..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > BÝNNUR EDÝSAN




5 Aðustos 2004
Ýþ Yeri Kurallarý!  
BÝNNUR EDÝSAN


:GHJA:
ÝÞ YERÝ KURALLARI



Yeni baþlayanlar için...



1.Asla ama asla özel hayatýnýzla ilgili ipucu vermeyin:

Bir gün ama bir gün mutlaka anlatýlarýnýz size geri dönecektir. Býrakýn herkes merak etsin iþ saatleri dýþýnda neler yapýyorsunuz, kimlerle görüþüyorsunuz, evinize kaçta dönüyorsunuz. Sevgilinizi, eþinizi ve çocuklarýnýzý anlatmayýn. Özellikle sevgilinizin ismini sakýn söylemeyin!

2.Kredi kart ektreleriniz daima ev adresinize gelsin:

Nereye ne zaman harcama yaptýðýnýzýn öðrenilme olasýlýðýna karþý en etkili önlemlerden biridir. Yanlýþlýkla(?) meraklýlar tarafýndan size gelen ektre açýlýrsa tüm þirketin diline düþersiniz maazallah! Bir gün, zam istemek zorunda kalýrsanýz patronunuz bu talebinize aldýðý duyumlardan hareketle kesinlikle kayýtsýz kalacaktýr. Borçlardan, yaþam koþullarýnýz zorluðundan açýlan her konuda diðerleri ile hem fikir olun. Aldýðýnýz her hangi bir þeye 'yeni, þu fiyata aldým....' yerine 'yeni deðil önceden almýþtým...' gibi geçiþtirmeler yapýn.

3.Arkadaþlarýnýzla telefon görüþmelerinizi þirket hudutlarý içinde asgariye indirin:

Her telefon görüþmeniz pek sevilen ve her þeyden haberi olan ayaklý gazete türleri için biçilmiþ kaftandýr. Merak edilen özel kolonlarýnýz adýna eksik,yanlýþ ve çarpýtýlmýþ bilgiler þirket eþrafýna titizlikle yayýlýr. Sonunda çok baþýnýz aðrýr. Çünkü, haberi alan ve yayan ayaklý gazete türlerinin tamamlayýcýsý olan ve hakkýnýzda söylenen her tür dedikoduyu size ileten 'yetiþtirici' denilen türden de nasibinizi alýsýnýz!

4.Uzun cümleler kurmaktan kaçýnýn:

Uzun kurulmuþ cümleler daima sizi ele verecek ayrýntýlarý içinde gizler .Bu gizi çözmek de boþ vakte sahip çoðunluk için hiç zor deðildir. Ýþ yerinizdeki sosyal iliþkileriniz 'Günaydýn, iyi akþamlar, afiyet olsun, hoþ geldiniz.' lerden öteye gitmemeli.

5.Ýþe özel arabanýzla gitmeyin ya da çýkýþý herkesten bir iki dakika önce yapýn:

Diyelim ki, servisi kaçýrdýnýz , iþ yeriniz þehir dýþýnda bir yerde ve özel arabanýzla iþe gitmekten baþka çareniz yok. Gidin! Ama çýkýþ saatinde servis kalabalýðýna kalýp nispet yaparcasýna arabaya kýrýtarak binmeyin. Siz kýrýtýyor olmasanýz bile 'kýrýtarak nasýl da bindi arabasýna ..' denilecektir! Herkesten önce, kimsenin sizi göremeyeceði þekilde ayrýlýn, terk edin orayý! Aksi taktirde, maaþ aksamalarýnda finansman biriminden avans isterken, haliniz gülünç olacak ve saçma sapan bakýþlarý üzerinizden çekemeyeceksiniz. Kimseye anlatamazsýnýz arabanýzýn lpg li filan olduðunu, anlatsanýz da inanmazlar. Zaten uzun cümleler kuramýyoruz!

