..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > ÇAÐIL KARDEÞEN




12 Temmuz 2004
Fransýzca Bir Gün  
ÇAÐIL KARDEÞEN
Bir gün hayatýnýz da neler deðiþtirebilir.


:BJAE:
Tamamen böyle baþlamaktadýr bu hikaye. En son hatýrladýklarý ile þu an gördükleri arasýnda hiçbir fark yoktur. Kimin olduðunu bilmediði arabanýn üstünde, hayatý boyunca görmediði ve en ufak fikri bulunmadýðý bir karayolunda son sürat yol almaktaydý. Sað tarafýnda onu bekleyen süprizden henüz haberi yoktu. Esmer kývýrcýklý saçlý,yüz hatlarý pek de güzel sayýlamayacak fakat oldukça diri bir vücuda sahip 24 yaþýna henüz girmiþ genç bir kadýn vardý. Bunun nasýl olduðunu kavramaya çalýþýyordu, böyle bir vücudu gördüðünde asla unutmazdý fakat beynini ne kadar zorlarsa zorlasýn bu genç kadýný bir türlü hatýrlayamýyordu. Kadýnýn uyuyor olmasýndan faydalanarak vücudunu tepeden týrnaða en ince ayrýntýsýna kadar inceliyordu. Sonuç ise bir hiç. Kendisinin yerinde baþka biri olsaydý hemen kýzý uyandýrýp kendisine neler olduðunu anlatmasýný isterdi. Ama bu onun tarzý deðildi.Bütün ilgisini tek bir þeye odaklamasý gerekiyordu. Buda tabii ki kendisini nereye götürdüðünü bilmediði yoldu. Bütün benliði ve her bir hücresi ile yolun kendisini nereye götürdüðünü araþtýrmaya baþladý.
Artýk tamamen yaþadýðý dünya ile baðlantýsýný kesmiþ, elleri ve gözleri daha önce kendilerine öðretildiði gibi arabayý kullanmaya baþlamýþtý. Kendini hiç bu kadar zorladýðýný hatýrlamýyor, fakat beyninde dolaþan onca soru onu buna mecbur kýlýyordu. Oldukça bulanýk saçma sapan þeyler görüyor ve bunlara hiçbir anlam veremiyordu. Þimdilik kendini daha fazla zorlamasýn bir anlamý olmadýðýný düþündü. Kendisine geldiðinde genç kadýn hala uyuyordu. Durmamasý gerektiðini düþünüyor ve gideceði yere bir an önce varmak istiyordu. Þimdi de kafasý, yanýnda neredeyse kýþ uykusuna yatmýþ olan kadýna takýlýyordu. Acaba kimdi, nerede tanýþmýþlardý, onu ne kadar tanýyordu, ona ne kadar yakýndý. Uyandýðýnda ona nasýl davranmalý, birden bire soru yaðmuruna tutmanýn çok aciz bir görüntü yaratacaðýný çok iyi biliyor ama beynini yiyip bitiren bu sorulara cevap bulmasý gerekiyordu. Çok yorgun olduðunu bu yüzden bazen kontrolünden çýkan beynin ona oyun oynayabileceðini düþünüyordu.

Çok garip ilk defa baþýna gelen bu olay onu çok fazla etkilememiþti. Bunlarýn nasýl baþýna geldiðini deðil de nereye gittiðini ve yanýnda ki genç bayanýn kim olduðunu merak ediyordu. Ama þu dakikadan itibaren kendine baþka soru sormama kararý aldý. Çünkü hayatýnda ilk defa kendi kendine sorduðu sorulara cevap alamýyordu, buda çok az kaldýðýný hissettiði gücünü yok ediyordu. Acaba yol kenarýndaki bir motele girip biraz güç mü toplamalý, belki de hiç durmadan yola devam etmeli. Beyni artýk ona son darbelerini vurmaktadýr. Zayýflýðýndan yararlanarak onu tamda istediði bir ikilem içine sokmuþtur, artýk beyninin kontrol altýndan çýktýðýný bile hissedememektedir. BAAAAAAM……..

