..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > AYDIN SARIKAYA




7 Aðustos 2004
Kuantum ve Estetik Aralýðý  
ELEKTRONÝK KUÞAK

AYDIN SARIKAYA


Bu belirsizleþmenin kaynaða dönüþ olarak yansýmasý ise, bioloji alanýnýn belirsizleþmesi olur. Ancak bu belirsizleþmeyi taþýyýcý olan kuantum olgusu veya temel parçacýklar sorunu bioloji olanýn da bir parçalanma gerilimini oluþturur.


:CAHG:
Kuantum ve Estetik Aralýðý : Elektronik     



~ ~
- .-
*ý*
.W.
__/

Felsefenin geleneksellikten kopuþu ve yeni bir sistem arayýþý içine giriþinde olan iþleyim nedir?

Bilimler arasý yöntemin kendi içinde tartýþtýðý fizik ve kimya ayýrýmý ayný anda bir belirsizlik olgusunu kendi içinde içerirken, bu durum her iki alanýnda kendi iþleyimi içinde belirsizleþmesini içerir. Bu belirsizleþmenin kaynaða dönüþ olarak yansýmasý ise, bioloji alanýnýn belirsizleþmesi olur. Ancak bu belirsizleþmeyi taþýyýcý olan kuantum olgusu veya temel parçacýklar sorunu bioloji olanýn da bir parçalanma gerilimini oluþturur.


Fizik olgusunda kütle sisteminin yetersizleþmesi ve ayný biçimde kimyasal olanda reaksiyon olgusunun donuklaþmasý-donmasý- karþýmýza çýkan bir alan durumudur.

Kimyada reaksiyonun donuklaþmasý veya donma durumunu organikleþen bir elektronik devre sistemi olarak görmek mümkün.

Bir elektronik devre olgusunun iþleyiminde, reaksiyon taþýyýcý veya yönlendirici olan devrenin kendisini bir reaksiyon içine sokarken, parçacýðýn kendi iþleyimi bu reaksiyon içinde erimez veya yok olmaz veya dönüþmez. Ancak belirli bir biçimlendirici niteliði ile bir yön ve yönlendirici niteliðine dönüþür ki bu durum esasta parçacýk sistemlerinin bir modelleniþidir. Ancak bu modelleniþin kendi iþleyimi ayný anda bir kaynaktan çýkýþ biçiminin ‘tersine iþleyimi’ niteliðindedir.

Buna göre, bir görüntü veya ses niteliðinde olan bir verici –yayýcý veri’sinin alýcý ortamýnda tekrar bir geri dönüþüm sistemi ile yeniden eskisine benzeme dönüþümü oluþur. Bu durumda, karþýmýza çýkan olgu bir kimyasal reaksiyon gibi kütlenin korunumu olgusu deðil, ancak zorunlu olarak her veri türünün kendi kaynaðýndaki baþlangýç haline dönüþümünü oluþturur.

Bu durum bir anlamda bir yetkinlik niteliðinde olabilir veya yetenek durumu gibi.

Kimyasal olanýn ayný anda fiziksel olan ile de birliði niteliðinde olabilecek bu durumu teknolojik kurgu ortamýnda bir ‘elektronik’ sistem veya elektronik bellek proðramlama niteliðinde ele almak mümkün. Daha da önemlisi bu durumun iþleyiminde elektromagnetik bir alanýn katýlýmý esas olur.

Elektronik olanýn bir bellek sistemi ile de proðramlanabilir niteliði, bir dil sisteminin kendi iþleyimi ile bir bilinç kaynaðý haline geliþini de oluþturur. Teknolojide geliþimin karþýmýza çýkan en ideal veya oluþabilir hedefi olan,ýþýnlama olgusu bunun kendisinde ortamý gibi durmaktadýr.

Fakat oluþan bu evrimin kendi niteliði ile karþýmýza çýkan durumu, insan olgusunun kendi bellek ve iþleyimi ve dili ile bunun gerisinde kalýþý veya buna alternatif veya kapsayýcý nitelikte bir bilinç niteliðine gelebilme durumu olmaktadýr.

Özellikle bu düzeyde bir teknoloji geliþimini, ayný anda atom altý parçacýk sistemi gibi bir aþamayý da kapsayýþý, ayrý bir olgu olarak organik toplumsal varoluþ biçimini çözümleyici veya çözülebilir niteliðe getirmektedir.

Fizik veya kimyanýn buna göre geliþiminde karþýmýza çýkan olgu niteliðinde ortaya koyduðu bu birlikte iþleyimi, elektronik olgusunun bir felsefe öznesi haline gelmesini gerektirmektedir.

