..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Y. Kemal Erener




8 Ocak 2005
Kainatta En Büyük Biziz  
Y. Kemal Erener
Güncel itiraflar...


:BAHI:
YAÞASIN KAÝNATTA EN BÜYÜK BÝZÝZ

Dünyanýn en kuvvetli ülkesinde yaþýyoruz. Yýkýlmaz bir yapýmýz var. Hiç bir kuvvet, hiç bir etki, olay bizi yýkamaz. O nedenle dýþ mihrakmýþ, iç mihrakmýþ, çeteymiþ, meteymiþ edebiyatý yapmayalým. Ülkemin her ferdi o kadar dayanýklý ve iradeli yetiþtirilmiþ ki daðýlmasý ve yýkýlýp maneviyatýnýn bozulmasýnýn imkaný yok. Ýþkence miþkence bize sökmez. Bu nedenle dünyada ayakta kalabilecek yegane devlet Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Ýspatý mý?

Çok kolay... Aþaðýdaki olaylara karþý verdiðimiz tepkilere bakýn kafi:

- Yýllardýr en yiyici ve götürücü (güncel deyimle hortumcu) kadrolar iþ baþýnda; buna raðmen hala ülke kaynaklarýný bitirtemediler, bizler ise onlara bir þans daha verebilmenin yollarýný zorluyoruz. Bu uðurda çaðrý yapýlsa kalan birkaç birikimimizi bile batanlara acýyýp vermeye hazýr bekliyoruz.

- Trafik canavarýný beslemek için elimizden geleni yapýyoruz. Bu uðurda canýmýzý bile seve seve veriyoruz. Özellikle alkollü kullanýmda ýsrarýmýzý sürdürüyoruz.

Bu arada ulus olarak “herþeyden anlarým”ýn ne olduðunu öðrenebilmem için bu günlere kadar yaþamam gerekiyormuþ. Bu sýrrý diðer ýrklara da anlatmamýz gerekiyor.

O kadar yoðun bir sorumluluk ve bilgi akýþý var ki, kazaen düne kadar boþ bir vaktim olmamýþ olsa asla fark edemiyecektim.

Ben kendimi bilge sanýr; “Allahým ne kadar akýllýyým” diye böbürlenir dururdum. Zira, herþeyi anlýyor hatta 15-20 yýl sonrasýný görebiliyordum. Hele hele diðer insanlarýn cehaletine bakýp kendimi bayaðý bir baþka hissediyordum. “Yahu ben neydim!” Korkudan bunu söyleyemiyordum. Ya deli derlerse?... Yok, yok kendini beðenmiþ, ukala...

Aslýnda programlama beþikte baþlýyor. Atalarýmýzdan gelen bir þarj ile... Nasýl mý? Örneðin; beþikte veya ayakta sallanýrken uyutulmayý, dayak yerken mukavemeti, ninni de sabrý, bahçelerden meyve çalarken paylaþmayý, mahallenin namusunu korurken sahiplenmeyi, maçlarda küfür ederken psikolojik boþalmayý, bürokratik engelleri çözerken pratik zekayý, bayramlarda el öperken minneti, askerde hayatýn gerçeklerini farkýnda olmadan eðitim hanemize yazmýyor muyuz? Bu örneklere onlarcasýný ekleyebiliriz. Bu nedenledir ki hiç bir siyasi ve doðal travma bizi yýkamýyor. Çünkü her türlü olumsuzluk ve felakete hazýrlandýrýlýyoruz.

Bundan yýllar önce Amerika’da satýþ yapan bir market için; keman çalabilen, tiyatro eðitimi almýþ, yüz metreyi iyi derecede koþabilen, þair, elektrik mühendisi, ekonomi eðitimi almýþ bir kiþiyi arayan iþ ilaný verilse yüzlerce kiþinin müracaat ettiðini söylerlerdi. Biz de hayretler içinde kalýrdýk.

Peki bizde þöyle bir ilan verilse;
- “Bir gýda iþletmesinde çalýþacak; Üniversite mezunu, en az iki yabancý dil bilen, askerliðini yapmýþ, B sýnýfý ehliyetli, seyahat sorunu bulunmayan, 25 yaþýný aþmamýþ, en az 3 yýl pazarlama deneyimli... Acaba kaç kiþi müracaat eder dersiniz?

Haksýzmýyým acaba?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dil Terörüne Buyurun!
Korkularýn Ötesindeki Kozmik Boþluk
Ýnandýðýmýz Yalanlar
Kötüye Güvenin! Çünkü Deðiþmezler
Ýnsanlar
Hiç'in Traji Komik Öyküsü
Medya'ya Açýk Mektup

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aðlayan Zümrüt [Öykü]
Garanti Ahmet [Öykü]
Türklerle Baþa Çýkýlmaz [Öykü]
Düzenli Karmaþa [Öykü]
Þiddete Merhaba [Öykü]
Trafik mi? Allah Baþýmýzdan Eksik Etmesin... [Ýnceleme]


Y. Kemal Erener kimdir?

Uzun bir eðitim birikiminini hayat tecrübesiyle birleþtiren yazar, Türkiye'nin þartlarý gereði birden fazla meslekte uðraþ vermiþ ve bu meslek dallarýnda ileri safhalara ulaþmýþtýr. Karikatür çizmek hobileri arasýndadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Rýfat Ilgaz; Aziz Nesin; Nurullah Ataç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Y. Kemal Erener, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.