..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Salih doruk




13 Temmuz 2004
Bu Kýlýbýklýk mý?  
Salih doruk
Karýmla beni telefon kulübesinde görmüþler. Güya karým beni tekmeliyormuþ. Vallahi yalan, billahi yalan. Diz kapaðýma sinek konmuþ, karýmda onu kovalýyordu. Görenler durumu yanlýþ anladýklarý için hemen anneme koþmuþ 'Sizin gelin oðlaný telefon kulübesi


:BHEB:

BU KILIBIKLIK MI

Öyle iki de bir üzerine basa basa söylemeye lüzum yok: benim nasýl bir erkek olduðumu, karýdan korkup korkmadýðýmý bilenler bilir. Þu insanlar çok acayip yaratýklar vesselam, öküz altýnda buzaðý arýyorlar. Hiç öküz altýnda buzaðý aranýr mý? Aranmaz ama sen gel de insanlara anlat bunu.
Karýmla beni geçenlerde telefon kulübesinde görmüþler. Güya karým beni tekmeliyormuþ. Vallahide, billahide yalan. Diz kapaðýma sinek konmuþ
karým da onu kovalýyordu. Görenler durumu yanlýþ anladýklarý için hemen anneme koþmuþ, 'Sizin gelin oðlaný telefon kulübesinde tekmeliyor' demiþler. Bununla da kalmayýp, pazarda alýþ veriþ yaparken elindeki hýyarla kafama kafama vurasýy mýþ, herkes bizi seyredesiy miþ. Dedim ya hepsi yalan. Þu gün olmuþ aramýzda kavga etmiþ deðiliz. Bunlarý nasýl, nerelerinden uyduruyorlar anlamýþ deðilim. Ben çok hoþ görülü, sakin bir adamýmdýr. Hiç sinirlenmem. Karým biraz sinirlenecek olsa 'Aman karýcýðým sinirlenme, tansiyonun fýrlayacak, þekerin düþecek, gözlerin kararacak sakin ol' derim. Caný tokat atmak filan isterse bunu açýk açýk söyler ki dayak oyunu oynamak istediðini anlayayým. Yalancýktan önüne diz çökerim. Önce sýrtýma biner. Düþmesin diye çok dikkat ederim. Odanýn içinde dünya turuna çýkmýþ deli danalar gibi dolaþýr dururuz. Kamçý niyetine kullandýðý deyneðini sýrtýma vura vura gezeriz. Þimdi Allah var eli çok hafiftir. Bu güne kadar hiç bir yerimi çürütüp morartmadý. Tüm evliliklerdeki gibi ufak tefek sürtüþmeler bizde de oldu, ama hiç bir zaman can yakýp hatýr incitmedik...
Geçen gün aniden sýrtýma atlayýnca boþ bulundum, ayaðým kaydý, iki seksen uzandýk yere. Karým çok sinirlendi. Gözleri irir iri açýldý, aðzýndan salyalar saçarak ayaða kalkmasýyla üstümde antreman niyetine tepinmeye baþlamasý bir oldu. Sevgisini göstermek için hep böyle yapardý zaten. Hayalarýmý ve yumurtalarýmý elden geldikçe muhafaza etmeye çalýþýyorum ki bir kaza filan çýkmasýn. Karým üstüme çýkmýþ sakinleþmeye çalýþýyordu ki bu arada teyzem geldi. Manzarayý görünce baþladý baðýrmaya,
'' Siz manyak mýsýnýz? Ne yapýyor sunuz? Kudurdunuz mu?'' Beni oracýkta unutup girdiler birbirlerine. Bayaðý boksörler gibi saðlý sollu kroþeler peþpeþe inip kalkmaya, yolunan saçlar havada uçuþmaya baþladý. Varlýðýmý hatýrlatmak amacýyla '' Yav yapmayýn etmeyin!'' dediysem de aldýrýþ etmediler.
Teyzem tutturmuþ ''Karýn seni dövüyor, sen hiç utanmýyor musun?'' diye. Ýftirasý hemen hazýrdý, stres atmak diye seyden hiç haberi yok zavallýnýn. Gerçekten kavga etsek ben karýdan sopa yermiyim hiç. Karýya ayaklarýmýzý yýkatýp suyunu içirtmesini de, sýrtýndan sopayý, karnýndan sýpayý eksik etmemesini de biliriz. Anadolu erkeðiyiz evelallah. ''Teyzeciðim sen yanlýþ anladýn, biz þakalaþýyorduk. Allah þahit, inanmazsan ona sor!'' 'Teyzem Nuh' diyor, 'Peygamber' demiyor. 'Eðer bunlarý ablama, eniþteme anlatmazsam insan deðilim'' diye söylenerek kapýyý çarpýp gitti. Biz de kaldýðýmýz yerden devam ettik oyunumuza...