Elektronikteki elektronun miktar veya titreþim niteliðindeki verileri ayný anda biolojik hayatýn kendi sinir sisteminde de iþleyen bir veri niteliðinde karþýmýza çýkar. Buna göre, biolojik olanýn fizik ve kimya olan ayrýþýmý gene fizik ve kimya iþleyimi niteliðinde olan elektronik olgu ile bir geri dönüþ sistemi olarak karþýmýza çýkar.

Böylesi bir olgunun kendi iþleyiminde oluþan alan nedir?

Bilgi niteliðinde veya konu niteliðinde oluþan bu alanýn geliþimini biolojik olanýn elektronik veya atom altý süreçlerin bir düzenleniþi veya kurgusu ile alabilmeyi gerektirir, ki bu durum biolojik olana dair bir metafizik kurgu niteliðinde ki ölüm sonrasý veya doðum öncesi gibi alanlarýn bir baþlýðý olan metafizik sistemlerin bir teknoloji ideolojisi olarak dönüþümü ile yapýlaþmasýdýr.

Elektronik olanýn bir gen mühendisiliði veya robot üretimi alanýnda geliþimi bunlara dair bir toplumsal proðram olgusunu gerektirir ki, bunun iþleyiminde temel olan olgu biolojik hayatýn kendi iþleyiminde olan bilinç ve deðer sistemlerini kapsayýcý bir elektronik proðramlama dilinin ve iþleyiminin kurgulanmasýný gerektirir.

Daha da önemlisi bu teknolojinin veya elektronik sistemin veya quantum teknolojinin kendi iþleyiminde elektromagnetizm olgusu ile beraber biolojik hayatýn kendi geliþimini iç içe görmek durumu karþýmýza çýkar.

Teknolojinin bu anlamda geliþimini karþýmýza çýkaran bir çerçeveyi ayný anda teknolojik buluþlarýn geliþimi içinde görmek olasý. Buna göre, her duyumsal sistem durumunun bir teknoloji buluþu olarak ayrý zaman ve mekan ortamlarýnda geliþimi ile buna neden olan sürecin kendi iþleyiminde karþýmýza çýkan bir diðer bulguyu, insan bedeninin veya organik hallerin kendi geliþimi içinde bir parçalanmýþ biolojik sistem iþleyiþi olarak görebiliriz. Görsel teknoloji, iþitsel teknoloji, devinimsel teknoloji, uzaktan kumanda teknolojisi ve proðramlanabilir olarak bunlarý kapsayýcý olan bir ‘bellek’ teknolojisi. Daha da önemlisi, bu parçalanabilirliði bir bütünsel iþleyimi ile birleþtiren veya kaynaþtýrabilen bir bellek teknolojisi…Bunu ayný anda bilgisayar teknolojisi olarak görmekte mümkün.

Böylesi bir teknoloji ile insanýn organik olarak etkileþim içinde olduðu en yalýn alan kuþkusuz ki týp teknolojisidir.

Bu anlamda týp teknolojisinin kendi iþleyimi içinde, bir ideoloji sistemi olarak, hem kültür hem etik hem ekonomik sistemin kaynaklarýný görmek mümkün mü ?

Daha da önemlisi týp olgusu, ideoloji sistemine alternatif bir bilinç biçimini üretebilir mi?

2

Ýdeolojinin kendi iþleyimine temel olan bilinç sistemi ve kavramlarý gibi dönüþüm alanlarýnýn týp alaný olarak karþýmýza çýkýþýnda gelen olgu, genetik kopyalama veya bir biolojik varoluþ biçiminin elektronik bellek ile proðramlanabilir nitelik haline geliþidir.

Varoluþ kaynaðý bir elektronik bellek proðramý ile belirlenen bir kuþak olarak insan türünün bu geliþimi içinde karþýmýza çýkan toplumsal varoluþ olgusu, kendi zamansal ve mekansal deðerlerini gene bu ortam ile ancak var edebilir. Buna göre de, yitirilen, temel olarak ,bir beden dili olgusu olurken, bedenin kendi içindeki sinir sistemi halindeki elektron akýþý ve dönüþümleride kendi iþleyimini bir teknoloji gezegeni inþaa etme derdi ile yoðuracaktýr …

Böylesi bir sürecin bir organik varlýk niteliðindeki insan toplumunun temel biçimlendirici aþamasý olan ulus olgusunu belirleyici nitelikte ki, dil , coðrafya ve tarih olgularýný dönüþtüren bir özne haline geliþi, karþýmýza çýkan bir diðer temel olgu olur.

Bu üç olgunun kendi içinde referansý nedir?
Geleneksel olanýn belirlenimi içindeki yerleri nedir?


3

Daha farklý bir olgu olarak, dil, tarih ve coðrafyanýn kendi temelini ayný anda bir düþünsel kategori içinde belirleyici olabilmek mümkün mü?