Bu sefer kendine geldiðinde az da olsa bir þeyler hatýrlýyordu. Fakat hatýrladýklarýnýn onu bir yere götürecek þeyler olmadýðýný çok iyi biliyordu. Evet þimdi hatýrladýklarýný bir düzene koymasý gerekiyordu, yarým kalan birasýný bitirerek bardaki kýzdan bir bira daha istedi. Birasýný yudumlarken olan olaylarý þöyle bir düþündü bu ona üçüncü defa oluyordu, sürekli birileri, tam bir þeyler yakalayacakken onu etkisiz hale getiriyor, buda baya canýný yakýyor, zývanadan çýkmýþ bir saat kadranýna döndürüyordu. Her zaman ayýldýðýnda kendini ayný otel odasýn da buluyor, tabii rezervasyonu daha önceden yapýlmýþ ve parasý ödenmiþ. Acaba bu kadar istekli neyin peþinden gidiyordu. Ceketinin cebinde kendine ait olmadýðýndan emin olduðu oldukça deðerli bir yüzük vardý. Daha önce hiç evlenmemiþti. Kolunun biraz ötesinde duran notluk dikkatini çekti. Önce ona uzanarak içendekileri okumak istedi. Ama bu notluk onun olmayabilirdi ve onu okursa baþkasýna özel þeyleri okumuþ olacaktý. Çareyi garson kýza sormakta buldu, garson kýz bugün bara kendisinden baþkasýnýn oturmadýðýný söyledi. Küçük defter parçasýný alýp bardan çýktý.

Kafasýný tamamen boþaltabileceði bir yer arýyordu. Kendini oldukça dinç hissediyordu, bu yüzden uzun bir yürüyüþ yapmaya karar verdi. Hiçbir þey düþünmeden yürümeye çalýþýyordu bunda bazen baþarýlýda oluyordu. Yürümek onu gerçekten çok rahatlatýyordu, bütün vücudu ve beyni huzura kavuþmuþtu. Yeni bir fikir üretti, aklýný tamamýyla boþalttýktan sonra aklýna gelen ilk soru üzerinde yoðunlaþacaktý. Bu fikir çok hoþuna gitmiþti, bunu bir an önce uygulamak istiyor fakat bu yeni keþfini düþünmeden yapamýyordu. Sanki yeni bir düþünce akýmý bulmuþ bir filozof gibi hissediyordu kendini. Birden iradesinin ne kadar zayýfladýðýný fark etti. Kendi kendine telkinler vermeye baþladý. Bulutlarýn üstünden inmeyi nihayet baþarmýþ ve kafasýnýn içindekileri yavaþ ve oldukça özenle kapý dýþarý etmeye baþlamýþtý. Bunu yapabilmeyi öðrenmek yýllarýný almýþtý. Çünkü onun hiç durmadan düþünen ve üreten bir beyni vardý, kafa tasýnýn içindeki yumuþakçaya sözünü geçirebilmek için çok acý çekmiþti. Bunun karþýlýðýnda da onun gibi birisinin alabileceði en büyük hediyeyi almýþtý. GÜÜÜÜM…..

Aklýna gelen ilk soru o arabayla nereye gittiði sorusuydu. Ama hayatýnýn hiçbir döneminde araba kullanmamýþ ve asla öðrenmek istememiþti. Peki bu neyi ifade ediyordu bununla neyi hatýrlayýp çözmesi gerekiyordu. Acaba bu beyninin onun için hazýrladýðý bulmacayý çözmesi için verdiði bir ipucumuydu. Eðer bunu yaptýysa yine yapabilirdi yani araba kullanabilirdi. Otomatik öðreti olarak öðrendiði þeyleri beyin asla unutmazdý. Her ne kadar sevmese ve istemese de araba kullanmayý denemek zorunda idi. Bunu yapmak onun için hiç de kolay olamayacak ve eðer kullanabilirse büyük bir sorunla karþý karþýya kalacaktý. Bunu öðrenmek için önce bir araba bulmasý gerekiyor ama nasýl ve nerden bulacak bu arabayý. Düþüncelerinden sýyrýlýp kendine geldiðinde þehrin yaklaþýk 24 km. dýþýndaki nehrin kýyýsýna geldiðini fark etti.