Hiç unutmam bir defasýnda kaynanamla karým beni kavga konusunda eðitirlerken nerde var nerde yok Annem gelmez mi? Zavallý Anneciðimde bir feryat, bir feryat ki sormayýn. Sesi ortalýðý yýkýyor. Beni öyle yerde sürünür vaziyette görünce sopa yiyorum zannetti. ''Tuu senin erkekliðine karýdan sopa mý yiyorsun, sen hiç babandan görmedin mi!'' diyerek o da teyzem gibi kapýyý çarparak gitti. Oysa biz kavga hususunda ders çalýþýyorduk. Ayrýca ben kýlýbýk filan da deðilim. Safkan Anadolu erkeði karýdan sopa mý yermiþ? Yani karýmýn caný saðolsun benimle þakalaþýrken hiç þansý yok.
Babam ''ben o itin evine gitmem karýsýný ...þetsin de
..... içsin!'' diyormuþ. Teyzemle annemin dolduruþuna geldiði belli. Elime sopayý alýp, neren ister neren istemez edebiyatý yapacak deðilim ya!. Annem de, Babam da, Teyzem de bizi yanlýþ anlýyorlar. Sanýyorlar ki ben karýdan korkuyorum. Durum hiç te öyle sandýklarý gibi deðil oysa. Biz çok medeni bir aileyiz. Uyumlu bir evliliðimiz var. Daha evliliðimizin birinci ayýndan itibaren aramýzda huzursuzluk çýkmasýn diye iþ bölümü yaptýk. Bu anlaþmaya göre: çamaþýr, bulaþýk, yemek, temizlik bana : çarþý pazar iþleri de karýma düþtü. Herkes iþini bilmeli ve iþini yapmalý. Eþimin kalbini kýrmamak için olaðan üstü çaba harcýyorum. Muhabbet esnasýnda bile daima alçak sesle konuþuyorum. Söylediklerini iyice dinledikten sonra cevap hakkýmý kullanýyorum. Yirminci yüzyýlýn sonunda eli deynekle gezecek kadar da kaba deðilim yani. Ama bu hassasiyet ve nazikliðim hep yanlýþ anlaþýldý. Beni karýdan korkuyor sandýlar. Hatta daha da ileri gidip korkudan altýmý ýslattýðýmý bile söyleyenler oldu. Sanki sözüm ona altýmý kontrol etmiþler.
Geçen gün merdivenleri silme sýrasýnýn bizde olduðunu unutmuþum. Karým çarþýdan döndüðünde farkýna varmýþ, birazda sinirlenmiþ. Ýçeri girer girmez sordu. Ben de morali bozulup, tansiyonu fýrlamasýn diye ''Öðleyin temizledim'' dedim. Karým ''Lan bu nasýl temizlik, etrafý bok götürüyor'' dedi ve mutfaða gitti. Biraz sonra elinde 'Merdane' denen odunla geri geldi. Acaba o odunla ne yapacak diye düþünürken birden kafama kafama yapýþtýrmaya baþladý. Karþýsýnda aslanlar gibi esas duruþa geçtim hemen. Ýstemediðim halde can havliyle biraz baðýrýnca sesimize komþumuz Emine haným geldi. Beni karýmýn elinden aldý. Ama eþeklik bende: insan hiç merdiven sýrasýnýn kim de olduðunu unutur mu? Ama gene de saðolsun karým hoþgörüyle karþýladý olayý ve fazla ceza vermedi. Beþ - on merdaneyle sýyýrdýk iþi. Kurban olduðum Allah benim ömrümden alýp ömrüne katsýn. Elleri dert görmesin. Elini attýðý taþlar altýn olsun.
Þimdi size sorarým: Kibarlýk, Efendilik suç mu? Bu KILIBIKLIK MI ?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok güldüm.
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
12 Aralýk 2004
Sevgili Salih Doruk; Sizi okumakta ne kadar gecikmiþim!......Yazýnýzý keyifle okudum.Muzaffer Ýzgü'yü hatýrlattýnýz bana.Güldürdünüz.Ki, okuyucuyu aðlatmak kolaydýr ama güldürmek zordur.Siz zoru baþardýnýz......Güzel bir mizah yazýsýydý.Tebrik eder devamýný dilerim.....Sevgiyle kalýn....Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doyur Bizi Ana, Doyur Bizi Baba
Þans


Salih doruk kimdir?

Evli iki çocuk babasýyým,16 yýldýr Almanya da yaþýyorum. Kendi yayýným 3 adet kitabým var. 2' si öykü 1' i deneme. 1980 den bu yana yazmaktayým. Ümit ederim sevgili okuyucularýmda yazdýklarýmý sever, eleþtiri ve önerilerini esirgemezler. Göstereceðiniz ilgiden dolayý þimdiden teþekkürler.

Etkilendiði Yazarlar:
Toplumsal gerçekçi ve gerçek yurt sever olan bütün yazarlar.Bunlarýnda kim olduklarý bellidir. Ýsim isim yazmaya gerek yok sanýrým.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih doruk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.