..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nur Gayretli




14 Aralýk 2004
Dilimize Ne Oluyor?  
Nur Gayretli
Dilimiz gittikçe zehirleniyor. Tabelalardan tutun, sokakta insanlarýn konuþmalarýna kadar Türkçe’yi tanýyamaz olduk. Haber spikerleri bile Türkçe’yi doðru kullanmýyorlar. ..


:EGIF:

Dilimize Ne Oluyor?

Dilimiz gittikçe zehirleniyor. Tabelalardan tutun, sokakta insanlarýn konuþmalarýna kadar Türkçe’yi tanýyamaz olduk. Haber spikerleri bile Türkçe’yi doðru kullanmýyorlar.

Dilimize neden böyle oluyor acaba? Eðitimsizlik dediðinizi duyar gibiyim. Eðitimsizlik çok önemli bir sorun ama dil eðitiminde birlik saðlanmadýkça, bu eðitimsizlik denilen canavar nasýl yenilebilir ki?

Bu birliðin saðlanmamýþ olduðunu kanýtlayan olaylar yaþýyoruz. Örneðin; kursta, Türkçe dersindeyiz. Öðretmenimiz bir konuyu anlatýyor. Arkadaþlarýmýzdan biri söz alarak bu konuyu öðretmeninin daha farklý anlattýðýný, yorumladýðýný söylüyor. Baþka bir arkadaþýmýz da söz alarak, bu konuda öðretmenin daha deðiþik düþündüðünü ve farklý anlattýðýný söylüyor. Biz de kafamýzda soru iþaretleri ile kalýyoruz: “Hangisi doðru?” bu birlik saðlanmadýkça da bu soru iþaretleriyle daha çok beraber kalacaðýmýz kesin.

Karþýmýza çýkan her þey de Türkçe katledilmiþ durumda. “Pet Shop” lardan tutun, “Car Wash” lara kadar her yerde bir yabancý dil meraký, Türkçe’ye canilik. Dilimizde bunlarý karþýlayan sözcükler olmasýna raðmen, bu özenti niye?

Eve giderken de baþka bir þeye dikkat ediyorum. Ýnsanlar yazýya, yazým kurallarýna da dikkat etmiyorlar. Siteler’den geçen yolumda bir mobilyacýda büyük puntolarla “KAYNAKCI ARANIYOR” yazýyor. Evet, doðru, “C” ile “kaynakcý”. Üzülüyorum ama kendim dilimi daha güzel ve doðru kullanmaya çalýþmaktan baþka, daha fazla, ne yapabilirim ki? Gidip dükkan sahibine “Hayýr, yanlýþ yazmýþsýnýz, ‘kaynakçý’ olacak, ünsüz benzeþmesi var burada. Lütfen, dikkat edelim!” mi diyeyim? Oradan sað çýkabilirsem ne ala!

Olaylar bu kadarla da kalmýyor. En fazla takip edilen televizyon yayýnlarý da anlatým bozukluklarýyla dolu. Örneðin, kameralý bir cep telefonu tanýtýlýyor. Özelliklerinden birinde “resim çek, paylaþ” deniyor. Ne resmi acaba? Resim çekilmez ki! Çeksen çeksen, en fazla fotoðraf çekersin, ki doðrusu da budur. Fason müzik kanallarý ve buralardaki müziklerden hiç bahsetmiyorum bile, malum.

Tüm bunlarýn yaný sýra dilimize sahip çýkýp, onu koruyanlar da yok deðil. Duyarlý lise öðrencileri, bu bozukluklarý fotoðraflara yansýtýp, bir sergi açmýþlar. Adýný da “Agh Dilim Wah Dilim” koymuþlar. Böyle duyarlý insanlarýn olmasý da bizim için küçük bir umut, bir moral kaynaðý.