Bu anlamda geleneksel felsefenin son aþamalarý içindeki iyi doðru ve güzel belirlenimlerini ele almak mümkün mü?

Yani estetik olgusunun buna göre iþleyiminde, ulusal olanýn içinde dönüþümü ile bu alanda elektronik bellek olgusunun ulusal olaný dönüþtürmesi mümkün mü?

Hem dilin hem coðrafyanýn hem de güzel olanýn bu anlamda elektronik bellek ortamýnda karþýlýðýný bulabilmek ne derece geçerli olabilmektedir?

Doðru, iyi ve güzel olanýn dil, coðrafya ve tarih olanda karþýlýðý nedir?

Ýyi olanýn belirlenimi kendiliðinde bir tamamlanmýþlýðý gerektirir ki bunu tarihin referansý olarak ele almak mümkün…Güzel olanýn coðrafya karþýlýðý, daha güçlü olarak karþýmýza çýkarken, doðru olanýn iþleyiminde ise dili ancak bulabiliriz.

Dilin doðruluðu bu anlamda hem yanlýþ hem de yalan olanýn sorunsal olarak karþýlýðýný oluþturur demek mümkün… Dilin bu anlamda karþýlýðý doðru ve yanlýþ olduðu kadar , yalan olanýda temellendirici olur. Gerçeklik olgusu buna göre bir dil sistemi ile karþýmýza çýkan olur. Rea-lity olgusunun tanrýsal dua-ayin gibi bir referansý içermesi bunun yansýyan bir anýsý durumudur…

Güzel olanýn coðrafya olan niteliði kendi içinde ayný anda bir konumsal olanýn iþleyimidirde. Konumlandýrma, veya mekansal belirlenim bu anlamda güzel olanýn kendi içinde bir iþleyimi olarak karþýmýza çýkar. Güzel olana dokunma dürtüsünün egemenliðide bunun bir diðer yansýmasýdýr.

Ýyi…tarihsel bir niteliktir. Geri de kalabilmeyi yani alçak gönüllüðü veya özveriyi içeren bir olgudur. Tamamlayýcýlýðý içerirken, iyinin kendi iþleyiminde ki eksilmeyi veya eksiliþide içerir…parçalanmayý buna göre ele almak mümkün. Ýliþkilerdeki “nasýlsýn” sorusuna verilen iyi olmak cevabý ile, yapýlan iyilik arasýnda buna göre bir örtüþme kabul edilebilir bir tamamlýlýk olgusu olur.

Bu anlamda ele alýnabilecek bu kavramsal olgularýn kendi iþleyimindeki referans bir proðramlama sistemidir.

Ancak bellek teknolojisinin veya elektroniðinin iþleyiminde, bu kavramlarýn kendi iþleyiminde karþýlýðý bir klavye kullanýmý ile bunun iþleyimi haline gelirken, ulusal olanýn çözülüþü kendi iþleyiminde dil, coðrafya ve tarihin çözülüþünüde kendiliðinden getirir. Bu durum bellek teknolojisinin kendiliðinden insan belleðine alternatif bir doðasýný oluþturur. Toplumsal varoluþlarýn bu anlamda çözülüþünde, efendi köle iliþkilerini çözümleyici olan deðerlerde dönüþümü içerir.

Ulusalcýlýðýn bu anlamda belirsizleniminde estetik olanýn varoluþu, kendi iþleyiminde bir elektronik bellek proðramcýlýðý haline gelebilmektedir.

Ulusal olanýn çözülüþü ile karþýmýza çýkan ulusal kimlik nitelikteki ýrk olgusunun belirlenimindeki belirsizliði ise, buna göre, elektronik proðramlama dilinin bilinci ile varolan bir yaþantý türü bireyinin geliþimi olarak ele almak mümkün.




2003/AnkaraBirKýþMevsimi





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saçlarý Þiir Seven Kadýn [Þiir]
Atrofik Gastritis Þebek Canbaz [Þiir]
Ýnsan Bit (T) Ý [Þiir]
Kýrk Kýrýk Küre [Þiir]
Aristo Ülkesi ve Ölüm [Þiir]
Terzi [Þiir]
Evkirasý [Þiir]
Köçek Çakýr [Þiir]
Ýstasyon [Þiir]
Elektron [Þiir]


AYDIN SARIKAYA kimdir?

bir iliþkisizlik sorunu bir de kayýtlý yöntem. bunlara eklenebilecek tek þey varsa o da, o damda ki odamda da olan sancýdýr, hem de iliþkisizliðin kayýtlý yöntem sancýsý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
sürekli ve çoðalmakta ...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © AYDIN SARIKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.