6.Öðle yemeklerinde yemekten her ne çýkarsa çýksýn kendinize saklayýn:

Yemekten çýkabilecek böcek, aþçýnýn sigara izmariti, kaþýkçýnýn kol tüyü, tabldot tabaðýndaki dünden veya haftalar öncesinden kalan yemek artýklarý, su bardaðýndaki hareli birikintiler sizi ilgilendirmesin. Mide sýnýrlarýnýz o günkü yemeði yemeyi kaldýramýyorsa, yavaþça ve hiçbir þey olmamýþ gibi masadan kalkýn ve tabaðýnýzý iade ederken, 'elinize saðlýk. ' deyip uzaklaþýn yemekhaneden. Alabildiðince yapmacýktan bir gülümsemeyi de konduruverin dudak kenarýnýza. Kimse ayýrt edemeyecektir yapmacýkla sahici gülücük arasýndaki farký emin olun. Yemek þirketine yiyemediðiniz yemekler adýna soru sormayýn. Size ne! Hatta yemekhaneye çýkmayýn bile, evden ekmek arasý bir þeyler getirin. Saðlýklý beslenme filan gibi yeni moda(?) özenti yaþam þekillerinden kaçýnýn!

7.Ýþ yerinizi 8 saatliðine gitmek zorunda kaldýðýnýz bir yer altý mezarlýðý gibi düþünün:

Bu iþte çalýþmaya mecbursunuz!Sabýr taþýnýzý çatlama olasýlýðýna karþý yok edin. Mutlu olmanýz evinize huzur içinde dönmeniz gibi teranelere saplanýp kalmayýn .Yok öyle bir þey. Ýþi öðrenme, þirket lehinde yeni projeler üzerinde düþünme, içinden çýkamadýðýnýz hesap kitap olaylarýnda saçlarýnýzý yolma arifesine gelme, asabi olma,gece baþýnýzý yastýða koyduðunuzda yarýn halledilecek iþleri düþüme gibi demode çalýþan kýlýðýndan sýyrýlýn. Elinize bir dosya alýp oradan oraya koþuþturup çok çalýþýyormuþsunuz gibi bir imaj da çizebilirsiniz. Bu tipler daima þirket bünyesinde taktir toplamýþlardýr. Oturun,kahvenizi yudumlarken sigara tüttürün; keyfinize bakýn, amirlerden birini görünce toparlanýn, iþ yapýyormuþ gibi davranýn hatta arada bir of lama puf lama esnekliðine geçiþ yapýn ki, 'vay be yoruluyor ' desinler.

Yýllanmýþ çalýþanlar...



Ýþ yerinde çalýþma süreniz epey geçti mi? Süper...Her geçen yýl rahatlama yolunda bir adým daha demektir..



Artýk bir çiftlik gibi o iþ yerini kullanabilirsiniz. Yýllandýkça iðrençleþebilme dereceniz de yükselecektir. Ýyi niyet sahibi patronunuzun gözüne emektarlar listesine girdiðinizden beri zaten çok fazla takip edilmiyor olacaksýnýz. Sallayýn kafanýzý efendim; alýn maaþýnýzý. Þirket batana kadar el ense durumlarýnýn hiçbir zararý olmayacaktýr. Eee, siz kýdemli bir çalýþansýnýz, þirketin girdilerini çýktýlarýný siz bilmeyeceksiniz de yeni yetme iþe baþlayanlar mý bilecek Allah aþkýna.(!) Fikir yürütmek onlarýn ne haddine! Nerede angarya saçma sapan iþ var; yükleyin omuzlarýna .. Gitsin- gelsinler iþte...Bu devirde iþ bulmak kolay mý? Hem siz de iþe baþladýðýnýzda bu zorluklarý yaþamadýnýz mý? Size de þefleriniz amirleriniz böyle yapmadý mý? Gençlerden.,astýnýz olup namusuyla çalýþan yaþça sizden büyük olanlardan da alýn intikamýnýzý.



