..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > ESRA BAYKAL




24 Aðustos 2004
Büyük Bir Aþtan Geriye Kalanlar - 2  
ESRA BAYKAL
büyük aþklardan sonra geri sadece küçük þeyler kalýr...Çünkü büyük parçalar içimizden kopup gitmiþtir. Kalan küçük parçalara, önümüzdeki aþklar için ihtiyaç uyarýz...


:BEFH:

Üzerinde yapraklar olan zarif iþlemeli yüzük, ahþap masanýn üzerinde boynu bükük yatmaktaydý.Yanýnda bulunan kül tablasýnda onlarca sigara, küllüðü alabilitesinden fazla doldurmuþtu. Yarým kalmýþ bir fincan kahve, bir kaç ýslak selpak. Yanmakta olan mum, kalan son ýþýklarýný geceye inat yansýtmaktaydý. Kapalý perdelerin arkasýnda, gecenin dolunayla saðladýðý þehvete inat, sessizlik hakimdi.

Kol saati, koldan yoksun 02.00’yi göstermekteydi; yanýnda ayak bileðini süslemesi gereken bir hal hal durmaktaydý. Hepsi ait olduklarý bedenden uzaktýlar. Bir çift göz masanýn baþýnda durmuþ, bu garip manzarayý izlemekteydi. Elinde olmadan gözleri doldu. Büyük bir sevdadan geriye neden hep küçük þeyler kalýrdý?!

Etrafa bakýndý, en azýndan bir resimleri olmasý lazýmdý, bu manzarada tek eksik onlardý, aþklarýndan geriye en azýndan bu aþkýn var olduðuna dair bir resim kalmalýydý. Malesef yýkýlýp dökülen evde tek bir resim kalmamýþtý; muhtemelen bir cinnet anýnda hepsi çöpü boylamýþtý. Bilgisayar! Evet, en büyük sýrlarýnýn ortaðý bilgisayamayaný...onda mutlaka saklý bir þeyler vardýr. Üzerinde onun aldýðý lambanýn bulunduðu sevgili dostunu açtý özenle...Odada ortamýn romantizmine ters düþen ve intikam çýðlýklarý atan þarkýlar çalýyordu. Nedense duygularýný hep tersten anlatýrdý...Direkt söylemek ona göre deðildi. Zayýflýðýndan,zayýflýklardan, hüzünlerden nefret eden bünyesi, en aþýk olduðunda bile hýrçýnlýkla ortaya çýkardý. Tarzý buydu, öyle derlerdi, sertti...Aðlamayý unutalý uzun zaman olmuþtu. Bir gece gökyüzüne bakýp yemin etmiþti, bir daha asla aðlamayacaðýna dair...Elinden geldiðince tuttu sözünü demek yalan olacak; bir daha caný aðlamak hiç istemedi ki...Bu kelimenin anlamýný ,ortaya çýkýþ nedenini bile o çok maskeli yüreði unuttu,unutturdu.

Bilgisayarý büyük bir çabayla açýldý. Ne de olsa bunca hayatý saklamaktaydý. Bakýndý, aradý, hayýr, sadýk dostu saklamak istememiþti geçmiþine dair tek bir resim. Aslýnda onun suçu da deðildi, cinnet anýnýn bir aþamasýnda mutlaka resimleri de yok etmiþti, çamur atmaya gerek yoktu. Sonuçta o dostta olsa bir makineydi ve onun isteði dýþýnda bir þey yapmazdý. Ama keþke biraz duygu çipi olsaydý, o zaman belki...Belki “Yapma!” derdi...”Yapma, bir gün bakmak için, dönmek için gülümsediðin günlere lazým olacak sana onlar...” Ama teknoloji henüz o aþamaya gelmemiþti.

Saate baktý, onun yýlbaþý hediyesiydi bu...Aslýnda en çok ilk kez Ýstanbul dýþýna çýktýklarýnda ona aldýðý bebeði sevmiþti. Sapsarý saçlý bir prensesti. Üzerinde çok güzel bir tuvalet vardý, özenle seçmiþlerdi bebeði. Bir gün doðacak kýzlarýna hediye edeceklerdi . Kýzlarý hiç doðmadý, hiç doðmayacak belki de...Aslýnda o hep bir erkek çocuk istemiþti. Bu ülkenin ananeleri dýþýnda yetiþtireceði, saygýlý, insancýl bir erkek çocuk. Ama sevgilisi bir kýz istiyordu, ona benzeyen bir kýz. Cývýl cývýl, neþeli, gülümseyen,baþarýlý ve sevecen...O sarý saçlý bebeði, tanýþtýklarý ve ona aþýk olduðu sahilde denize atmýþtý, ilk terk ediliþinde...Ýlk terk ediliþi...Ne çok terk etmiþti onu. Her birinin tarihlerini ezberlemek gibi bir takýntýsý olmuþtu. Her kavgalarýnda tarihleriyle yüzüne vururdu onu býrakýp gidiþlerini... Her seferinde bin bir yeminle geri dönerdi ama adam...Bu sefer ki baþkaydý ama... Dönmesini isteyecek hali bile kalmamýþtý. En zor zamanlarýný yaþýyordu ömrünün ve o bunu bildiði halde yine de gitmiþti. Bir kaç güne kadar döneceðini öyle iyi biliyordu ki...Ama bu sefer içi istemiyordu..Yeniden O’na sarýlmayý, kollarýnda uyumayý, evde birlikte vakit geçirmeyi, tatile gitmeyi, yeniden geçmiþi sorgulamayý, mazeretlerini dinlemeyi ve yeniden evlilik planlarý yapmayý istemiyordu. Herkese yeniden birlikte olduklarýný açýklamayý, yeniden acýma dolu bakýþlarla karþýlaþmayý istemiyordu. Her seferinde onu haklý çýkarmak için kendini ezmekten sýkýlmýþtý. Adýnýn sadece aþk olduðunu, mantýk tanýmadýðýný anlatamadýðý için, ona dair güzel þeyler söylemek zorundaydý. Çevresinde tutarlý bir cümle duymadan hayatlarýný sürdüremeyen insanlar vardý. Ve onlarýn aþký tutarsýzdý. Her gün insanlar acaba ne zaman ayrýlacaklarýný konuþurlardý; Oysa onun gözlerindeki tek bir yýldýz için dünyayý yakacak kadar sevmiþti. Sorgusuzdu aþký, tüm çektiði acýlara raðmen...En raðmen aþk onunkiydi. Yaþadýðý herþeye raðmen severdi onu... Ama kalbi soðumuþtu bu sefer. Elinde deðildi, ne kadar severse sevsin, yeniden ayný þeyleri yaþamaya gücü yoktu. Kendine ilk kez dürüst davranýyordu, hali, gücü kalmamýþtý. Ýtiraf etmeliydi artýk, sevgi herþeye yetmiyordu, onu sevmekse hiçbirþeye yetmiyordu.

