..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Seval Deniz Karahaliloðlu




15 Ocak 2005
Astor Piazzolla Dinlenecek, Tango Öðrenilecek ve Sonra da Öl  
Bandeneonlarýn sesine karýþan notalarda eriyen tek gerçek, havaya hakim olan ‘tutku’ ve

Seval Deniz Karahaliloðlu


Bükülen, kývrýlan, akýþkan bir sývýnýn içinde zarif bir biçimde süzülen bedenlerin oluþturduðu tablo, uzakta kalan masal ülkesinin naif bir aksi gibi duruyor. Ve nihayet sihirli bir deðnekten yayýlan pýrýltýlý notalarýn oluþturduðu müziðin ahengine kendi


:CHGB:
Astor Piazzolla Dinlenecek, Tango Öðrenilecek ve Sonra da Ölünecek…

Seval Deniz Karahaliloðlu

On yýlda bir yaptýðý listeyi bir kez daha kontrol etti. Tango öðrenilecek maddesini ikinci sýraya alýp, baþa Astor Piazzolla dinlenecek þýkkýný koydu. Ýçi rahat etti. Eveeet, ancak bunlarý yaptýktan sonra ölünebilirdi.

Arkaya koltuðuna yaslandý ve kendini müziðin koynuna býraktý. Sahnedeki adam, piyanoyla bütünleþmiþ. Sanki salona yayýlan notalar piyanodan deðil, koca bir orkestradan çýkýyor. Caz ezgilerinin, bandeneon týnýlarýna karýþtýðý, oradan klasik esintilere uzandýðý müziði bir yerlere oturtabilmek ne mümkün. Zaten gerek de yok. Bu ancak olsa olsa Astor Piazzola olabilir. Caz ile klasik müzik birlikteliðinin, Arjantin’in arka sokaklarýndaki evliliðinden olan yasak aþkýn meyvesi. Ýþte, Piazzolla, Piazzolladýr. Bu kadar basit. Bunu, içinde duyumsayabilenlerin müziði.

Havada uçuþan notalarý yakalayanlar, hayatýn özünü bu kadar yalýn biçimde kavramaktan mutlu, kendini müziðin akýþýna býrakmýþlar. Adamýn parmaklarýnýn altýnda kayan tuþlardan hayat bulan notalar salona yayýlýrken, Ýzmir Sanat Büyük Salonun duvarlarý yavaþ yavaþ eriyor ve yerini Arjantin’de bir arka sokaða býrakýyor.

Müzisyenler, kabadayýlar, sokak kadýnlarý, hayata kenarýndan tutunmaya çalýþanlar. Müzikten sarhoþ, pistte dönen ve toplumsal bir ayini gerçekleþtirircesine eðilen bükülen ve birbiri içinde kaybolan vücutlar. 1900’lerin baþý. Kurallarýn yýkýldýðý, yeni bir dünya anlayýþýnýn ayak seslerinin duyulduðu yüzyýl. Ve bu yüzyýlýn baþýnda, Arjantin’de bir bar. Sigara dumanlarý arasýndaki loþlukta pistte dönen kadýn ve adamlar. Artýk dünyanýn ve kurallarýn hiç bir önemi yok. Bandeneonlarýn sesine karýþan notalarda eriyen tek gerçek, havaya hakim olan ‘tutku’ ve burada tutkunun rengi ‘kýrmýzý’. Hepsinin iç içe eridiði tek gerçekse Tango. Pistte birbirinin uzantýsýna dönüþen vücutlar, çölde susuz kalmýþ birinin kana kana su içmesi gibi tutunuyorlar notalara. Müziðin akýþýna kendini kaptýranlar, iþte bu nedenle sanki bütün hayatlarý buna baðlýymýþçasýna dans ediyor. Çünkü burada hayatýn özü Tango. Su gibi kayýp giden adýmlarýn teklemesine imkan yok. Bu, soluk alýp vermek gibi bir þey. Öylesine doðal. Eþyanýn tabiatý gereði, giderek müzik ve dans ilahi bir tapýnmaya dönüþüyor. Kadýn ve erkeði kendi dünyasýna çekiyor. Orada müzik ve týnýlarla ustalýkla yoðurduktan sonra, kabuklarýný yýrtarak tekrar kendi özgün biçimlerine dönüþtürüyor.

