..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Funda BÝLGÝLÝ




4 Aðustos 2004
Bir Sarayda Kayboldu Ruhum...  
Funda BÝLGÝLÝ
Sarayýn beni en çok büyüleyen bölümüyle baþladým gezintime. Harem. Yüzlerce kadýnýn kaderinin þekillendiði dünayýnýn en güçlü adamý kabul edilen Sultanýn hayatüýnda bir þekilde yer alan kadýnlarýn gizemli dünyasý...Bir cariye olarak geldikleri bu taþ duva


:BJFF:
Osmanlý Ýmparatorluðu'nun asýrlara hakim gücünü hissettim demir bir kapýnýn koruduðu Topkapý Sarayýnýn sýnýrlarýnda...Ýhtiþamý imparatorluða yakýþan dev yeþil aðaçlarýn gölgesi düþmüþtü zamana. Ýlk anda, yüzyýllar boyunca þu anda ayak bastýðým topraklarda, yaþam hamurlarý yoðrulan insanlarý düþündüm. Cinsiyetleri, yaþlarý, ýrklarý önemli deðildi. Zamanýn karanlýðýna gömülen anýydýlar belki þimdi ama topraða sinmiþ buram buram yaþanmýþlýk kokusunun özüydü bu insanlar.

Sarayýn beni en çok büyüleyen bölümüyle baþladým gezintime. Harem. Yüzlerce kadýnýn kaderinin þekillendiði dünayýnýn en güçlü adamý kabul edilen Sultanýn hayatüýnda bir þekilde yer alan kadýnlarýn gizemli dünyasý...Bir cariye olarak geldikleri bu taþ duvarlarýn arasýnda, yaþama dair pek çok þeyden uzaklaþýp padiþaha kilitlenen kadýnlar...Bir þehzade dünyaya getirip Valide Sultan olma hayalini yüreðinde büyüten kadýnlar. Hatta bu iktidar hýrsýyla gözleri kör olup, minicik bebeklerin, gencecik hemcinslerinin canýna kasteden kadýnlar...Onlar harem kadýnlarýydý. Gözde ve ikbal olabilmek üzerine kurulan yaþam çarkýnýn diþlilerinde, kalabalýklarýn içindeki yalnýz kadýnlar. Havanýn sýcak temasý ter damlalarý olmuþken bedenimde, mangallarýn sýcak esintisiyle birlikte kavrulduðum kadýnlar...Öyle büyülü bir dünyaydý ki içinde kaybolduðum, okuduðum onlarca romanýn kahramaný olan harem kadýnlarýnýn hayatlarýný yaþadým yarým saat içinde. Altýn yolda bayram sabahý padiþahýn attýðý altýnlarý avucumda sýmsýký tuttum, göbektaþýnýn üzerinde mis kokulu sularla gün boyu yýkandým, hatta belki yeni gelen bir gözdeyi kýskandým...Mavinin, turkuazýn inanýlmaz bir ahenkle kaynaþtýðý iznik çinileri esir aldý gözlerimi. Sadece kadýnlara ait bir dünyada, bir kadýndým o an sadece. Harem ve ben bir bütün olduk bedenim ve benliðimle...

Arz odasýndaki demir parmaklýklar perdeleyemedi hayallerimi. Çini panolar ve tuðra biçimli kabartma yazýlarýn soyut gözleri dikilmiþti baðlýlýklarýný sunmaya gelen elçilerin üzerine...Onlar sultanýn eteðini öperken hayallerimi alýp, elbiselerin bulunduðu bölüme süzüldüm sessizce.

Cem Sultan için 3 yýlda hazýrlanan fakat hiç tenine deðemeyen týlsýmlý gömleðine takýldý gözlerim. Padiþahlarýn hemen hepsi ayetlerin gücünü üzerlerinde hissetmek istemiþlerdi bu giysiler aracýlýðýyla. Þifa tasýyla yýkanan bedenleri düþündüm. Sultan II. Bayezid'in içi kürklü kemha kaftaný, Sultan IV. Murad'ýn ipekli kumaþtan maþlahý asýrlar öncesinin Osmanlý saraylarýna götürdü beni. Haþmet vardý tüm giysilerde, iddia vardý, güç vardý. Bir kumaþ parçasýna bu ruhu yükleyebilen insanlar nefes almýþlardý bir zamanlar bu topraklarda.

Hazine...Bu altý harf Osmanlý Ýmparatorluðu ile birleþince akýl almaz boyutlara taþýnmýþtý gözlerimin önündeki bu küçük salonda. Yavuz Sultan Selim'in mührü ile yeni bir yolculuða çýktým tarihte. Necef yazý kutusunun ýþýltýsýna takýldý gözlerim. Sorguçlarýn her biri zenginliðin ve dünya üzerindek pek çok ülkeye hakimiyetin mührü gibiydi. Culus ve bayram törenlerinde kullanýlan altýn tahtýn üzerindeki imparatorun gücüyle sarsýldým adeta. Yeþim paftalý aynanýn kimbilir hangi güzellikleri yansýttýðýný düþündüm yeþilin kalbinde...Altýn, yakut ve zümrütlerle bezeli kupa, herat taþýndan yapýlmýþ maþrapa, IV. Mehmet'in som zümrüt kaplý hançeri. Hepsi muhteþem ýsýltýlarýyla gözümü almýþtý. Ta ki Kaþýkçý Elmasýnýn 86 karatlýk eþsiz parlaklýðý gözbebeklerimle buluþana dek. 49 iri pýrlanta ile çevrili, bir zamanlar bir yüzüðü ardýndan da bir sorguu süsleyen bu taþtan yansýyan büyüye kapýlmamak mümkün deðildi. Eðrikapýda bir mezbelelekte bulunup, bir yaymacý tarafýndan 3 kaþýk karþýlýðýnda alýnan bir taþ. Pembe topaz, mavi safir taþlý yüzüklerin süslediði parmaklar caðlandý gözlerimin önünde.

