþka kapýya, ya da büyü de gel derim bana sevgiden bahsedene. Sevgi yolunda ne harcanmýþ güzellikler gördük filmlerde. Ýki adam olur, biri sever diðeri sadece sahip olmak ister yönetmene göre. Aslýnda olay þudur: biri sevgisini sunar elinde baþka bir þey olmadýðý için. Elinde baþka bir güç olsa emin olun onun arkasýna sýðýnacaktýr. O anki kiþiliði buna imkan yokmuþ gibi gözsterir ama hiç kimse ömrü boyunce hayatýndaki deðiþimlerden etkilenememezlik yapamaz. O da deðiþken bir insandýr iþte. Diðer karakter de zengindir ve paranýn imparatorluðunda yaþayan biridir. O da elinde olan þeyi yani parayý, yani mutluluðu sunar. Neden para ve mutluluk eþ dersen. Parasýz asla mutlu olunmaz da ondan. Yok iki gönül bir olunca samanlýk seyranmýþ da yok güvenme malýna bir kývýlcým yetermiþ de, bunlar hikaye. Yaptýðýn her þey sanaldýr. Ama banka cüzdanýn gerçek. Paran varsa kavga gürültü ve mutsuzluðun en büyük kaynaðýný legale etmiþ olursun. Üzerine bindireceðin kiþilik sana kalýr. Cevrendekilerin sýrf paran için orda olduklarýný farkettiðin anda onlarýn bu lüksten yararlanmalrýnýn bedelini ödemesini saðlarsýn. Bedavaya hiçbir þey vermezsin beleþçilere. Yok eðer adamýn ya da kadýnýn biri seni sen olduðundan sever-sayarsa ona sunarsýn karþýlýðýnda sevgi ve saygý olan varlýðýný. Ama her zaman bir karþýlýðý vardýr paranýn. Sevgi ise çoðu zaman karþýlýksýz kalýr ve bu özelliklere sahip bir duygu asla sýralamada ilk sýralara yerleþemez duygular ve deðerler listesinde.
     Bazý yerlerde doðru söylüyorsun. Pardon doðru deðil, yaþananlarý söylüyorsun. Ama her yaþanan doðru deðildir bunu da bil.
     Ne farkeder ki dedirttin bana yine. Yok her yaþanan doðru deðilmiþ de yok þu yok bu. Sen bana gerçekleri anlat, yaþanandan bahset, hayata yani gerçek hayata gel dostum, hayaller sadece kitaplarda. Ben de okuyorum arada bir o kitaplardan ama kendimi senin kadar kaptýrmýyorum. Sanýrým sen biraz yavaþsýn bu konularda. Senin gibilerin devri çok geçmiþte kaldý. Baksana çevrene biraz, artýk öyle deðil hiçbir þey. Bana eski türk filmlerini hatýrlatýyorsun. Senin bu yaptýðýný ordaki fakir ama namuslu gençler yapardý. O gençler artýk zengin ve geçmiþte her insan hatalý düþünüp yaþayabilir diye demeç veriyorlar. Aþ bunlarý biraz, kafaný kaldýr ve hayatý yaþa. Kýsacýk bir þey zaten yaþmýn, neyi sorguluyorsun ki. Bak yetmiþlere, seksenlere. Adamlar ülke çýkarý, millet yaþamý, idealler falan derken gümbürdetmiþler hayatlarýný. Ne olmuþ sonra. Bazý yönetimlerin maþalarý denmiþ arkalarýndan. Çok sevilenler olmuþ aralarýndan. Onlarýn isimleri verilmiþ çocuklara. Peki onlara bir yararý var mý bunun? Daha mutlu olmuþlar mý? Hayýr. Adamlarýn ruhu bile duymamýþ ki bunlarý. Gelmiþ geçmiþ hayatlarý bi gün yüzü görmeden, adam gibi seviþemeden, iki duble içemeden. Ne oldu yani þimdi. Onlar doðru yaþadý da ne oldu sence, ben yanlýþ yaþýyorum da ne olacak? Gezmiþ ne kadar gezmiþ derim sana, ben Bora Bora adalarýnda içerken o oranýn adýný bile bilmiyormuþ gelir aklýma. Salsa falan zaten ona hikaye, ne diyon sen diye baþlardý heralde lafa. Yok abicim diyorum düþünmek, deðer yargýlarýna sahip olmak, sevmek, üzülmek, aðlamak. Bunlar geçtiðimiz yüzyýlda