..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > murat uzuner




14 Ocak 2005
Ben Baþkan Olsam Futbolu Yasaklardým  
murat uzuner
Çünkü yýllardýr dikkat ediyorum. Dünyada o kadar çok çeþit spor çeþidi varken bizim gibi kalkýnmakta olan ( ? ) ülkelerde futbol birinci spor dalý. Bu hem devlet hem de medya desteði ile böyle. Futbol maçý oynandýðý esnada akan sular duruyor.


:BGIC:
Ben belediye baþkaný olsam,
( sorumlu olduðum belediye hudutlarý içerisinde )
futbolu desteklemezdim.

Çünkü yýllardýr dikkat ediyorum. Dünyada o kadar çok çeþit spor çeþidi varken bizim gibi kalkýnmakta olan ( ? ) ülkelerde futbol birinci spor dalý. Bu hem devlet hem de medya desteði ile böyle. Futbol maçý oynandýðý esnada akan sular duruyor. Derbi diye adlandýrýlan maçlarda ve milli maçlarda hayat duruyor. Hatýrlarým lisede ve üniversitede bazen maçlar gündüz saatlerde olur ve hocalar dahi dersi kýrýp futbol tatili yaparlardý. Halen yapýlýyor mu bu futbol tatili bilemiyorum.? Milli maçlarda da mantýk þuydu. Bak ülkemiz tüm dünyada tanýnýyor. Tanýnmak önemli. Siz Kenyalý atlet maratonda birici olunca Kenyaya bakýþ açýnýz deðiþiyor mu. Ya da merak edip haritada Kenya nerede diye bakýyor musunuz.?
Olayýn birde hep bahsedilen beyni uyuþturma noktasý var. Aptal makinasý ( TV ) karþýsýnda uyuþturulan beyinler , sahalarda ve kampanyalarla satýlan decoderler ile saðlanýyor. Çocuðuna kitap parasý vermeyen baba ya bu decoderi alýyor ya da kahveye gidip bilmem kaç lira vererek bu maçlarý takip ediyor. Maç sonrasý yaþanan araba turlarý , korna sesleri , atýlan silahlarý söylemiyorum bile..
Benim söylemek istediðim maçýn ertesi günü iþyerinde veya okulda insanlarýn takýmlarýyla ilgili yaptýklarý yorumlar ve þakalar. Yenen takýmý tutan mutlu. Çünkü onun takýmý bilmem kaç gol atmýþ. Biri de frikikten miþ.! Yenilen üzgün suç hakemdeymiþ. Ne oluyor beyler siz yenilmediniz ve yenmediniz ki. Sahada olan ve milyarlarca lira para alan kiþiler yendi veya yenildi. Siz deðil. Siz ancak kendi yaptýðýnýz iyi veya kötü þeylerle baþarýlý veya baþarýsýz olabilirisiniz. Sizin ayný takýmý tutuyor olmanýz ortak yanýnýzýn çok olduðu anlamýna gelmez. Ortak yanlar baþkadýr. Bu da insanlarý bireysel baþarýlardan çok baþkalarýnýn baþarý ve baþarýsýzlýklarýndan mutlu ve mutsuz etme çabasý bence. Bunu hak etmiyoruz. Bir de show programlarýnda ... bahçeli var mý.? Cevap evetttt ve yarýsýndan da yuhhhhh. Ne yapmaya çalýþýyor sunucu anlayan var mý.?

Olayýn ben ce en vahim tarafý ekonomik taraf. Sadece size 10,000 nüfuslu küçük bir beldeden örnek vereyim .Siz bunu binlerle çarpýn ve bölün bakalým. Bu tür beldelerde belediye spor kulübü pardon futbol kulübü için yýlda yaklaþýk 100 milyar görünen bütçe ile yürütülüyor. Görünmeyen ise belediyenin araçlarýnýn götürüp getirdikleri vs ler hariç. Bir de topa iyi vuruyor diye iþe alýnan ve bankamatik memuru olanlar da bu rakama dahil deðil. Bu rakam ne için harcanýyor. 11 kiþi topa vursun , belediyenin adý duyulsun , amaç spor olsun vs vs vs.. Bir de bunlarýn alt yapýsý olmalýymýþ. Onlara ise çamur saha da oynamak ve abileri gibi ve belki de Ýlhan Mansýz gibi olmak yatýyor. Kolay para kazan. Oðlan olursa futbocu kýz olursa manken yapacan ki hem o hem sen zengin olasýn mantýðý.
Halý sahalarda saðýný solunu kýranlarý , amatör küme olsa bile kavgada kaþlarýný gözlerini yaralayanlarý , sadece topa iyi vurduðu için adam yerine koyulanlarý saymýyorum bile.

