..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Özcan Nevres




28 Aralýk 2004
Yeni Yýla Gün Sayarken  
Özcan Nevres
Yeni bir yýla girmeye gün saymaya baþladýðýmýzda her yýl olduðu gibi tartýþmalar yine baþladý. Yýl baþýnda yeni yýlý kutlamalarý günah mý, deðil mi? Ben her yýl olduðu gibi yýl baþýný evimde geçireceðim.


:BGBC:
Yeni Yýla Gün Sayarken
Yeni bir yýla girmeye gün saymaya baþladýðýmýzda her yýl olduðu gibi tartýþmalar yine baþladý. Yýl baþýnda yeni yýlý kutlamalarý günah mý, deðil mi? Ben her yýl olduðu gibi yýl baþýný evimde geçireceðim. Alkol kullanmadýðým halde bir bardak þarap veya bir kadeh viski içeceðim. Bunu geride býraktýðýmýz, umutla girdiðimiz ama umutsuzluklara gark olduðumuz eski yýla gittiðin iyi oldu demek için yapmýþ olacaðým. Her yeni yýl umutlarla baþlar. En büyük umut kaynaðý Milli Piyango’nun þu altý trilyonluk, yeni Tl ile altý milyonluk büyük ikramiye ya bana çýkarsa olacak. Çýkmayýnca da bir amortiye bile razý olacaðýz ama, þans kuþu uçup gitmiþtir. Hem de yeni umutlar saçarak. Bu yýl olmadýysa gelecek yýllar ne güne duruyor. Boþuna dememiþler umut fukaranýn aþýdýr. Ye Memet ye. Umut aþýmýzdýr, ekmeðimizdir, her þeyimizdir. Ýnsan umudu oldukça yaþar. Umutlar yitirilince en büyük sancýlar baþlar. Ýntiharlarýn ve kafayý yamenin tek kaynaðý umutsuzluk deðil midir? Yalnýzca yýl baþlarýnda deðil, býrakýnýz gönlünüzde yaþadýðýnýz sürece umutlar yeþersin. Yeþersin ki; yaþamak zevk olsun.
Bu yýl baþý yine torunum boynuma sarýlacak ve soracak “dede sen bana dört çarpý dört cip alacaksýn deðil mi?” Eskiden o bize Ferrari bile alacaðýný söylüyordu.Nasýl alacaksýn diye sorduðumda “cýrt yaparak” derdi. Yani bankamatik veya kredi kartýyla alacaktý. Bu yýl ilk okula baþladý. Ýlk öðrendiði þey ise para oldu. Dergiye para, Kýzýlay’a para, her yerde en geçerli olan þey para. Artýk paranýn cýrt yaparak elde edilmediðini, çalýþarak kazanýldýðýný öðrendi. Bu yüzden ona ciplerin çok pahalý olduðunu, elimizdeki arabalarla yetineceðimizi anlatmak zorunda kalacaðým. Bir gün arabamýn yanýna park etmiþ devasa cipi gördüðünde cipe bir süre hayranlýkla baktýktan sonra, “bak dede ben bu cipten istiyorum” dedi. Benim arabamýn nesi eksik? Boyasý mý eski yoksa lastikleri ve koltuklarý mý? Babanýn Nissan’ýnýn neyi eksik. Onun fazladan klimasý bile var dediðimde cipin arkasýndaki stepne lastiði iþaret ederek “iyi ama onun arkasýnda korumasý var” dedi. Biz de taktýralým deyince “olmaz dede raconumuza ters düþer” dedi. Vay be… altý yaþýndaki çocuðun raconuna bak. Çocukluðumda bisiklet bile hayaldi. Þimdiki çocuklarýn hayallerini ise lüks cipler ve lüks arabalar süslüyor. Hayallerini yýkmamak için sen okuyacak ve halan gibi büyük adam olacaksýn. O okudu ve baþardý. Þimdi onlarýn kapýlarýnda iki tane cip var. Sen de okursan halan gibi olursun, istediðin cipi alýrsýn dedim. Kararýný verdi. ARÇELÝK in robotundan bir tane alýp ondan Amerikan Ýngilizcesi öðrenecek ve halasýnýn çocuklarý ile Ýngilizce konuþacak. Ýyi bir baþlangýç. Ýnsanýn içinde bir öðrenme hevesi doðdu mu? Kim tutar onu.
Yeni bir yýl gelip kapýmýza dayandý. Her gelen yeni yýlda þansýmýzýn deðiþeceðini umut ederek yepyeni beklentilere girdik. Ne þans kapýmýzý çaldý, ne de Noel baba. Ömür ayný ahval içerisinde geçip gitti. Ýki tane çeyrek piyango bileti ile umuda yelken açtýk. Bu yýl olmazsa seneye bir daha deneyeceðiz. Þans bize gülmedi diye þansýmýza küsmeyeceðiz. Yeni yýllarda yeni biletlerle þans kapýsýný tekrar tekrar açmaya çalýþacaðýz. Zira bu yaþtan sonra yeni bir iþ kurup çalýþmayý düþünemem.
Nice nice yýlbaþýlar, uzun, saðlýklý ve þansýn her zaman yüzünüze güldüðü yýllar dilerim.
Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Ciddiyetsizlik
Nasýl Adam Olacaðýz
Gündemdekiler
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayýþlar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Siyasi Yazý Yazmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.