Günler zor geçecekti ilk zamanlar, dost sohbetlerinin tek konusu aþklarý olacaktý, teselliler,sana layýk deðildiler...O bu sözleri duymayý pek istemiyordu, bu yüzden uzak kalmaya çabalamýþtý dost bildiklerinden. Onlarýn da suçu yoktu ki, tutarsýz olan, bir türlü rayýna sokulamayan bir iliþki yaþayan onlardý, dostlarýnýn tek isteði hem onun hem de sevdiði adamýn mutlu olmalarýydý. Yeniden dene diyenler bile çýktý, kapýsýna dayan ve konuþ diyenler bile...Ama içi ölmüþtü aþka dair.” Raðmen” bir sevgi kalmamýþtý.

Sevdiði adamý her düþündüðünde eskiden içi sýcacýk olurdu, hatalarýný bile psikolojik nedenlerle açýklar, onu kendi içinde hemen affederdi. Þimdiyse Freud’un öðretileri yetersiz kalýyordu. Çektikleri bildiklerinden fazlaydý.

Artýk çekmek,sýkýlmak,sorgulamak,konuþmak hatta yazmak bile istemiyordu. Bir gün, bir kavga sonrasý gülümsemiþti sevdiði adam ona;

--“ Seni biraz daha terk etsem kesin kitap çýkarýrsýn” demiþti alaylý bir þekilde...

Caný çok yanmýþtý aslýnda, derdini anlayýp çözmek yerine kendisini verdiði, dertlerini paylaþtýðý yolla alay etmiþti. Ve kendini yine her seferinde olduðu gibi kutsamýþtý. Belki o gün çekip gitmeliydi ama kalbine anlatamamýþtý karþýsýndakinin ben-ci yüreðini...

Belki de ona en çok koyan, uðruna savaþ verdiði adamýn güçsüzlüðüydü; zayýflýklardan nefret ederdi demiþtim ya...Herkese karþý bir amazon edasýyla savunduðu adamýn kendisini mahçup etmesini hazmedemiyordu. Oysa ona çok güçlü, çok inançlý, tutarlý, olgun gelmiþti ilk günlerde. Erkeklerin aslýnda 5 yaþýnda savunmasýz ve çýkarcý çocuklar olduklarýný unutmuþtu. Zora geldiklerinde ne kolay kaçtýklarýný yeniden, bu sefer büyük acýlar çekerek öðrenmiþti. Oysa tek istediði kadýnlýðýný hissetmekti. Korunmak, sevilmek, küçük bir kýz yerine konmak istemiþti. Hayatýn zorluklarýný onun omuzunda aðlayarak veya gözlerindeki desteði görerek atlatmak istemiþti. Ama her aþkta olduðu gibi, her erkekte yaþandýðý gibi gelinen son nokta yine acýydý. Acýyý sevmediði için artýk adamýný da sevemiyordu. Acýya yatkýn bir bünyesi olmasa belki hem kendisinin hem de adamýnýn çektiði acýyý hoþ görebilirdi. Ama hayýr; zaten zor olan yaþantýsýna bir de annelik, ablalýk gibi misyonlar ekleyemezdi.O, çocuk olmak istiyordu artýk, ve bir çocuk acýmasýzlýðý ile kapatýyordu gelen her telefonu, küçük bir oyundu bu; adam arardý ,o telefonu kapatýrdý. Adam mektup yazardý o dalga geçerdi.

Zamanla alýþtý sessiz eve. Tek baþýna yemek yemeðe.Anahtarla eve girmeye...

Þimdi bu büyük aþk dediði þeyden geriye sadece masada gördükleri kalmýþtý, herþeye raðmen gözü gibi sakladýðý anýlar...Onlara her baktýðýnda ayný soruyu soruyordu;

--“ Büyük bir aþktan geriye neden hep küçük þeyler kalýrdý?!”



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: selam
Gönderen: levent saral / Ýstanbul/Türkiye
31 Aðustos 2004
Bu sabah sindire sindire okudugum güzel bir yazi.Tebrikler/ sevgiyle kal../ Levent Saral




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Sen
Bir Tek Beyaz Gül
Artýk revaçta olmayan aþk mý edebiyat mý?
Bir Çingene Masalý
Otogarlar, Kalanlar Ýçindir
Aþka dair...
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 1
Son Veda
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 3

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.