..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Materyalist bir dünyada yaþýyoruz, ve ben de materyalist bir kýzým -Madonna
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > osman kurt




3 Aralýk 2004
Hüzün Boyalý Duvarlar  
"ak saçlý bebeðime..."

osman kurt


Hüznün boyasý olur muydu?ama odanýn duvarlarýndan hüzün akýyordu.Hüzünlü gözler boyamýþtý,vefasýz sineleri anarak.Duvarýn her hücresine saplanmýþ gözler gördüm,bazýlarýysa öyle tanýdýk ki.


:BDBD:

Hüzün boyalý duvarlar..
"ak saçlý bebeðime.."
Ellerin avucumun içinde,o avuçtan ki akýyor sevgin yüreðime.29 yýldýr eskimeyen,yitmeyen..

”Kemik erimen” vardý,üstüne “bel fýtýðýndan ameliyat olmasý gerekiyor” dedi halam.Evlatlarýndan onay alýndý,risk için.Yaþam aðýrlýðýný hissettirmeye baþlamýþtý iyiden iyiye,senin ak saçlarýnda benimse ak mý kara mý belli olmayan yüreðimde.1 gün dahi olsa gelmeliydim yanýna;okþamalýydýn saçlarýmý, öpmeliydin gözlerimden.Ýlk torunundum ,bir baþkaydým hem sen için hem rahmetli dedem için.Babamlar Ankara’da çalýþacaðý zaman,”yavrumu bakýcýlara vermem,bakamazlar periþan ederler” diye vermemiþsin beni.Doðru muydu, yanlýþ mýydý bu isteðin bilemiyorum ama,yüreðin “ana” yüreðiydi. Ýlkokula kadar býrakmadýnýz beni.Sana “anne”,dedeme “baba” dememin sebebiydi bu.Ýki anam,iki de babam vardý benim.

Toroslarýn tepesindeki yayla evimizde,bahçede çalýþýrken sýrtýna baðlardýn beni;akþam serinlik çöktüðünde avlumuzdaki incir aðacýna salýncak kurardýn.Geceleri tuvalete gideceðim zaten uyandýrýrdým seni,”çiþ mi? kaka mý?” diye sorduðunda “kaka” cevabýný alýnca o eski ahþap dolabýmýzdan feneri alýr,elimden tutup evden 25 metre uzaktaki tuvalete götürürdün.”bitti” dedikten sonra gerekli “temizliði” yapar,tekrar odaya getirip döþeðime yatýrýrdýn.Bir oda bir mutfaktý zaten evimiz.

Serinlikte, avluda “bilyalýya” binmek en büyük keyifti benim için.Bir kýsmý beton olan geniþ avlumuzda,”asfalttan” giden kamyonlara baka baka sürerdim.Onlar gibi motor sesi çýkarýr,kornaya basardým.Köþeye serdiðin yazgýnýn üzerine kurardýn sofrayý,bu bizim yazgýmýzdý belki.”Patlýcan dolmasýný” çok sevdiðimi bilirdin,birde “sarý”sý daðýlmamýþ yumurtayý.-Bilir misin ki anam,þimdi o yediðim dolmalarýn içindeki pirinçte arar oldum hayatýn manasýný,yoksa sarýlarý mý daðýtmam gerekiyordu-..Dedem “hadi oðlum kamyonun mazotu bitmiþ gir mazotçuya” dediðinde sofranýn yanýna gelir,el frenini çekiyor þekilde ses çýkararak “kamyonumu” park ederdim.Oturur,sofrayý dizlerimin üzerine çeker,annemin yanýma iliþtirdiði yufka ekmekten lokma yapar,dolmayla birlikte aðzýma atardým.”Çok sýcak” diye aðzýmý açýp ellerimi iki yana sallamaya baþladýðýmda ,aðzýmdaki dolmaya üfleyip soðutmaya çalýþýrken,dedem de ayran doldururdu biricik oðluna.Sonra tekrar “kamyona” atlayýp sefere çýkardým,dedemin “mazot bitti yavrum” diye sesleniþine kadar.Bir gün makarna diye tutturduðumda 3 km ötedeki büyük halamýza gitmiþtin yarým paket makarna için.

Ekmekliðimizdeki yufka ekmekler azalmaya baþladýðýnda 3-4 ay yetecek kadar yenileri yapmak için hazýrlýk yapardýn.Durdane halamýza söylerdin,gelini Nurten ablaya ve yakýn komþumuz Naciye teyzeye.”Olur” aldýktan sonra hazýrlýk yapmaya baþlardýn,saçlarý,oklavayý,yufkanýn açýldýðý oklavalarýn dizildiði tahtayý,ateþ için odunlarý,ekmek için hamurlarý açmaya baþlardýn,patates kaynatýrdýn,yumurta haþlardýn,çökelekten iç hazýrlardýn bazlamalar için.Gece gelirdi ellerinde fenerleriyle “imece ekmek ekibi”.Ocaðý yakardýn,odunlarý yakýnýna istiflerdin,çay suyunu da koyduktan sonra muhabbet eþliðinde baþlardýnýz.Üçünüz açar biriniz piþirirdiniz.Þehirde birbirine 1 bardak su vermekten kaçýnan,düþeni görmemezlikten gelen insanlara inat dayanýþmayý, paylaþmayý öðretiyordunuz bilmeden bana.Gecenin bir yarýsý uyanýp gözlerimi ovuþturarak mutfaða girdiðimde halam kucaklardý hemen “kara cülüðüm” uyanmýþ mý diyerekten.Yanaklarýmdan,kollarýmdan ýsýrýrdý.Koþarak yanýna gelir boynuna atlar,þalvarýna kývrýlýverirdim.Bir elin sacda yufkayý piþirirken diðer elin saçlarýmýn arasýnda dolaþýrdý. Nurten ablam hemen ufak hamurdan bazlama yapar,çökelekleyip elime sýkýþtýrýverirdi. Gözlerimi açtýðýmda çoktan döþeðime yatýrýlmýþ olurdum.Çayý demler dedemle bana bazlamadan mükellef bir kahvaltý(sofra) hazýrlardýn.

