..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Can Macit




21 Aralýk 2004
Çin Gerçeði  
Can Macit
Çin Halk Cumhuriyetinden gelen davet üzerine, CHP Merkez Yönetim Kurulu adýna Ýstanbul Milletvekili Sayýn Bülent Tanla, 7-13 Temmuz 2004 tarihlerinde Pekin, Kunming ve Þangay’da yaptýðý incelemelerden sonra bir rapor hazýrlamýþ.


:BHEB:
Çin Halk Cumhuriyetinden gelen davet üzerine, CHP Merkez Yönetim Kurulu adýna Ýstanbul Milletvekili Sayýn Bülent Tanla, 7-13 Temmuz 2004 tarihlerinde Pekin, Kunming ve Þangay’da yaptýðý incelemelerden sonra bir rapor hazýrlamýþ.

Söz konusu rapor CHP tarafýndan, “Çin Raporu” adý altýnda bastýrýlýp daðýtýldý.

Çinli iþçilerin haftada bizim iþçilerimizden yüzde 47 daha fazla çalýþtýðý, ücretlerinin yarýsýnýn ellerine verilip geri kalanýnýn iþten ayrýlana kadar iþverence bloke edildiði, “saðlýk sigortasý” diye bir þeyin olmadýðý, iþçilerin 18. yüzyýl Ýngiltere’sinde olduðu gibi çalýþtýklarý fabrikalarda kaldýklarý sanki normal bir durummuþ gibi “ anlatýlýyor. Ýþçi ücretlerinin aylýk 30-40$ civarýnda olduðundan ise hiç bahsedilmiyor.

CHP gibi býrakýnýz Solcu olmayý, Solun önünde en büyük engel olan bir partiye de bu yakýþýr. “Gülü tarife ne hacet, ne çiçektir biliriz.” diyen þair gibi zaten bu konulardaki tavýrlarýný biliyoruz. Hoþ konuþurlar, devamlý konuþurlar ve de boþ konuþurlar...

Raporu yazan deðerli milletvekilimize, Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Baþkan Yardýmcýsý Cheng Siwei þöyle demiþ:

“Partinizi Atatürk kurdu, CHP Çin’in toprak bütünlüðünden yana, Doðu Türkistan teröristlerine karþýdýr. Barýþ içerisinde bir arada yaþama, Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh.” ilkesinin bir ifadesidir.”

Deðerli milletvekili, “ Doðu Türkistan teröristleri” lafýna bir cevap verememiþ.

Ülkenin Milliyetçi geçineni Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Baþkaný Jiang Zemin'e Türkiye'ye yaptýðý resmi ziyaret sýrasýnda Devlet Niþaný verirse, Milliyetçilikle ilgisi olmayanýnýn bu durumda sesini çýkarmamasýndan daha doðal ne olabilir ki?

Belki inanmayacaksýnýz ama raporda, ülkede yüzlerce kiþinin idam edildiði, iþkencenin önlenemediði, Tibet ve Doðu Türkistan’da sorunlar olduðu da yer alýyor. Fakat bu konularýn eleþtirilmeden, sadece uluslararasý platformlarda Çin yönetiminin baþýný aðrýttýðý ve uzun süre de aðrýtmaya devam edileceðinin altý çiziliyor.

Raporun bu bölümünde sayýn milletvekili “Doðu Türkistan ve Sincan’da...” diye bir ifade kullanmýþ. Sanýrým ikisinin ayný yer olduðundan haberi yok!

Raporun sonunda, “Çin, bugün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’u benimseyerek, barýþ içinde bir arada yaþamak için bütün dünyaya olduðu gibi bize de el uzatýyor.” denilerek, Türk milleti ile dalga geçilip, bir daha ki “beleþ geziye” zemin hazýrlanýyor.

Ayrýca, “CHP Doðu Türkistanlýlara bigane kaldýðý izlenimi vermeden Çin’in bütünlüðüne olan baðlýlýðýný belirtmeye özen göstermelidir.” denilerek, Çin’in Doðu Türkistan, Tibet, Ýç Moðolistan ve Mançurya’daki iþgali destekleniyor.

Görüldüðü gibi CHP yine ayný CHP!

Dýþ Türklere bakýþ açýlarý hiç deðiþmedi, hatta hiç bakmadýlar.

Kýrk yýllý Yani olur mu Kani?


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tek kelimeyle mükemmel !
Gönderen: Osman Alpay Osmanlý / Ýstanbul/Türkiye
5 Nisan 2005
Gerçekten bu yazýnýz mükemmel!Çok önemli bir konuya ancak bu kadar cevap verilemeyecek tarzda bir yazý yazýlýr.Düþüncelerinizde hemfikirim !

:: doðru
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
13 Ocak 2005
Sevgili Can Macit; Son zamanlarda CHP'de yaþanan rüþvet ve kurultay kavgalarýndan sonra bu yazýnýz, güncelliðini korur hale geldi.Korkarým hep koruyacak......Sevgiyle klaýn....Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hamamýn Namusu
Düzen Deðiþir...
Kýrk Haramiler
Vatan Haini Olmak
Allah Versin
Sevdiðinin Baþý Ýçin Aðabey
Harikalar Sirki
Pazartesi Bacýlarý
Harikalar Sirki
Ak Partinin Kaynak Paketi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Sezen Aksu Konseri
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri
Çanakkale Tacirleri
Savcýnýn Karýsý
Bir Irkçýnýn Ýhaneti
Efendi
Silahlara Veda Kumpanyasý
Soðan Çorbasý
Cumhuriyetin Masallarý
Mart ve Nisan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler [Ýnceleme]
Türkistan Lejyonu [Ýnceleme]
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme [Ýnceleme]
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar [Ýnceleme]
Grigory Gurkin [Ýnceleme]
Chulym Tatarlarý [Ýnceleme]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.