..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > ömer akþahan




19 Eylül 2004
Deðiþim Geçmiþin Benlerini Yok Eder mi?  
Kabuðunu deðiþtirmeyen yýlan ölür. Nietzsche

ömer akþahan


Benim kafama takýlan asýl konu, ne deðiþimin sýrrý, ne deðiþimin gücü; ben, deðiþim acaba geçmiþte, toplumsal yüzümüzde oluþan “ben”leri yok etme konusuna ne denli etki yapabilir, onu anlama peþindeyim.


:BDDF:
Ömer AKÞAHAN

Biraz kitap tozu yutan herkesin aðzýnda sakýz gibi çiðnediði bir “deðiþim” sözcüðü var. Nereye gitsem, kiminle konuþsam, söz dönüp dolaþýp deðiþime geliyor. Resmi kurumlar, özel kuruluþlarda kaçýnýlmaz bir moda...

Aslýnda deðiþimi aþaðýlamak deðil amacým. Çünkü onu sýkça kullananlardan –bana da pekala ukala diyebilirsiniz- biriyim. Benim kafama takýlan asýl konu, ne deðiþimin sýrrý, ne deðiþimin gücü; ben, deðiþim acaba geçmiþte, toplumsal yüzümüzdeki “ben”leri yok etmede ne denli etkili olabilir, onu anlama peþindeyim. Belki de içinizden, “ben“leri yok etmek ancak dermatologlarýn iþi, deðiþime de ne oluyor diyebilirsiniz. Týp da toplumun hizmetinde deðil mi? Hem týp fakültelerinden týp doktorunun nadiren çýktýðýný söyleyenler siz deðil misiniz? Neyse bu kadar gevezelik yeter sanýrým.

Gelelim asýl konumuza...Bu yazýyý yazmadan biraz önce internette, benim de eserlerimin yayýmlandýðý ciddi ve ödüllü bir sitede okuduðum bir yazý karþýsýnda donup kaldým. Yazarý bir kadýndý. Yazý, resmen yatak odasý edebiyatýnda ödül almaya aday olabilirdi. Evet dedim, iþte deðiþim bu! Öncelikle yazaný hiç kýnamýyorum, ancak eðer böyle bir yazý, bundan onbeþ yýl önce benim sorumlu olduðum dergiye gelmiþ olsaydý ve yanlýþlýkla ya da yazýnýn yarattýðý heyecanla(!) basma gafletini göstermiþ olsaydýk, soluðu, kesin basýn savcýsýnýn ve basýn mahkemesinin karþýsýnda bulurduk. Böylece “Küçükleri muzýr neþriyattan koruma kanunu” sayesinde, belki bir süre, demir parmaklýklarýn ardýnda bulurduk kendimizi.

Þimdiyse hiçbir korku olmaksýzýn herkes yazýp, çiziyor, basýlýyor ve okunuyor... Kimseye de bir þey olmuyor. Çünkü “kör satýcýnýn, kör alýcýsý olur”. Ýnternetin getirdiði bu geniþ özgürlük alanýnda, dünya global bir köy meydanýna döndü. Burada herkes ne ararsa onu kolayca bulup, kopyalayýp, yapýþtýrýyor, yazýcýdan çýktýsýný alýyor, e-kart yollayabiliyor; hatta çok rahat bir þekilde çalýp, kendi ürünüymüþ gibi etrafa caka satabiliyor.

Deðiþimin ve beraberinde getirdiði toplam kalite anlayýþýnýn eðitim kurumlarýna saðladýðý etkileri üzerine bir yazý tasarlarken, bakýn nerelere geldik. Kabul etmek gerekir ki, günümüzde gezip gördüðüm bir çok eðitim kurumunda çok güzel iþler baþarýlýyor. Bir çok yönetici yaþadýðý onca olumsuzluklara aldýrmaksýzýn, alkýþlanacak çalýþmalara imza atýyor. Peki eðitimi yönetme iddiasýnda olan ve merkezi yönetimin bütçesel olarak da en büyük kuruluþu durumuna gelen Milli Eðitim Bakanlýðý ne yapýyor dersiniz?

Cumhuriyetin kuruluþuyla birlikte baþlatýlan temel eðitim reformlarýnýn tarihine bir göz atýldýðýnda; en çok yaþanan deðiþimin “Lise ve Ýlköðretim Okullarýnýn Sýnýf Geçme ve Sýnav Yönetmeliðinde” olduðu görülür. Bunun elbette sosyolojik bir boyutu var. Bu yönetmelik, siyasal erki elinde bulunduran gücün, toplumu en can alýcý noktasýndan vurduðu yanýdýr. Çocuklarýný geleceði gören bir toplumdan, ayaðý yere basan ve medeni kanun gereði onsekiz yaþýndan gün almýþ herkesi, hukuksal bir deyimle “cezai ehliyet” sahibi gören zihniyet deðiþimini yaþamadýðýmýz sürece, her önüne gelen Milli Eðitim Bakaný yönetmeliklerle oynama hakkýný kendinde bulacaktýr.

En sýcak ve yakýn örneðini yine yaþýyoruz. M.E.Bakaný Doç. Hüseyin Çelik, son aldýðý bir kararla, Liseli gençlere 25 Eylül’de tek ders sýnav hakký tanýmýþ. Oysa ayný bakanlýk bir öðretim yýlý boyunca çeþitli nedenlerle okula hiç gelmeyen öðrencilere Temmuz ayýnda onbeþ günlük yetiþtirme kursuyla sýnýf geçirtmemiþ miydi? Peki, bir yýl boyu okul yolunda çile çekmiþ, sýnavlarda ter dökmüþ öðrencilerin hakký n’olacak? Hani nerde adalet, nerde kalkýnma ve nerde eþitlik!

Valla benden söylemesi, bu deðiþim dalgasý býrakýn geçmiþin benlerini yok etmeyi, benim tenimde ve olmadýk yerlerinde yepyeni benler yaratmaya devam ediyor. Ben kendimi kandýrmaktan vazgeçtim, sizi bilemem.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Türkiye Yeni Oluþumlara Ne Kadar Hazýr?
Lozan Barýþýnýn 85. Yýlýnda Türkiye
Ýþimiz Yazmak, Gücümüz Okumak!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Tazlar Köyünden Borusan'a
Folklor Þiire Düþman
Kum Torbasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.