Has Odanýn kutsal havasýný solumak manevi anlamda inanýlmaz bir yolculuða çýkardý beni. kutsal Emanetler, Kabe'de bulunan Hacer' Ül Esved'in Altýn Mahfazasý, Kabenin Anahtarlarý uçsuz bucaksýz uhrevi bir dünyanýn içine kattý ruhumu Kur'an ' ýn huzur veren ayetleri eþliðinde...

Pembe ortancalarýn ruhumda estirdiði bahar rüzgarýyla Lale Bahçesine uzandý adýmlarým. Boðazýn doyumsuz manzarasýný kazýdým hafýzama bir sarayýn evsahipliði yaptýðý bahçede...

Böylesi bir iktidara sahip olan insanlarýn siluetlerini merak etmemek mümkün deðildi elbette. Tüm Osmanlý Padiþahlarýnýn Portrelerinin ve soyaðacýnýn olduðu bölüm, hayallerime gerçeklik kavramýný kattý. Neye benzedikleri konusunda hayaller kurduðum adamlar, kaþlarý gözleriyle karþýmdaydýlar. Her bir portre esir aldý beni dakikalarca.

Silah Seksiyonu yorgun ayaklarýmýn son duraðý oldu. Migfer, kalkan, topuz, balta, zýrh, yay, ok ve tüfeklerin tarihe vurduðu damgayý gördüm bu bölümde. Hiçbirþey kolay kazanýlmamýþtý. Camlarýn arkasýndan çelik gülümsememler gönderen bu seksiyonun sahipleri aynaydýlar zaferlere. savaþýn kanlý yüzü ve kazanmanýn dayanýlmaz büyüsü içiçeydi bu çelik grisi gözlü savaþçý yüzlerde.

Üçbuçuk saate sýðdýrmaya çalýþtýðým koca bir tarihin dokusu, inanýlmaz renkli mozaiklerin birleþiminden doðan bir yaþanmýþlýk kokusu. Bedenim geceye kavuþmaya çalýþan günde, ruhum binlerce hayata evsahipliði yapmýþ bu tarihi sarayýn tam göbeðinde...Karýþtým yeniden Þehr-i Ýstanbul'un 2004 yýlýndaký Temmuz ayýnýn 22 nci gününe...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
14 Nisan Bir Ulusun Kendinin ve Gücünün Farkýna Vardýðýný Gösterdiði Gün Olacak!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seni, Seninle Paylaþamayacak Kadar Çok Seviyorum...
Tensiz Seviþmeleri Bilir misin Birtanem?
Otuzlarýnda Bir Kadýn...
Hangi Kýþýn Karýný Haziran'a Sakladýn?
Sakýn Seni Seviyorum Deme Bana!
Ben Seni Hiç Sevmedim Ki…
Ýyi ki Doðdun Üzüm Gözlüm
Aþký Tanýyan Bir Kadýn Asla Aþktan Azýna Razý Olmaz
Eksik Sevdalarýn Sabýkalýsý
Hesapsýz Aþklarýn Kadýný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sana Uyandým Bu Sabah [Þiir]
Nasýl Borçluysan Beni Yaþamaya, Öyle Mecburum Seni Yaþamaya [Þiir]
Konuþulmayan Bir Dil Gibisin Coðrafyamda... [Þiir]
Ýzmir'e Sýðmayan Aþk... [Þiir]
Rüya Kaçkýným [Þiir]
Sökmüyor Çivi Çiviyi... [Þiir]
Aþk Doðdu [Þiir]
Darmadaðýn [Þiir]
Ýki Gülücüðün Kýrmýzý Ýzi [Þiir]
Þehirlere de Aþýk Olunurmuþ Hesapsýzca / Ýzmir'im Özlemim Sana... [Þiir]


Funda BÝLGÝLÝ kimdir?

www. fundabilgili. com fundabilgili@hotmail. com MÝNÝK BEBEÐÝM “ÝMZAMI BIRAKTIM TENÝNDE” KÝTAPÇILARDA! Yazan insanlarýn yazmaktan aldýklarý en büyük haz; okuyan insanlarýn yüreklerine dokunmayý baþarabildiðini düþünmektir. Ýzedebiyat’ta yýllardýr yazýyorum. Her yazý eklediðimde ayný heyecaný yeni baþtan yaþýyorum. Yeni paylaþýmlar, yeni yorumlar, dokunulan yeni yürekler… Türkiye’nin en iyi yazar ve okur kitlesinin buluþtuðu bu site benim bir parçam haline geldi zamanla. Eksik hissettim kendimi satýrlarým buradaki gözlerle buluþmayýnca. Þimdi yeni bir gündoðumunda kelimelerim. Ýki kýzýmdan sonraki üçüncü çocuðumun doðum sevincini yaþar gibiyim. “Ýmzamý Býraktým Teninde” adýný verdiðim minik bebeðim artýk kucaðýmda. Bu güzel doðumu paylaþmak istedim sizlerle. Çünkü beni destekleyen, bana yazma gücü veren dostlar sayesinde kavuþtum bu kitaba. Okuduðum, beni okuyan, yorum yapan, yazýlarýmý kütüphanesine alan tüm Ýzedebiyat dostlarýna teþekkürler!


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Funda BÝLGÝLÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.