Ben futbola bu kadar gýcýksam ne yapacaðým.
Adý spor kulübü olan bu takýmý futbol harici spor kulübü yapacaðým.
Önce çamur futbol sahasýný 8 e böleceðim. Asfatlatýp 2 tenis , 4 basket , 2 voleybol/hentbol sahasý yapacaðým. Bunun yanýndaki harabe binayý da on adet duþ soyunma odalarý ve kilitli dolaplar yapacaðým. Bu binanýn diðer bir köþesine 4 adet masatenisi odasý ve 6 adet tavla/ çin damasý / satranç odasý yapacaðým.Yanýna da ufak bir kafeterya . Burada kola harici her türlü alkolsüz içecek. Sonra her mahalleye bir basket bir voleybol sahasý yapacaðým.
Bunlarýn hiçbiri ücretsiz olmayacak. Aylýk cüzi miktar ; þu anki rakamla öðrenci 10 milyon , yetiþkin 30 milyon .Bu üyeler o beldedeki tüm sahalardan o ay içerisinde ücretsiz spor yapabilecekler. Eðer ücret almazsanýz spor gibi ciddi bir hizmetin deðeri anlaþýlamaz ve bir süre sonra kýrýk potalar , yýrtýk fillerle ve akmayan sýcak sularla spor yapmak zorunda kalýrsýnýz.Sadece içecekler ve yiyecekler ücretli olacak. Ýþletme de ihale ile özel sektöre verilecek.Baþkanýn selamý var ben bedava gireceðim olmasýn diye. Bir yýl içerisinde buradan kazanýlan para ile kapalý yüzme havuzu yapacaðým. Eþ zamanlý olarak veya daha sonra fitness centre oluþacak. Sonra yüzme kulübü, basketbol kulübü ve altyapýsýný yaptýðým her dalda kulüp kuracaðým. Daha sonra binicilik , okçuluk , uzun atlama , gülle atma , atletizm eklenecek.
Tüm bunlarý yaparken 1 yýl futbol kulübüne ayrýlan para ile kuracaðým ve sonraki tüm yatýrýmlar buralardan alýnan katký paylarý ile saðlanacak. Belki çok küçük belediye desteði olacak. Para deðil iþ makinasý ve iþci anlamýnda .
Tek bir sorun var. Piyango bileti almayan adam gibi ben baþkan adayý deðilim ve olmayý da düþünmüyorum. Bunlarý da sadece iþ olsun diye söyledim. Hepsi saçmaydý .

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: futbol uzerýne
Gönderen: gülen ay / Ýstanbul/Türkiye
7 Þubat 2005
goruslerýnýz tamda benýmkýyle örtüsüyor.spor adý altýnda futbol fanatizmiyle insanlar sosyal ve güncel olaylara karsý tepkýsýz depolýtýze býr yasam suruyolar toplumda ne ve kým olduklarýný ýfade edmeyen kýsýler sectýklerý takýma aýt olma gudusuyle kendýlerýnýn varlýklarýný ortaya koyduklarýný sanýyolar ama onemlý olanýn kýsýsel basarý bve yaptýklarý ýle ýlýskýlý oldugunun býlýncýnde degýller.Keske býr býrey olduklarýnýn ve futbol denýlen morfýnle uyutulduklarýnýn (topluca)býlýncýnde olsalar .SÝLKÝNÝN ve UYANIN dýyorum.Kafataslarýnýn ýcýndeký beyný kullanmaya (full kapasite) davet edýyorum sýzlerý dusunemýyorsanýz da dusunenlerýn fýkýrlerýnden ýlham alýn.Bu anlamlý denemenýzý ýlgýyle okudum dýger yazýlarýnýzý da sabýrsýzlýkla bekleyecegýmý býlmenýzý ýsterým




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Týp Bayramýna Farklý Bakýþ
Be Adam!
Kanarya

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Neden? [Þiir]
Bul Beni Platoniam … [Þiir]
Yaþam Eve Dönmekten Ýbarettir. [Ýnceleme]


murat uzuner kimdir?

bana bak bu kaç?

Etkilendiði Yazarlar:
patch hunter adams , ýrvýn yalom ,ýlgýn olut , ayþe kulin , alain de batton , ahmet altan,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © murat uzuner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.