..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Necat Dilaver




2 Aralýk 2004
Yalnýzlýk ve Mutluluk  
Necat Dilaver
Yalnýzlýk yenemeyeceðimiz kaderimiz. Mutluluk bu kadere boyun eðmekle baþlar ve geliþtirir kendini aþkla, dostlukla, parayla. Ama bunlarýn hepsi ancak yalnýzlarýn ulaþabileceði þeylerdir.


:DJAJ:
Kim mutludur, ne kadar sürer bu mutluluðu, nedir bunu saðlayan? Var mýdýr mutluluk? Yani öncelikle mutluluk kavramý ya da duygusunu incelemek lazým. Kavram ve duygu nasýl olur da birbirine dönüþür? Dönüþmez.
Mutluluk isteklerle ilgiliyse yalnýzca yalnýzlar mutludur. Çünkü bu hayatta sadece yalnýzlýðý ne zaman fark edeceðimizi seçebiliyoruz. Elbet bir gün yapacaðýmýzý biliyoruz. O aptal yýðýndan sýyrýlmayý gerçekleþtireceðimizi biliyoruz, apriori olarak tabi ki.
Mutluluk cahillere özgüyse kimse yalnýz deðil. Çünkü herkes aydýn, kiþiliðinin bir yerinden ve o yerden yakalayabilir ancak yalnýzlýðýný ve gerçek mutluluðu.
Mutluluk içselse. Yani mutluluk herkesin kendiyle ilgiliyse. Herkes kendince mutlu olmayý baþarabilirse, çevreden baðýmsýzsa mutluluk. Kim diyebilir ki yalnýzlar mutsuzdur.
Yalnýzlýk yenemeyeceðimiz kaderimiz. Mutluluk bu kadere boyun eðmekle baþlar ve geliþtirir kendini aþkla, dostlukla, parayla. Ama bunlarýn hepsi ancak yalnýzlarýn ulaþabileceði þeylerdir.
Kahramanlar mý mutsuz, biz mi kahramanýz. Herkes kahraman çünkü herkes yalnýz. Yani aslýnda herkes mutlu. Öyle ya kahramanlar mutsuz olsaydý niye yaratýrdý insanlýk onlarý.
Mutluluk yalnýzlýk farkýndalýðýdýr.
Yalnýzlýk gerçek mutluluktur. Var mýdýr insanýn kendine yetebilmesinden ve tek baþýna direnebilmesinden daha önemli bir mutluluk aracý. Tüm dünyaya hatta tanrýya karþý tek baþýna verilen bir savaþtan baþka ne saðlar ki mutluluðu. Yalnýzlýðýn karþýsýna hep paylaþmak diye bir kavram koyarlar. Paylaþmak bir duygu deðildir, yalnýzlýðýn tersine. Dolasýyla paylaþarak mutlu olamazsýnýz. Zaten paylaþmak doðrulanmayý saðlar bu da zayýf ve mutsuz insanlarýn baþvurduðu sen de mutsuzsun deðil mi den baþka bir þey deðildir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: beðeni
Gönderen: gulhan / , Türkiye
12 Haziran 2009
Denemeni çok beðendim! Çok haklýsýn... Yalnýzlýk mutluluktur, özgürlüktür ve hiç kaybetmemektir... Yalnýz insan güçlüdür... Ve en çokta yaratýcýdýr...

:: Acý gerçek..
Gönderen: s.aylin antmen / Ýstanbul/Türkiye
8 Aralýk 2004
Paylaþmak ne yazýk ki böyle evet... Eðer kiþiler içrek yaþýyorsa gerçekten mutludur demektir. herkes kendine tapýyor kesildi hayatta, bu artan çoðunluða göre herkes mutlu! mu ? yok böyle birþey! içrek yaþayanlar, kendini keþfedenler yalnýz ve mutludur. Bu açýdan güzel bir yazý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýzlýk ve Ölüm
Dene - Me
Yalnýzlýk ve Kent
Yalnýzlýk ve Ýnsan ve Daha Ýnsanlar
Öylesine...
Yalnýzlýk Ne Zaman Fark Edilir?
Yalnýzlýk ve Portakal Kabuðu
Deðiþim...
Yalnýzlýk ve Aþk
Açlýk...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aforizmalar - Aþka
Seni Seviyorum: Dünyanýn En Saçma Cümlesi.
Ben...
An'sal Yaklaþýmlar
Sevemeyen Üþür...
Aforizmalar - Hayata
Sevmediðim Kelimeler
Hey Hayat...
Ýnsan/ Mutlak Ýnsan...
'An'

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aç Aþk... [Þiir]
Hüzün [Þiir]
Melanin [Þiir]
Yaþ ve Aþk... [Þiir]
2022, Prozac [Þiir]
Yaþlý... [Þiir]
Gülüþ... [Þiir]
Sev Oðlum... [Þiir]
Aþkýn Ýspatý Hüzün [Þiir]
D' ve Anlam [Þiir]


Necat Dilaver kimdir?

Ara-yýþ. . . Þiirde, öyküde ve yaþamda; 'ara' da kalma ederi: Arayýþ. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Umut, ekmek, sömürü, tanrý, insan, hayat, hüzün...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Necat Dilaver, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.