..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Hidayet Ersin




2 Aðustos 2004
Edebiyatýn Sefaleti  
Kurduðumuz düþe layýk olamadýk!

Hidayet Ersin


Edebiyat giderek gözden uzaklaþýp ufukta yitecek bir gemiye dönüþtü. Bu yüzyýl için fazla "yavaþ, kapsamlý, felsefi ve içten. " Edebiyat insaný anlatma iþini "görsel iþitsel" sanat araçlarýna devretti. Yelkenlerini fora etti. Rüzgarla doldurdu. Hüzünlü


:BCIE:
Edebiyat giderek gözden uzaklaþýp ufukta yitecek bir gemiye dönüþtü. Bu yüzyýl için fazla " yavaþ, kapsamlý, felsefi ve içten. " Edebiyat insaný anlatma iþini "görsel iþitsel" sanat araçlarýna devretti. Yelkenlerini fora etti. Rüzgarla doldurdu. Hüzünlü bir tebessüm ile limanda onu yolcu etmeye gelmiþ bir kaç kiþiye þöyle bir baktý. Asaletinden en ufak ödün vermeden o çok sevdiði sonsuz mavide yol almaya baþladý.
Edebiyatýn böylesine güçlü bir "veda" etmesine raðmen görünen, gözlemlenen odur ki edebiyatýn býraktýðý boþluk anti-edebiyat tarafýndan doldurulmaktadýr. Hýz, çapsýzlýk, felsefe eksikliði hatta düþmanlýðý ve samimiyetsizlik günümüzde boþ býrakýlan neredeyse " tüm edebiyat " sahasýný iþgal etmiþ görünmektedir.
Bu garip (!) durumun en temel nedeni yurt dýþýnda olduðu gibi ülkemizde de "eleþtirmenliðin" gözden düþmesi ve yetkin eleþtirmen yetiþmemesidir. Elbette burada eleþtirmenliðin cazibesi olmayan bir uðraþ gerektirdiðini söylemeliyiz. Ama edebiyatýn gerçek ilke ve deðerleriyle varolabilmesi için bu olmazsa olmaz bir þart.
Ben anti-edebiyat yerine insanlarýn orta karar bir film izlemeyi yeðlediklerini görüyorum. Bu anlamda tüm "pazarlama çabalarýný" da takdir ettiðimi ama burada ciddi bir iyi niyet ve kar artýrýmý arzusunun dýþýnda bir devamlýlýðýn olacaðýný düþünmüyorum. Mesela Ahmet Altan'ýn kitabý bir milyon adet satmýþtýr ancak...elde edilen kar bir yana yaþanan mekanik ve hatta plastik durumdan eminim ne Ahmet Altan ne de Ahmet Altan'ýn kitabýný pazar çantasýnýn içinde domates, patlýcan, bulaþýk deterjaný ve aðda kutusu ile beraber taþýyan "okur = müþteri" memnun olmuþtur.
Ýkinci bir neden ise hayatýn akýþýna edebiyatýn uyum saðlayamamasýdýr. Yazarlarýn ve þairlerin ataletinden, düþünce tembelliðinden kurtulamamalarý edebiyat için edebi bir son hazýrlamýþ gibi görünüyor. Her geçen gün hýzlanan " hayatýn" içinde debelenen milyarlarca insan için edebiyat birseçenek oluþturamadý. Þu sorulabilir: " Oluþturmak zorunda mýydý? " Bence " Evet! " Ama ustalar alýþtýklarý düzeni belki de býrakamadýlar. Sonuç edebiyat için tam bir hezimet oldu. Milan Kundera "Yavaþlýk" kitabýnda o kadar güzel anlatýr ki bu durumu.
Bugün edebiyat adýna var olan çoðu yapýtýn "edebi olmadýðýný" düþünüyorum. Dolayýsýyla edebiyatýn sefaletinden rahatlýkla bahsedebiliyorum. Ortalýkta güzel "nesir ve nazýmlar" dolaþýyor. Marshall McLuhan'ýn Global Köy'ün deki iddiasýnýn gerçekleþeceði günleri sabýrsýzlýkla bekliyorum. McLuhan laðvedilen yapýlarýn zaman içinde biçim deðiþtirerek de olsa tekrar gündeme alýndýðýný; hayatýn içinde yerini aldýðýný söylemektedir. Umut edelim de öyle olsun ve ben Dostoyevski'nin, Faulkner'ýn, Hemingway'in, Marquez'in her seferinde okumaktan müthiþ bir keyif ve haz aldýðým kitaplarý gibi kitaplarý Nazým'ýn, Necatigil'in, Whitman'ýn þiirleri gibi þiirleri okuyayým yeni insanlardan.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mustafa Kemal"in Muasýr Medeniyeti
Sovyetler Birliði Neden Yýkýldý?
Ne Kalacak Geriye?
Alternatif Hayat Dersleri: Aysun Kayalar, Burçin Uysal
Fýfa U - 17… Meydan Gümbür Gümbürdenir!..
Bana Bir Yalan Söyle!
Avrupa Birliði mi, "Muasýr Medeniyet" mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beni Bekleme Piyale [Þiir]
Sinoptik Þiir [Þiir]
Ben Senin Yerinde Olsam [Þiir]
Tuðla [Þiir]
Seneye Nisan"da [Þiir]
Yolculuk [Þiir]
Ezrael [Þiir]
Avrupa"ya Sorular [Þiir]
Son Sevdiðim [Þiir]
Çeliþki [Þiir]


Hidayet Ersin kimdir?

Ýçten,içsel,ivecen,ikirciksiz,cesur bir ýsrarkeþ

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Steinbeck, Attila Ýlhan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hidayet Ersin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.