yaþanan ilkel ve aþýrý duygusal, tamamen insanýn kendi içinde yarattýðý sanal duygular. Ölülerin arkasýndan aðlayanlar falan ne komik deðil mi þimdi. Kurtuldular iþte diyip geçmek, þereflerine kadeh kaldýrýp sarhoþ olmak ve sonrasýnda da çýlgýnlýklar yapýp hatalara bulaþmak. Hatalarý ölünün yarattýðý stresten kaynaklanan bir bunalým patlamasý diye adlandýrmak. Ne kadar güzel ve rahat deðil mi? Cevap ver ama düþünerek cevap ver bunlara. Duygusal olma gerçekçi bak biraz yaþama.
     Evet anasýný satayým. En rahatý senin anlattýklarýn. Bir þey daha var yalnýz, kafama takýlan. Sizler iç hesaplaþma falan yaþamýyor musunuz?
     Yaþýyoruz tabii ki. Ara sýra içimden bir ses bana suçlamalar ve utançlarla dolu sahneler hatýrlatýyor ama o sesi susturmak kolay. Gerekiyordu ve yaptým, iþim gereði yapmak durumundaydým, kendi kaþýndý, her insana iyi davranamazsýn, zaten o bu yolun yolcusuydu, belasýný benden buldu… gibi þeyler söylediðinde o ses çabucak susuyor. Susmasý da gerekiyor zaten, çünkü söylediklerim gerçek oluyor. Ben insanlara neyi hak ediyorlarsa onu veririm.
     Ama sen hiç yanýlmaz mýsýn? Belki de karþýndaki insan sana kendini anlatamadý ya da yanlýþ anladýn onu. Kýrdýn geçtin ve zor durumda býraktýn belki de, ne oluyor o zaman?
     Öyle bir þey olmaz. Bana kendini yanlýþ ifade eden kiþi zaten kendini ifade etmekte zorluk çeken yani iletiþimi zayýf biridir. O da biraz daha sürünmeye mahkümdur. Acýlar çekmeli ve eðitimini tamamlamalý hayatta eðer izleyerek öðrenemiyorsa. Yani ona yaptýðým bir kötülük deðildir aslýnda, bir iyiliktir. Ona bedavadan hayat dersi veriyorum anlýyor musun?
     Çok güzel. Bin nasýhat bir müsubet muhabbeti yani. Helal olsun iyi organize olunmuþ ve her detay düþünülmüþ senin dünyanda. Diyecek söz bulamýyorum ve bu dünyaya katýlma þartlarý varsa onlarý öðrenmek istiyorum. Eðer ki orda olunca tek derdim anlam yüklenmesini beklemek olacaksa, ben oraya geleyim. Zaten burada kaldýðýmda da mutlu olabilecek gibi görünmüyorum sizin renkli ve boyalý dünyanýz var olduðu sürece. Bir gözümle sizi izleyip hem sinir olup hem iyi eðleniyor pezevenkler demektense biraz yozlaþýp orda olmak daha iyi galiba. Ama dur bakayým biraz. Sana anlam yükleyecektim deðil mi ben?
     Evet. Benu hatýrladýðýn iyi oldu.
     Al sana anlam; kukla. Ýpin kimn elinde bilmiyorum ama seni iyi oynatýyor.

MsK 04 07 2004 06:42



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kadýn
Gülen Adam
Nerden Nereye
Düþünmemek Lazým
Aðladýkça
Boyacý Sandýðýn
Kahve Tadýnda
Kelle Avcýlarý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duvara Mektup
Vakitsiz Duygular
Boþ Sandalye
Sonbaharda Ýlk Bahar
Yakýn Gençlik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saçlarýmý Okþa [Þiir]
Bunlarýn Balatalarý Yanmýþ [Deneme]


Mudarkeþ KANIK kimdir?

Aþkýn olmadýðý yerde; su olsa, hava olsa kaç yazar. Boþ bir kalple ne kadar yaþýyor sayýlýr ki insan?. . Hayatta kalmak deðil, yaþamaktýr zor olan ve insaný en çok korkutandýr hayattan deðil, yaþamdan "kopartýlmak". . .

Etkilendiði Yazarlar:
....


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mudarkeþ KANIK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.