Cuma günleri ocaðý yakar,suyu ýsýtýr leðende güzelce yýkardýn beni.”anne ýlýþtýr,anne ýlýþtýr” dediðimde bir tas soðuk su daha ilave edersin kovaya.Ak pak tertemiz ederdin yüreðin gibi,dedemle cumaya gönderirdin.Namazdan sonra cami avlusunda çocuklarla koþtururken,tertemiz elbiselerim toz toprak içinde kalýrdý.Mesut amcanýn kahvesine giderdik. Dedem,eþrafla sohbet ederken bana da “elvan” gazozu söylerdi.Hiçbir gazoz onunda kadar tatlý gelmemiþtir hala.Çünkü o dedemin gazozuydu.Yaþlý amcalar sorardý dedeme hep:”salihin oðlan mý alinin kimi”diye.Çay parasýný verip ayrýlýrken, Mesut amca þalvarýmýn cebine bir avuç leblebi koyardý hemen.

Ah anam ah.daha neler var anlatýlacak neler..dedem hakkýn rahmetine yürüdü 19 yýl önce.Sende SSK’nýn üç yataklý bir odasýnda ameliyattan çýkmýþ yatýyorsun.15 saat yolculuktan sonra,odaya girdiðimde o güzel gözlerine yoldaþ yaþlarý görmedim mi sanýrsýn?sarýldýn sarýldýn sarýldýn..aðladýn(m),aðladýn(m),aðladýn(m).Ellerini avucumun içine aldýðýmda sýký sýký tutuyordun;sevdan avuçlarýmdaydý.

Hüznün boyasý olur muydu?ama odanýn duvarlarýndan hüzün akýyordu.Hüzünlü gözler boyamýþtý,vefasýz sineleri anarak.Duvarýn her hücresine saplanmýþ gözler gördüm,bazýlarýysa öyle tanýdýk ki.Mahpusta ziyaretçi bekleyen gözler vardý sanki.Gözler sadece duvarda deðildi,yataklarda,çarþaflarda,tabanda,tavanda,serum þiþelerinde.Kasvetle örülü gözlerde,þifa bekleyen canlar.Ahde vefanýn hakkýný veremeyen yürekler geçip gidiyordu hastanenin yanýndan.Pencereden dýþarý her baktýðýmda gözlerime saplanýyordu,bu kifayetsiz bedenler.Ayný kaný taþýdýklarýmda vardý.Odanýn duvarlarýnda kendi gözlerimi arýyordum,var mýydým anam ben de o duvarda.Ne olur “EVET” deme caným anam. Evet deme....

Ayrýlýk vakti geldiðinde baðrýna bastýrdýn,týpký ekmek yapýlýrken þalvarýna kývrýlan küçük çocuktum o an.Nasýr baðlayan ellerini kokladým,”vatanýmýn coðrafyasý” olmuþ alnýný öptüm,baþörtünü “ýslattým” ...”Dua” dedim; “dua et bana”,”hakkýný helal et ,ak saçlý bebeðim”.Sineme sardým seni ve çýktým..

Ne olur anam,gözlerim olmasýn o duvarda...Ne olur..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dokunaklý
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
10 Aralýk 2004
Merhaba Sevgili Osman Kurt; ÝZEDEBÝYAT'a hoþgeldiniz.......... Yazýnýzý ilgiyle, severek, hüzünlenerek okudum.Satýrlarýnýzda, yaþamýmdan sesler ve hisler buldum....Etkili, akýcý bir anlatýmýnýz var.Dokunaklý ve güzel bir yazýydý...Sevgiyle kalýn.Kâmuran ESEN

:: Muhteþem...
Gönderen: Ýlke Ersoy / Ýstanbul/Türkiye
10 Aralýk 2004
Yazýnýzýn bana hissettirdiklerini nasýl ifade edebileceðimi bilmiyorum. Çok nadirdir kelimelerin parmakuçlarýmda böylesine düðümlendiði... Bu nasýl bir sevgi, nasýl bir yürek; bu nasýl bir güzelliktir, bu zamanda sahiden de sizin güzelliðinizde insanlar kaldý mý? Ýyi ki kalmýþ, son zamanlarda okuduðum en muhteþem yazýydý, hem sizin güzel yüreðinize, hem de babaannenizin güzel yüreðine teþekkürlerimle, kaleminize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Soluklanma
Sýyrýk Yürek
Kanayan Dizler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðmamýþ Sevdaya Mektuplar - 1
Dövüþ Kulübü
Bir Gölge Kadar Yalnýzým...
Un Kokulu Yarim
Nefes
Ak Damla
8 Nolu Dosta Aykýrý Terennümler...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
"An" [Þiir]


osman kurt kimdir?

Diyeceðim odur ki,yazar deðilim ama hakkýný veren bir yazar olmak isterim. Fuzuli yaþamdan sýyrýlmak için okumanýn ve yazmanýn gerekli olduðuna inanýrým. Yoksa manayla nasýl yüzleþebilirim. .

Etkilendiði Yazarlar:
nihat genç,sezai karakoç,hakan albayrak,selahattin yusuf,kemal tahir,dostoyevski,stendhal,rimbaud,nerval..ve niceleri..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.