..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Þahingöz




4 Ocak 2005
Bir Afetten Daha Kötü Bir Þey Varsa, O da Afete Hazýrlýksýz  
Afet öncesi alýnmasý gereken bazý tedbirler!

Þahingöz


Sizler duyarlý ve iyi vatandaþlar! Bu yazýda anlatýlan önerilere katýlýyorsanýz, yazýyý ilgili olduðunu düþündüðünüz kurum, vekil ve kiþilere göndererek anlamlý bir þey yapmanýn huzuruu paylaþýn!


:BAGB:


BÝR AFETTEN DAHA KÖTÜ BÝR ÞEY VARSA, O DA AFETE HAZIRLIKSIZ YAKALANMAKTIR!


Güney Asya’ da olan deprem ve tsunami felaketi bize olasý bir deprem felaketi üzerinde düþünmeye zorladý.
Afet ülkelerinde kurtarma ve yardým çalýþmalarý ile ilgili aksaklýklar ve zorluklar, bize bir ders olmalýdýr.
Konunun uzmaný olmasak da, saðduyumuza güvenerek aþaðýdaki tespitlerimizi ilgililerin, sorumlularýn, planlamacýlarýn ve duyarlý insanlarla paylaþalým istedik!
Tanrý gecinden versin ama ne yazýk ki ülkemizde deprem açýsýndan riskli bir bölgede..
Eninde sonunda orada veya burada afetle karþýlaþmamýz kaçýnýlmaz! Ama uygar bir toplum olarak; bu durumu yok saymak, görmezden gelmek gibi bir tavýr yerine; tedbir almamýz, planlama yapmamýz kaçýnýlmaz, olmazsa olmaz bir durum!
1.     Olasý bir afette ilk karþýlaþacaðýmýz sorun, bölgede ve çevrede kablolu ve hücresel telefon þebekesinin çökecek olmasýdýr. Bu konuda halk önceden afet durumunda hemen telefonlara sarýlýp sistemi yoðunluk yüzünden kilitlememesi yönünde uyarýlmalýdýr! Sonrasýnda ise en azýndan sivil koordinasyon kurullarý haberleþmelerinde yerel FM radyo istasyonlarýný ve TV kanallarýný kullanabilmelidirler.
2.     Ankara’daki hükümet 1999 depreminde olduðu gibi, günlerce suskun kalmamalý, önce ulusa seslenerek topluma moral vermeli; sonra da çabuk hareket edebilen, basiretli ve alýþkanlýðý gereði karar ve sorumluluk almaktan kaçan bürokrasiyi kamçýlayabilecek bir üyesini, afet koordinasyonunun baþýna atamalýdýr.
3.     Afet bölgesine ulaþan karayollarýnýn daha önceki afette olduðu gibi seyir meraklýlarýnca kilitlenmemesi için askeri kuruluþlardan süratle destek alýnmalýdýr. 99 depreminde, yerel polis kuvveti görevlilerinin öncelikle kendi ailelerinin yardýmýna koþtuðu görüldüðünden, askeri güvenliðin insiyatifi kuvvetle gereklidir. Bu cümleden afet bölgesinin yaðmacý, talancý ve hýrsýzlardan ve hatta insan tacirlerinden korunmasý çok önemlidir. Bölgeye dýþarýdan mümkün olduðunca görevlilerden baþka kimse sokulmamalýdýr.
4.     Çadýrlar ve battaniyelerin yaðmacýlarýn eline geçip gerçek ihtiyaç sahiplerinin açýkta kalmamasý için, bu malzeme kamyonlardan rast gele atýlarak daðýtýlmamalý; yardým ekipleri spor sahalarý parklar gibi açýk alanlara süratle çadýr kentler kurup, afetzedeleri kayýt ederek çadýrlara yerleþtirmelidir.
5.     Ýçme suyu ve seyyar tuvalet ihtiyacý öncelikli olarak planlanmalýdýr.
6.     Gýda maddeleri çuvalla ve paketle daðýtýldýðýnda, çok kötü görüntüler ortaya çýkmaktadýr. Bu durum geçmiþ depremlerde yaþandýðý gibi, son tsunami afetinde olduðu gibi TV’lerden tüm dünyaya yansýmaktadýr. Ayrýca geçmiþ afetlerde, daðýtýlan erzaðýn bir kýsmýnýn marketlerde satýldýðý hep hatýrlardadýr.
Bunlarýn önüne geçmek için gýda yardýmý ilk anlarda kumanya þeklinde, sonrasýnda ise aþ evleri kurulup, yemek olarak verilmelidir... Daha uygar ve bize yakýþacak uygulama budur. Japonya’da afet sonrasý böyle yapýlmaktadýr!


Bu anlattýklarýmýza siz de katýlýyorsanýz, bu mesajý ilgili gördüðünüz kiþi ve kurumlara geçiniz. Sorumlu ve duyarlý bir vatandaþ olmanýn huzurunu duyunuz.
Deprem gibi afetlerin konuþulmasýndan korkmayýnýz, hazýrlýksýz olmaktan korkunuz!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hakan Kocayýnca...
Türkiye Karşıtlarına Gereken Cevabı Verm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suya Sabuna Dokunmadan
Mahalle Baskýsý
Türk Ýmajý
N.A.R.O. 'cu Gençler, Helal Olsun Size!
Doğruyu Bulabilmek Ýçin Onun Gibilerine Ýhtiyacım&
Eğitim Þart!
Seçmenlerimizde Hiç Kusur Yokmu?
Trafik Magandalarýna Dikkat!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kiþinin Kendine Ettiðini, Düþmaný Etmezmiþ! [Öykü]
Muz Cumhuriyeti [Eleþtiri]
Yeni insan türü, Homo Ekonomicus [Eleþtiri]
Aslında O Ýyi De... [Eleþtiri]
Neden Bu Kadar Çok Kötülük Var! [Eleþtiri]
Bir Lider Aranýyor! [Eleþtiri]
Trafik ve Ýnsan [Eleþtiri]
Eleştiriye Katlanabilmek Güçlü Olmak Demektir! [Eleþtiri]
Yurdumun Ýnsanının Bir Bölümünün Uygar Olmak Gibi [Eleþtiri]
Býyýk Handikaptýr [Eleþtiri]


Þahingöz kimdir?

ÞAHÝNGÖZ. Yaþý artýk kemale erdiðinden,biraz huysuzca biridir!Biraz kýzgýn gözükse de,bu müzmin bir muhalif olduðundan deðildir. Gerçekte apolitiktir!Onun isteði zeki,aydýn insanlarla söyleþmektir!

Etkilendiði Yazarlar:
M.A.S.H. (Kult filmi izleyeniniz var mý?)


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þahingöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.