O halde, dilimizi koruyalým, dil kurallarýna uyalým, uymayanlarý uyaralým! :)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Harikasýn dostum:)
Gönderen: sýla þahin / Konya/Türkiye
11 Þubat 2005
Öncelikle seni tebrik ediyorum Nur'cuðum!:) Gerçekten çok güzel bir konuya temas etmiþsin! Biliyor musun, geçenlerde ben de buralarda -güleyim mi yoksa oturup aðlayým mý- karar veremediðim bir olay ile karþýlaþtým:( Þehrin göbeðinde .... ÇOÇUK GÝYÝM diye bir maðaza açýlmýþ!:( bu yurdumuz insanýnýn ne kadar eðitimsiz olduðunun daha doðrusu bu konularda ne kadar yetersiz kaldýðýnýn bir göstergesi deðil midir? Bu yozlaþmayý,zehirlenmeyi daha da ilerlemeden durdurmak biz Türk Gençleri'nin görevidir bence...Yazýlarýnýn devamýný bekliyoruz hoþçakal.:)

:: Güzel Soru..
Gönderen: Osman Oðuz / Gaziantep/Türkiye
10 Ocak 2005
Merhabalar Nur, Uzun zamandan sonra, sana tekrar yazýyorum.. Öncelikle bu konuya deðindiðin için sana çok teþekkürler. Ben de çok sinirleniyorum, bu dil bozukluklarýna.. Hatta daha önce de bunu farketmiþtin. :) Öncelikle yazýnýn içinde geçen, "iyi de ne yapabilirim?" tipindeki serzeniþe karþý birþeyler söylemek istiyorum.. Senin de bahsettiðin gibi, bu dil yozlaþmasý eðitimsizlikten ileri geliyor. Yani öncelikle "Neden eðitimsisiz?" sorusunu yanýtlamamýz gerekiyor. Akla ilk gelen maddî zorluklar.. Ýlk 8 yýl eðitim bedava-imiþ... Fakat Antep'te -ki Antep daha bir sürü yerden ileridir- bir dolu kiþi biliyorum, 8 senelik eðitimini bile tamamlayamayan.. O yüzden sinirlensem de, bu sinir o tabelalarý asan esnafa deðil, en doðal haklarý olan, eðitim hakkýný vermeyenleredir.. Öyle deðil midir yani? Onlar da öðrenebilselerdi, ezbersiz, baskýsýz okullarda, özneyi, yüklemi, cümlenin ögelerini, ismin hal eklerini, zaten yazabilirlerdi.. Kaldý ki; liseyi bitiren bir dolu insan bile doðru düzgün yazamýyor, o tabelalarý.. Bir de en çok sinir olduðum þey(sen unutmuþsun galiba) TV'lerdeki, veya yoz kültürle yoðrulmuþ gençlik arasýndaki, "kal geldi" li, bilmem neli konuþmalar.. Bular da sanýrým özentiyle doðan þeyler.. Bir de son olarak þunu söyleyeyim, eðer bu dili bilmiyor, yanlýþ kullanýyor, dediðin kiþiler, dili baský görerek öðrenenlerse, serzeniþte bulunmasan daha iyi olur.. Çünkü onlarýn ana dilleri Türkçe deðil zaten Bu konuya deðindiðin için sana tekrar tekrar teþekkürler.. Sevgiyle kal... Osman Oðuz

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
21 Aralýk 2004
Merhaba Sevgili Nur; Yazýný okuyunca, utandým.Biz yetiþkinlerin ele almasý gereken bir konuyu, sen ele aldýðýn için.Bir yandan da sevindim, dilimize sahip çýkan yavrularýmýz var diye. Yazdýklarýna katýlýyorum.Ne yazýlý anlatýmda, ne sözlü anlatýmda; dilimizi doðru kullanmýyoruz.Dilimizin yozlaþmasý, bir eðitimci olarak beni üzüyor..........Duyarlý yüreðin saðolsun......Sevgiyle kal...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uzanýþ [Þiir]
Sadece Bir Dolmakalem... [Öykü]
Ölüme Dalýþ [Öykü]
Gizemli Mavi [Öykü]
Ýnsanlar [Öykü]
Gece Kontrolü [Öykü]
Üç Küçük Sayfa [Öykü]
Kazara [Öykü]
Neden Acaba? [Öykü]
Bunu Biliyor Muydunuz? [Öykü]


Nur Gayretli kimdir?

Ben Nur Gayretli. Tanýtýmýmý ilk yazdýðýmda "15 yaþýndayým. . . " diye devam eden cümlelerim vardý. Zaman çok çabuk geçiyor. Uzun zamandýr yeni þeyler paylaþamadým, ama aklýma bir fikir düþtükçe yazmaktan da vazgeçmedim. Umarým yeni yazýlarla eskisi gibi devam edebileceðim. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Gayretli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.