..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yapýtlar > ömer akþahan




17 Eylül 2004
Konfüçyus"u Anlamak...  
ömer akþahan
Yaþadýðý çaðýn siyasi iliþkileri ve toplumsal yaþam biçimi konusunda oldukça kötümserdir Konfüçyus.


:AGDG:
Ömer AKÞAHAN

Konfüçyus'un hayatý hakkýnda kesin bilgiler yok elimizde. Soylu bir aileden geldiði, önemli siyasal mevkilerde bulunduðu ve hatta adalet bakaný olduðu söylentilerden biri. Bir baþka söylentiye göreyse, geçimini saðlamak için koyun çobanlýðý bile yaptýðýdýr. Yaptýðý geziler de bir tartýþma konusu ama Çin'in pek çok ilini gezdiði konusunda kimsenin kuþkusu yok.
Kendi sözleriyle; onbeþ yaþýnda kendisini öðrenmeye vermiþ Konfüçyus, otuz yaþýnda iradesine sahip olmuþ, kýrk yaþýnda þüphelerden uzaklaþmýþ, elli yaþýnda "göðün emrini" öðrenmiþ, altmýþ yaþýnda seziþ yoluyla her þeyi kavramýþ ve ancak yetmiþ yaþýndan sonra -doðru olan þeylere zarar vermeden- kalbinin isteklerini yerine getirmiþ!
Yaþadýðý çaðýn siyasi iliþkileri ve toplumsal yaþam biçimi konusunda oldukça kötümserdir Konfüçyus. "Konuþmalar"ýndan bir öðreti çýkarmaksa zordur. Daha çok, kötü bir yönetim altýnda acý çeken insanlarýn gözlemlenmesinden kaynaklanan "doðru yönetici" ütopyasýdýr onun felsefesi. Söyledikleri hep halkýn yaþam standardýný yükselten, onlarla uyum içerisinde olan bir yönetici kimliði üzerinedir ve bir toplumsal uzlaþma arayýþýndadýr. Sorunlarýn baþýnda halkýn cehaletini gören üstad, "Konuþmalar"a "Öðrenmek" bölümüyle girer.
Konfüçyus'u bir yazarýmýz þu sözlerle tanýtýyor; "Birçok kitap okuduðu ve bunlarý el kitabý olarak kullandýðý bir gerçektir. Okuduklarýný kendi fikirleriyle birleþtirerek ortaya koymuþtur. Bilgiyi sadece bilgi için edinmemiþ, bunu ahlak ve devlet meseleleriyle ilgili çalýþmalarýnda ve öðreniminde temel yapmýþtýr. Bununla, ýzdýrap içinde olan dünyayý saadet ve refaha kavuþturacak bir yol bulmaða çalýþmýþtýr".
Kendisini "yaratýcý olmaktan ziyade nakledici" olarak niteleyecek kadar alçakgönüllü olan Konfüçyus, "Konuþmalar"ýnda pek çok konuda erdemli davranýþ biçimlerini belirtiyor. Ancak, devlet yönetimi konusunda söyledikleri özellikle ilgiye deðer; üstad, hükümeti iyi bir þekilde yönetmek için iktidarda olan kiþinin beþ üstün þeye deðer verip, dört kötülükten uzaklaþmasý gerektiðini söyler. O, beþ iyi þey þunlardýr; "Ýktidarda olan kiþinin aþýrý derecede harcama yapmadan yararlý olmasý, halkýna piþmanlýk getirmeyecek görevler vermesi, aç gözlülük etmeden istediði þeyi alabilmesi, gururlu olmadan itibar kazanmasý, korkunç olmadan yüce olmasý...”
Dört kötü þeyse; "Halký eðitmeden ölüme sürüklemek(buna zulüm denir), onlarý haberdar etmeden, ani olarak iþe koþmak(buna baský denir), acil olmayan buyruklar çýkarýp, sonra bunlarýn hemen uygulanmasýný istemek(buna gaddarlýk denir), insanlara bir þey verirken veya onlarý ödüllendirirken cimrilik etmek(buna yersiz davranýþ denir). Ýnsan karakterinin doðuþ yoluyla deðil, eðitim ve toplum kurallarýyla þekilleneceðini düþünen Konfüçyus, bu karakter yapýsýnýn olgunlaþmasý için müzik ve þiirle ilgilenmesi gerektiðini savunuyor.
Ýþte Konfüçyus’tan anlamlý birkaç söz:
*Dsî,hükümetin özü ile ilgili soru sorar. Usta da.”Halktan önde gitmek ve onu cesaretlendirmek.”
*”Bütün gün, ruhu hiçbir þeyle meþgul etmeden yemek yemek ve baþka hiçbir þey yapmamak çok kötü bir durumdur. En azýndan satranç ve dama tahtasý da mý yok? Bunlarla uðraþmak, hiçbir þey yapmamaktan iyidir.”
*Gerçek saf rengin tanýnmasýný engelleyen menekþe renginden nefret ederim. Eski ses sanatýný rahatsýz eden, þaþýrtan modern müzikten nefret ederim. Devleti ve toplumu sarsan belagatçý gevezelerden nefret ederim.”
*Ölçülü olmak ve dengeli kalmak insani kusursuzluðun zirvesini oluþturur. Lakin bu zirve uzun zamandýr çok ender bulunur insanlarýn arasýnda.”
*”Teþvik edilecek üç türlü dostluk vardýr ve üç de zararlý dostluk türü. Ýçtenlikli olanla dostluk, deðiþmez olanla dostluk ve bilgili olanla dostluk; bunlar teþvik edilmelidir. Ýçten olmayanlarla dostluk, yaltakçýlarla dostluk ve gevezelerle olan dostluklarsa zararlý olanlardýr.”
*”Eðer üç kiþi beraberce yoldaysak, yol arkadaþlarýmýn ikisi öðretmenimdir. Birinin, iyi yanýný taklit edebilir, öbürünün ise kötü yanýný kendimde engelleyebilirim.”
*”Bir ülkede adalet ve düzen hüküm sürüyorsa, o ülkede devlet memurunun sadece maaþýný düþünmesi utanç verici bir þeydir. Eðer bir ülkede adaletsizlik, düzensizlik ve haksýzlýk sürüyorsa, o ülkede memurun maaþ almasý bile utanç verici bir þeydir.”
*Baþka insanlar tarafýndan tanýnmamýþ olmayý kendine dert etmek yerine, gerekli yeteneklere sahip olunmadýðý için hayýflanmak gerekir.”

Kaynak: 90 Dakikada Konfüçyus, Paul Strathern, Çeviri;Yücel Sivri, Gendaþ, Ekim 1997, Ýstanbul







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.