..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Gülbahar Okumus




18 Kasým 2004
Masumiyet  
Gülbahar Okumus


:AHDF:
MASUMIYET



Hani yikilmaz dedigimiz daglar vardir. Yikilmaz dedigimiz tabular. Yada yikilmamasi icin dag ettigimiz tabularimiz. Olmazsa olmazlar. Dogdugu günden itibaren büyük bir külfet gibi görülen, kimine göre korku dolu gecelerin baslangici. Kimine göre saklanmasi gerekli bir hazine, kimince ise vakti gelipte yerini bulana dek korunmasi gereken masumiyet bekaret. Evet kiz cocuklari.

Cok yakindan sahit oldugum bir olayla baslamak istiyorum. Bir yakinimin ilk cocuklari erkekti. Arkadasim esinin onu nasil sevdiginden bahseder dururdu. Sonra birkac yil arayla ikinci bir cocuklari oldu bu defaki bir kizdi. Arkadasin bütün endiseleri yersiz cikmisti. Cünkü korkularinin aksine esi kizina sanki daha düskündü. Kiz babasi olmak onu her yönden degistirmisti. Ama zamanla arkadasimdan duydugum seyler beni sasirtti. Kizini ilk kucagina aldiginda esinin ilk söyzleri aynene geciyorum “ Ya ben bunu kimselere veremem”. Arkadasim cok sasirmisti, tabi ilk duydugumda bende. Daha bir saat bile olmamisti dogali esma bebek ama babasi ilk bakisinda hemen onun yillar sonra evlenip yuvadan ucusunun hayal etmisti? Halbuki bu tür endiseleri oglunda hic duymamaisti.
Bir baska anektotda baska bir yakinimdan arkadasimin kocasi oglunu severken cogumuzun yaptigi gibi aman da tosun oglum aslan oglum pipisini yesin babasi gibi kelimeler kullanirmis. Üstelik altini degistirmekten tutunda mamasini vermeye kadar her seyiyle ilgilenirmis. Ama kizinda butür seylerin bahsini bile yapmazmis. Daha ilk dogdugundan beri kiziznin degil bezini degistirmek alti acildiginda yaninda bile durmazmis. Ilk duydugumda güldüm. Ayirimlarimiz tabularimiz daha bu yaslarda olusmaya basliyor. Oglanin pipi muhabeeti serbest ama kizimizinkinin bahsi yasak……… Okul caginda oglumuzun gezi sansi yüksek, her yere gidebilir.Ama kizimi aaaa mümkün degil. Kiz dedigin hic okul gezisine gidermi? Aaaa ne ayip. En komik olanida yaslari 20 civarina geldiginde. Oglumuz bir sevgili bulduysa gurur kaynagi, espri konusu. Ama kizimizin flört etmesi , aman allahim olamaz. Bu bir namus davasi. Hadi her sey tamam ama o kizlarin erkek kardeslaeride yokmu? Aslnida bunu herkes bilir ama kimse kabul emez o kadar.
Aslinda anlatmak istedigim asil konu . Bu tapinak yapip taptigimiz, bir tabu gibi asilmaz olan genc kizlarimizin masumiyetleri. Ortalama 18 yil süren bu gardiyanlik görevinden sonra
Bir evlilikle sona erer. Ama kimse sormaz bu masumyiyetin kiymeti bilinmismidir yada dgeri gittigi erkekler tarafindan anlasilmismidir? Basimdan gecen bir olayla devam etmek istiyorum . Bizzat kendi yasadigim bir olay...... Bir gece komsudan cikmis eve gidiyorduk annemle . Mesafe oldukca uzundu 500 metre kadar tam bizim sokaga griyordukki ( o dönemec oldukca kuytu bir yer) bir kac ickili serseri karsidan geliyordu. Annem hemen gerildi, planlar yapmaya basladi. Sessiz sessiz söyleniyordu. Korkudan titrerken bana korkma kizim demesi ne hostu. Neyse bulabildigi tek careyi söyledi bize yaklastiklari bir sira. Itiraf edeyim o an bende cok korktum, sevdigim tek erkegi düsündüm.Neyse annem kulagima egilerek . Bak kizim aslinda korkulacak bisey yok ama yinede hani sunlar ickili ya hani bisey yapmaya kalkarlarsa hic korkma ben hemen üzerlerine atlarim sen hemen kac ve son ses bagir herkes duyar bizi. Zaten iki adim sonrabizim bina. Beni alsalarda ne farkeder, ama kizim sen emanetsin“ demisti. Hala sevgiyle animsarim anneligin ispat edildigi özel geceyi. Cok sükürki hic bir sey olmadan yanlarindan gecip evimize kadar varmistik ama o bir kac dakikada neler yasamis, neler düsünmüs neler hissetmistik. Traji komik anilarim arasina girmisti. Annem bile benim masumiyetim icin kendi namusunu hice saymisti. Helede emanet kelimesi büyük bir kabus gibiydi. Cünkü ben evlenmemistim henüz ve evlenecegim erkegin emanetiydim onlara.

Halbuki nekadar korumak isteselerde biz kadinlar masumiyetimizi ne kadar korumak istesekte. Bir ömür böyle yetistirilsekte. Hic hesapta olmadigi halde. Sapik yada igrenc dedigimiz insanlar tarafindan bu masumiyetlerimizi kaybetmiyomuyuz. Kac genc kiz haytinin faciasini yasamiyormu bu yolla. Bir masumiyet belgesi baskalari tarfindan izinsizce alindi diye hayatlaimiz neden son bulmak zorunda yada yada neden hayatimiz mahvolmak zorunda anlamiyorum. Tamam tecavüzle yitirilmis her an acidir. Masumuyetimizi sevdigimiz insanla paylasmamiz mutlakki her genc kizin hayalidir. Ama bunun bu kadar tabu yapilmasi ne kadar dogru bilmiyorum acikcasi. Bence ruhumu ve duygularimi katmadigim sürece sonuc bir tecavüz dahi olsa masumiyetimi kaybetmemeliyim. Hele bu ugurda asla damgalanmamali kadinlarimiz. Bu böyle bilinmeli. Kendimizi kirli hissetmemeliyiz. Cünkü aslolan masumiyetimizin belgesi bekaret olmamali. Tabiki buununla önemini azaltip bunu mesru kilmaktan bahsetmiyorum. Aksine sonuna kadarda böyle olmasini diliyorum. Ama bu tecavüz yoluyla oldugunda da hayat durmamali bence. Burda daha önemlisi duygulardaki masumiyet,
beyindeki masumiyet………
Devami gelecek…

Arkadasim Yasemin`e itaf ediyorum



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seytan´a Satmisim Ruhumu [Þiir]
Ah O Kömür Karasi Gözlerin [Þiir]
Ali Kundilli Ýzle [Þiir]
Hayat Zormus Anne [Þiir]
Bir Gurbet Hikayesi [Þiir]
Dokunmakti Sana [Þiir]
Ben Varim... [Þiir]
Isigim... [Þiir]
Arkadas [Þiir]
Arkadasima, Canima [Þiir]


Gülbahar Okumus kimdir?

Aglamayi seviyorum, anneligide,yasamayi seviyorum, hayal kurmayida. Yazmak istiyorum hep yazmak , bir gün bu yazdiklarimla sesimi duyurmak istiyorum. Ama yazarlik adina , ama insanlik. . . . . . .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gülbahar Okumus, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.