..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Birkan ASKAN




6 Ocak 2002
Pablo Neruda kritiði  
Aklýmdan geçenleri yazýyorum.

Birkan ASKAN


Þairin mesleðinin bir ölçüde kötüye kullanýldýðý açýktýr. Erkek ve kadýn öyle çok yeni þair ortaya çýkýveriyor ki, yakýnda hepimiz þaire benzeyeceðiz ve okurlar gözden kaybolacak...


:BFJA:
"Þairin mesleðinin bir ölçüde kötüye kullanýldýðý açýktýr. Erkek ve kadýn öyle çok yeni þair ortaya çýkýveriyor ki,yakýnda hepimiz þaire benzeyeceðiz ve okurlar gözden kaybolacak."
Pablo Neruda

Aklýmdan geçenleri yazýyorum.Dýþarýda nefes kesen bir soðuk ve kar yaðýþý var.Bir bütünü oluþturacak cümleleri toplayýp biraraya getirmek öylesine kolay bir iþ olmasa gerek.Kralýn çýplak olduðu bir sistemde, yaþamanýn ironik takýntýlarýndan, akli dengesi kendine ait bir ruhu yargýlayacaðým kelimelerimle.Cümleleri evirip çevirmeden ve duygularýmýn aðýrlýðýný hissettiðim zamana yüklemeden çekip gitmeyeceðim gecenizden.

Anlamanýn en anlamsýz kaldýðý her türlü eleþtiriyi gözleriniz önünde terkedeceðim. Pablo Neruda yeniden gelip, ayný cümleleri önümde duran bomboþ kaðýdýn tenine imzalayacak karþýlýksýz. Ben o zaman susacaðým. Oysa ne kadarda çokmuþum diyeceðim kendi içimde fýrtýnalar koparan þairliðe. Kim ne derse desin, inadýna oynayacaðým kelimelerle. Ýnadýna aþkýmý itiraf edeceðim bekleyenime.

Kimine anlamsýz kalmakta hiç zorlanmayacaðým, kimini eleþtirmekten, kiminde de eleþtirilmekten asla geri kalmayacaðým. Her ne kadar çoðalýrsam,o kadar azalacaðým okuyucusu olmayan bir zamanýn zavallý düþüncelerinde düþüncesizlikten ayýklanacaðým. Arasýra kahvemden yudumlayýp oldukça tepki doðuran bir sessizliði, yazýlan her cümleden birer birer çýkarýp atacaðým.Þairim diyeni sýraya sokacaðým, keza yazdýklarýndan yazdýklarýmý doðuracaðým. Birbirine baðlanmýþ zincir halkalarý gibi, her yazanýn kendisine ait olmayan duygularýnda gezinen, zamansýzlýðýn sahte þairlerini bulup inadýna rüzgarýnda sabahlayacaðým.

Tepkiye etkilenmek doðrultusunda deðil,cümlelerle oynayýp kendini bile tanýmlayamamak sorgusunda jargonlanan sistematiðe doðru akýp,hep hiç kimsesizken aðlayacaðým.Þiirde imaj kestiren þaire dokunmayacaðým,kristal bir hayatý þiirinde aþkýna, doðasýna, hatta kendi kabýna sýðdýramayan bir þaire imgeleme kapsamýnda karýþmayacaðým.

Uzun olacak yolculuðum. Kendimi soyutlayýp kayýrmayacaðým. Otoritesini þiirinde ve asarým keserim himayesinde popülizm içine taþýyan þairi beklemeyeceðim.Noktasal dokundurmalara sýðýnan zavallýlýðý etkili kýlmak amacýnda hisseden þairi, þairden saymayacaðým. Oturup kar tanelerinin düþüþ hýzýndaki momentum paslaþmalarý eþliðinde, kendisini ifade etmeye çalýþan ve kendi dýþýnda ifade bekleyenlere cümlelerini ifadelendiremeyen, hayatý pop-art þiir diyalektiði içinde sunmaya çalýþan,hatta kusmaya uðraþan yürekleri yürekte barýndýrmayacaðým. Ben kimim ki,benden öte. Aldýrmayacaðým.

Fakirizm kavramýný düþüncelerinde köyden indim þehre mantalitesi içinde yoðurmaya çalýþan ve imgelemelerini, mutlak varolmanýn acýsýyla süslemeye çalýþan þairlere karýþmayacaðým. Nasýl olsa her zaman olacaklardýr.Onlarý martýlarýn kanatlarýna takacaðým.Okyanuslara býrakacaðým. Ama herþeyin ötesinde varolmanýn mantýðý ile gün gelecek bende kaybolacaðým. Birgün sevdiðim hayatýn, paylaþýldýðým sebepsizliðin avuçlarýnda, yelkensiz batacaðým. Bileceðim, zor hayallerin peþinde asla zaman kalmayacak kanatsýz uçmaya.

Kaldý ki ben,neresindeyim þairliðin.Ve sen neresindesin kendi cümlelerinin. Durup dört nala koþarken,bitkisel hayattan yudumlanan bir yürek gibi susmayacaðým sana.Ve gün gelecek anlayacak kendini, kendi þiirinden okunan yüreðin.

Belki de duyumsadýðým bir þeydir, içtenlikle yazýlan her þiirin sahibi,kendi þairinin imgesidir. Aþk, hüzün, ayrýlýk, mutluluk, aynasýnda yakalanan her anlam, karþýya anlamsýzlýkta kalsa,kemikleþen bir yapýnýn organize haldeki tutumu,þiiri þairden üstün kýlar. Anlamsýzlýkta bir þiirdir,þairi olduðu müddetçe. Hayat sürdüðü sürece,yazdýklarýmdan utanmayacaðým.

Eleþtiri kaldýrmaz bir yordamla zaten okunmayan,her þairin kütüphanesinde þiir takýntýsý kalmak için uðraþmayacaðým.Önemlisi dediðin kelimelerde kendim olacaðým.Asla sana sen olmayacaðým.
Mevsiminde göç etmeyi beceremeyen kuþlar gibi, belki bir otel odasý,belki bir kaldýrým baþý,belki de penceresiz odalarýn þiir öðüten yalnýzlýðý içinde gecelere koþacaðým.

Anlatmayacaðým aslýnda hiçbirþeyi, hiçbirþeyi yazdýklarýmla sorgulamayacaðým, yaþadýmsa ben yaþadým, tükettimse ben tükettim,yaptýmsa ben yaptým diyerek, aranýzdaki ýþýk sýzdýran bütün aynalarý kýrýp,bütün sevdalarý yakýp,mutluluklarý býrakýp, hüzünlerle ayrýlacaðým.

Dýþarýda nefes kesen bir soðuk ve durmadan kar yaðacak.Bekleyeceðim,bahar gelecek,çocuklarla yine uçurtma kovalayacaðým,çiçeklerden bahara saklanacaðým, rüzgarlarda sevdalýmýn saçlarýna dokunacaðým ,ve gizli öpüþmelerin yasaklanan bölgelerinden, kimsesizliði unutturan topraða bir ömür koþarak, suskunlukla karýþacaðým.
Ve mevsim eskiten hayatýma,
Sizin kadar,
Asla bir neruda olmayacaðým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kelebek Ýntiharlarý
Klon Kültürü
Alýþýlagelmiþliðin Dünyasý
Yazmam gerektiðinde, gerektiði kadar...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.