Sanki oraya gelenlerin oturmasý için özenle yapýlmýþ koltuk þeklini andýran kayaya geliþigüzel bir þekilde kendini býrakýverdi. Akþam olmak üzereydi ve þehrin ýþýklarý nehrin sularýndan yansýyarak yüzüne vurmaya baþlamýþtý bile. Bu güzel görüntü karþýsýnda kendini kaybetmek üzereydi ki birden yürümekten þiþen ayaklarýný suya sokma hissi uyandý içinde. Yavaþça oturduðu kayadan ayaklarýna doðru eðilerek ayakkabýlarýnýn baðcýklarýný çözdü. Ayaklarýný sýkan ayakkabý yürüdüðü yolun etkisiyle ayaklarýnda inanýlmaz bir sancýya yol açmýþtý. Çýplak ayaklarý ile ýslak otlarýn üzerinden yürürken içini çok hoþ bir serinlik kaplamýþtý. Ayaklarýný suya býrakarak sýrt üstü yüzünü ve vücudunu gýdýklayan otlarýn üzerine uzanmýþ, yýldýzlarý seyrediyordu.

Daha ne kadar bu sorularý cevap bulmadan arabayý kullanmayý sürdürebilirdi. Neden bu yolda hiçbir sapak veya bir motel yoktu. Nereye gittiðini gösteren bir tabelada yok bu yolda yada bir trafik iþareti görseydi. Sanki sadece bilmek zorunda kalanlarýn gittiði bir yoldu. Kendine geldiðinden beri yaklaþýk 24 saattir araba kullandýðýnýn farkýna vardýðýnda bunu anlamak için çok uðraþtý fakat bir anlam veremedi. Çünkü güneþ hep ayný yerdeydi ve arabanýn benzin ibresi yerinden hiç kýmýldamamýþtý. Yanýnda uyuyan kadýn hiç hareket etmemiþti fakat nefes almaya devam ediyordu.

Þiddetli bir bulantýyla yavaþ yavaþ kullandýðý maddenin etkisinden çýkmaya baþlamýþtý. Kafasýnýn içinde sanki su aygýrlarý yaðlý güreþ yapýyor; kafatasýnýn içindeki yumuþakçadan sýzan yaðlar da suratýný sýrýlsýklam olasýya kadar ýslatýyordu. Bir anda gördüðü rüya yada yaþadýðýný sandýðý þey her neyse o aklýna geldi. Ne garip bir olaydý diye söylendi kendi kendine, sað tarafýnda henüz kendine gelememiþ sevgilisi dikkatini çekti. Onun doðum günüydü ve onun kutlamak için buluþmuþlardý. Sýrf bu doðum günü için dünyanýn yolunu yemiþti suratýna. 24 yaþýna girecekti ve bu onun için çok önemliydi. Saatine baktý saat 24’ü gösteriyordu, tam bir gündür bu evde olduklarýný anladý. Dün gece ona evlenme teklifi yaptýðýný hatýrladý ama verdiði cevabý bir türlü hatýrlayamýyordu.

Birden aklýna gördüðü rüya yada yaþadýðýný sandýðý þey her neyse o aklýna geldi. Orda ki kadýn sevgilisiydi, fakat onu o an için tanýyamamýþtý. Ve o yol neyin nesiydi, birden bütün parçalar yerine oturdu ve bir anda sanki dünyanýn yok oluþunu seyretmiþ gibi hissetti kendini. Yavaþça yarým yamalak uzandýðý yerden doðruldu. Sevgilisinin yanýna yaklaþarak annesinin 24 yaþýnda evlenirken babasýnýn ona verdiði kolyeyi boynuna taktý. Kolyenin parlak gümüþ yüzünde Fransýzca bir gün yazýlýydý. Arabasýna atladýðý gibi oradan uzaklaþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Yer Bulantý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çok Edebi Bir Yazý [Eleþtiri]


ÇAÐIL KARDEÞEN kimdir?

Hayatýmýz boþvermiþlik için mi bu halde`, yoksa hayatýmýza giren insanlar bizi hayattan kopardýðý için mi bu kadar boþvermiþiz hayata?Bence farkeden birþey yok ya sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÇAÐIL KARDEÞEN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.