..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




1 Ocak 2005
Yeni Yýla Bakarken  
Özcan Nevres
Bir yýl geride kaldý. Yeni yýl için aldýðýmýz biletler her zamanki gibi boþ çýktý. Umut ektiðimiz çorak, ot bitmez arazimizde umutlarýmýz yine yeþermedi. Gönlümüz zengin, umut hazinemiz aðzýna kadar dolu.


:BEDA:
Yeni Yýla Bakarken
Bir yýl geride kaldý. Yeni yýl için aldýðýmýz biletler her zamanki gibi boþ çýktý. Umut ektiðimiz çorak, ot bitmez arazimizde umutlarýmýz yine yeþermedi. Gönlümüz zengin, umut hazinemiz aðzýna kadar dolu. Ne kadar boþa harcarsak harcayalým bitmesi mümkün deðil. Her gördüðü umut kapýsýný zorlayanlar sayesinde tek tük kazananlar olduðunda yine umutlarýmýz bizi þans oyunu oynatan giþelere sürükleyecek. Her umudumuzu yitirdiðimizde ya çýkarsa diye yeni umutlara koþacaðýz. Her umudum boþa çýktýðýnda Deli Ali'nin gür sesi kulaklarýmda yankýlanýr. Herkesin anasýný Kör Talih öpmüþ. Benim anamý ise Kör Salih. Deli Ali en sonunda Kör Talih'i aldatýp þansý yakalamayý becermiþti.
Haftada en az üç kez yanýma gelirdi. Gediz yataðý içinde yatak deðiþtirmeden kaynaklanan beþ dönüm bir arazi bulmuþtu. O hiç bir iþe yaramaz kumluðu sahiplenmek istediðinden dilekçe üzerine dilekçe yazdýrýyordu. Ben dilekçe yazmaktan usanmýþtým ama, o göndermekten usanmýyordu. Sonunda bakanlýk o iþe yaramaz kum yýðýnýný Deli Ali'ye verilmesini Menemen Malmüdürlüðü'ne bildrmiþti. Sonunda uðrunda büyük uðraþ verdiði kumluðun tapusunu almayý baþarmýþtý. Artýk göz koyduðu kýzý benim de arazim var diyerek isteyebilecekti. Olmadý. Satýp elden çýkarmak istedi, alan olmadý. Nasýl alsýnlardý? Her taþkýnda Gediz sýk sýk yatak deðiþtiriyordu.
Bir gün Deli Ali yanýma yine geldi. Lacivert takým elbise giymiþ. Beyaz gömleðinin yakasýnda þýk bir kravat vardý. Ali hayrola define mi buldun? Yoksa Milli Piyango'dan büyük ikramiye mi çýktý? dedim. Yok dedi. Ben artýk sosyete falcýsý oldum. O kadar çok para kazanýyorum ki, aklýn hayalin durur. Sen okuma yazma dahi bilmiyorsun. Nasýl oluyor da sana inanýyorlar. Ben deliyim ya. Üstelik saralýyým da. Bu yüzden bunun kalbi çok temiz diye bana çok inanýyorlar. Üstelik ne diyorsam hepsi de çýkýyor demiþti. Haklýsýn demiþtim. Bu ülkede o kadar çok enayi var ki, deðil kosayla, biçerdöverlerle biçsen yine tükenmez.
Ali'nin bol kazançlý yaþamý fazla uzun sürmedi. Bir sara nöbetinde yaþamýný yitirdiðini duyduk. Onun ölümünden sonra kardeþi büyük bir iþ adamý olmuþtu. Anlaþýlan Deli Ali'nin falcýlýk sayesinde büyük bir birikimi olmuþtu. Yaþamýnýn en þanslý döneminde Kör salih yolunu kesmiþti.
Televizyonlarda hep birlikte izliyoruz. Falcýlýk, büyücülük ve medyumluk üzerine yoðun tartýþmalar yapýlýyor. Bilim adamlarý olmaz dedikleri halde, ilimi ve bilimi içlerine sindiremeyenler olur diye bastýrýyorlar. Eðer falcýlýk ve medyunluk, gelecekten ve geçmiþten haber alabilseydi, ne faili meçhul cinayetler, ne de gizli kalmýþ hýrsýzlýk kalýrdý.
Bir gün yeni tanýþtýðýmýz komþumuzla çocuklarýmýz üzerine uzun uzun söyleþmiþtik. Bir kaç gün sonra eþi, eþime kahve falý bakarak, fincandan okuyormuþ gibi eþiyle konuþtuklarýmýzý aynen tekrarlamýþ. Eþim çok þaþýrmýþtý. O haným gelsin, ona ben de bir kahve falý bakayým. Çocuklarý hangi okulda okuyor, hangisi hangi okulu bitirmiþ, nerde çalýþýyor hepsini söyleyivereyim. Sana söylediklerinin tümünü üç gün önce eþiyle konuþmuþtuk. Tüm falcýlarýn yaptýklarý ayný þey deðil mi? Duyumlarýný ve olasýlýklarý yuvarlayarak oldukça bol harcadýðý laf salatasýyla, rast gele biri tuttuðunda vay be bildi denilmiyor mu?
Gerçekler ilim ve bilimdedir. Buna raðmen ikisi de gelecek ve geçmiþin karanlýklarýný aydýnlatamaz. Fala inanma ama falsýz da kalma diyerek falcýlarýn ekmeðine yað sürmüyor muyuz? Falcýlarýn, medyumlarýn yalanlarýndan arýnmýþ, bilim ve ilime inanmýþ bir toplum olmamýz dileðiyle yeni yýlýn hepimize þans getirmesini dilerim.
Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu
Geçmiþ Zaman Olur ki

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.