..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ESRA BAYKAL




22 Temmuz 2004
Aslýnda Herþey Kurtuluþ Savaþý"yla Baþladý...  
ESRA BAYKAL
Savaþ, çok fena biþey!


:BAAA:


Sene 6 Ocak 1921, Sevr sonrasý Türkler kaybettikleri haklarýný geri almak, özgür olmak adýna Birinci Ýnönü savaþý ile meydanlara çýktýlar. Kadýnlar, erkekler ve çocuklar...Savaþa katýlmaktan korkan erkeklerine nispet yaparcasýna kaðnýlarla top, mermi taþýyan kadýnlar...Savaþýn en acý anlarýný yine bu insanlar yaþadý. Yunanlýlarýn cephe gerisinde yaptýklarý...Hepimiz az çok biliyoruz, yürek yýkan, hýrpalayan, en milliyetçilik hislere sahip olmayanlarýn bile tepesi attýran günler...

Sonra zafer (?)... Güya geri alýnmýþ özgürlük ve medeniyet çalýþmalarý...Osmanlý’nýn yüzyýllara dayanan sefasýndan sonra geriye kalan bir enkazý toparlamak için çaba harcayan koskocaman ama yorgun bir millet.

Geldik 2004 yýlýna...Sefa günlerimiz 2001 krizinden sonra geri dönmeye baþladý. Piyasalar açýldý, gece hayatý renklenmeye baþladý. Þýkýr þýkýrýz sokaklarda...Her yandan biribirinden güzel kadýnlar çýkýyor, saðda solda erkekler için bir sürü cennet bahçesi mevcut. Ölmeden cennetteler :) . Çünkü....

Çünkü Kurtuluþ savaþýnýn herþeyi bir yana koyarsanýz bugüne kadar gelen en önemli sosyal yansýmalarýndan birisi de: “Türkiye’de çokkkkkk fazla kadýn varrrrrrr!!!!!!!!!!!! ” . Nedennn; çünkü erkeklerimizin bir sürüsü öldü.Bir türlü de yeterince erkek doðuramadýk, bugün Türkiye’de 4 kadýna 1 erkek düþüyor. Ortamýn durumu bildiðin murphy kanunlarýnýn geçtiði, av, avcý sendromunun yaþandýðý orman. Erkekler pek mutlu durumdan; kadýnlar “Evli, evsiz, yeterki erkek olsun, kör topal ne edersin, ortamda erkek yok zaten, milletin %78’i gay...” kaygýsýndan ne bulsalar atlýyorlar. Eh bende erkek olsam benim de hoþuma giderdi bu durum. Düþünsenize pek matah olamasanýz da size talep pek yukarlarda.

Eskiden “ayýp” deidðimiz erkek ayartma oyunlarý þimdi hayatýn amacý, odaðý haline geldi. Özgürlük, o büyük çaba ile sahip olduðumuz özgürlük birden anlam deðiþtirdi, “rahatlýk” olarak hayatýmýza girdi. Bir gece de olsa yaþanýlan iliþkiler, hayat tarzý olmaya baþladý. Kadýnlar týpký tarih öncesi ççaðlarda olduðu gibi, hayvan avlarcasýna erkek avýna çýktýlar...Kim düþürürse kardan sayýlmaya baþladý. Erkekler de zavallýmlar zannediyorlar ki kendileri hatunlarý götürüyorlar. Yok öyle bir durum arkadaþlar, bildiðin meta olayý þu an sizin üzerinizde, geçmiþler olsun. Bundan sonra aþk, evlilik filan da arýyorsanýz, kadýnlar karþýnýzda en materyalist halleri ile durmaktalar. “Gel, tabbi ki evlenirim seninle, ama...Evin, araban var mýydý?” . Veya “ Ne yapalým artýk, adam yok memlekette kaldýk buna!” durumu söz konusu.

Herþey giderek iðrençleþmeye mi baþladý ne? Benim algýmýn ötesinde bir hayat yaþanýyor dýþarda.
Yok öyle, sosyal çarpýklýða dem vurmak gibi bir sýkýntým yok, sadece içim sýkýldý onu paylaþmak istedim sizlerle. Çünkü gece hayatýnda 15 yaþýndan itibaren 40 yaþýnda gibi duran kýzlarýn gezinmesi, sanattan anlamayan, adýna tasarýmcý, sanatçý falan denilen 50’lik adamlarýn bu kýzlarla elele dolaþmasý midemi bulandýrmaya baþladý, o kadar...Hatta bir adým ötesine geçip, “Memleket böyle giderse, ben çocuk falan doðurmam kardeþim” moduna bile girdim. Elin iti gelip kýzýmý ayartaacak veya oðluma sülük gibi yapýþacaklar. Ýðððð!!! Benden var ya çok fena kaynana olur :) .

Velasýlý kelam: “Savaþ, çok fena biþey, insanlarýn deðerlerini, hayata bakýþlarýný alt üst ediyor. Savaþmayýn! Önünüze gelenle de seviþmeyin!” ( Bu kadar çalýþýyormuþ kafasý :)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Karþý olduðunuz hangisi ?
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
26 Ekim 2008
Bütün sorunlarýn baþlangýcý olarak Kurtuluþ Savaþý'ný görmeniz isabetli deðil. Kurtuluþ Savaþý'na karþý olduðunuz anlaþýlýyor. Hemen 2004'e atlamýþsýnýz. Aradaki 80 küsur yýlýn, bu dönemdeki iktidarlarýn rollerine ne diyeceðiz ? Hani Nasreddin Hoca fýkrasýndaki gibi : Hýrsýzýn hiç mi kabahati yok?

:: slm
Gönderen: levent saral / Ýstanbul/Türkiye
26 Temmuz 2004
iyi inceleme.Olaylari tatli bir dille yorumlaman çok hosuma gitti.akciligin bir karsilikli konusma havasi yaratti ama ben dedikoduyu sevmem.Dolayisiyle bu aslinda bes çayinda konusulacak bir mevzu gibi geldi bana.Ya da fiskos masas1 basinda gündelik bir dil..güzel olmus..Evet sizden iyi bir kaynana olmaz sanirim:))) kendinize iyi bakin..sevgiyle kalin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tek Derdimiz Aldatýlmak mý?
Hiçbirimiz Kardeþ Deðiliz
Sean Paul ile Obezitenin Ne Alakasý Var?
Aslýnda Hiçbir Þey Deðiþmedi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.