Bildiklerinizi asla ama asla kimseyle paylaþmayýn ki, koltuðunuzda gözü olanlar çatlasýnlar! Diyelim ki, bilgilerinizin geliþen þirket bünyesindeki yeri çatlamaya baþladý. Acil durum!!!!! Ne yapýn ne edin ikna edin çevrenizi; düzenin devamlýlýðýný kesintiye uðratabilecek yeni tekniklerin aslýnda bir safsata olduðuna. Baþaramam diye endiþeye kapýlmayýn sakýn. Yýllardýr neleri baþardýnýz þirkette düþünün: Tam terfi alacakken iftiraya boðduðunuz mesai arkadaþýnýzý iþten attýrdýnýz, iþe yeni baþlayan zeki ve çok þey baþarabileceðine inandýðýnýz o genç kýzýn adýný kötüye çýkarýp istifa etmekten baþka çare býrakmadýnýz ve daha bunun gibi neler neler yaptýnýz. Baþarýrsýnýz yahu! Kötülüðün durak noktasý diye bir þey mi var sanki bu dünyada .. Eve gittiðiniz de neþeyle, huzurla koltuðunuza otururduysanýz ne mutlu size!



Hanginiz bu satýrlarý okurken 'Yook bu kadarý fazla pes, böyle þeyler olmaz, abartý bunlar..!' dediniz söyler misiniz?

Maalesef ki, yazdýklarým doðru.. Çoðunluðun kötü niyetli olduðu (istisnalar hariç) bu coðrafyada verimli çalýþmak mý? Zor hem de çok zor

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bende emektardým.ama !!!!!!1
Gönderen: Esin Karagöklü / Ýstanbul/Türkiye
11 Aðustos 2004
6 yýldýr bir þirkette diþimi týrnaðýma takdým,özverili ve dürüst çalýþtým. Üzerimdeki iþleri boþverin alakasý olmayan iþleride yaptým tek þirketin omuzuna ekstra iþçi maaþý eklenmesin diye ee ne de olsa ailedendik artýk. Hep verdim verdim verdim.. Ama 07.08.2004 de beni istifa etmeye mecbur býraktýlar çünkü kýymet bilmeyenler oldukça insan istedði kadar emektar olsun hikaye.

:: býktým ama ben!
Gönderen: GÜHER KILLIOÐLU / Ankara/Türkiye
6 Aðustos 2004
yaþamak bu mudur? baþarýlarýmýzý böyle mi kazanacaðýz artýk? herkesden birþeyler gizleyerek, herþeyi kendimize saklayarak iyi ya da kötü nasýl olursa olsun... peki gerçek baþarý mýdýr bu? bilmiyorum belkide gerçek baþarý bu çünkü aþacaðýn okadar katakulli var ki....ben sýkýldým bunlardan býktým hatta...dilediðimce yaþamak istiyorum herþeyimi herkesle fütursuzca paylaþmak istiyorum hiçbir kaygým olmadan... eskiden de mi böyleydi yoksa yoksa bizler mi kirlettik yaþamlarýmýzý... umarým iþ hayatýnda sana destek olacak bir deðilde birçok iþ arkadaþý edinebilirsin baþarýlarda bunlara ihtiyaç var çünkü....ss




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mutlu Kal... Hoþça Kal
Ayrýlýklar da Þerefli Olmalý
Silmedim, beyaza boyadým
Anlatýyor Gibiydim
Ýnsan Ýliþkileri
Bir Aþk Daha Bitti
Gidiyor Bu Þehirden
Yokluðun Bir Ýç Deniz
Çapkýn Erkek (Kadýn)
Erkek Kalbi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aðladýðýn Gecelerin Hatýrýna [Þiir]
Merak Et! [Þiir]
Kadýn ve Saçlarý [Öykü]
Sevmeyi Öðretin! [Eleþtiri]
Ne Aydýn Bir Bilgelik! [Eleþtiri]
Teþekkürler Ebru Gündeþ [Eleþtiri]


BÝNNUR EDÝSAN kimdir?

Yazarak, konuþarak, öðrenerek, öðreterek ve susarak yaþýyor:) Daktilo þaryosundaki parmak dansýna bayýlýyor:) Bir yudum insan. Binnur Edisan :)

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, George Orwell, Albert Camus, Henry Miller, Franz Kafka, Borges, Ahmet Arif, Can Yücel, Ahmet Altan...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BÝNNUR EDÝSAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.