Birden notalar susuyor. Ritim ve notalarýn kýrýldýðý an. Çaresiz notalar köþelere kaçýþýyor. Havada bir anlýk boþluk. Boenos Aires’in arka sokaklarýndan, Ýzmir Sanat Büyük Salon’a dönüyoruz. Piyano çalan adam bir an soluklanýyor. Majörlerle minörlerin arkadaþlýðý bir an için bitiyor. Dans edenler, derin bir soluklanýyorlar. Kýsa süreli ayrýlýklarda, ayaklar küskün ve bitap. Dans pisti terk edilmiþ ve boþ. Derken adam yine koca bir orkestrayý sýðdýrdýðý piyanonun tuþlarý üzerinde dolanmaya baþlýyor. Birbirini takip eden adýmlar müziði kutsarken, dans pisti eski canlýlýðýna kavuþuyor. Bükülen, kývrýlan, akýþkan bir sývýnýn içinde zarif bir biçimde süzülen bedenlerin oluþturduðu tablo, uzakta kalan masal ülkesinin naif bir aksi gibi duruyor. Ve nihayet sihirli bir deðnekten yayýlan pýrýltýlý notalarýn oluþturduðu müziðin ahengine kendilerini kaptýranlar, masal ülkesine açýlan kapýda buluþuyorlar. Ve Tango yeniden baþlýyor.

Ve bir an kadar kýsa, ve bin yýl kadar uzun bir süre sonra, notalarýn da ömrü bitiyor. Adýný koyamadýðýmýz bir zamanda, Arjantin’in arka sokaklarýndaki o barda, kadýnlar ve erkekler hala dans pistinde kayýp giderlerken, suretleri yavaþ yavaþ silikleþiyor. Notalar usul usul hafifleyerek, dans edenlerin ve orkestranýn üzerine bir tül yumuþaklýðýnda iniyor. Uzaklaþan bir hayalin yerini giderek belirginleþen Ýzmir Sanat Büyük Salon’un duvarlarý alýyor. Alkýþlar eþliðinde, Mehmet Okonþar seyircileri selamlarken, Tango’nun ve müziðin büyüsünden sersemlemiþ olanlar, Arjantin’den Ýzmir’e savrulmayý hazmetmeye çalýþýyor.

Aðzýnda tadýna bir türlü doyamadýðý kremalý pastanýn lezzetini duyumsayan çocuklar gibi halinden hem hoþnut hem de adlandýramadýðý biçimde biraz kýrýk, oturduðu koltukta doðruldu. Yavaþ yavaþ yerinden kalktý. Çýkýþa doðru yönelirken, listeyi bir kez daha kontrol etti. Tamam dedi. Evet, Astor Piazzolla dinlenecek, Tango öðrenilecek ve sonra da ölünecek...

Yüreði ve benliðinin bir parçasýný hala, o Tango yapýlan masal ülkesinde býrakanlara küçük bir not. Mehmet Okonþar’ýn, Astor Piazzolla’nýn eserlerinden uyarladýðý Tango CD’si piyasaya çýktý. 16 ayrý eserin bulunduðu çalýþma, dinleyenleri Astor Piazzolla’nýn ülkesine ve zamansýz bir anda, hala dans edilen o bara geri götürüyor. Aðzýndaki kremalý pastanýn tadýný duyumsayan ve yüreklerindeki çocuk saflýðýný hala koruyanlar için…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: libertango
Gönderen: yeþim kýrlý / Ýzmir/Türkiye
17 Þubat 2005
astor piazolla...libertango...dinlemeden ölünürse bir gözümüz açýk kalýr...sevgilerle...yeþim kýrlý




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tiyatronun Sesi Radyosu" Canlý Yayýnda Sevgili Dinleyiciler…
"Farz Edelim ki Ben Schubert"im"
Saksafoncu Sevgilim
Piyano Taburesindeki Kurt : Emre Elivar
Küçük Ýþler Büyük Düþler
Bir Trompet Dolusu Maffycik…
Yýldýz Kenter, Oscar ve Pembeli Meleði
Ruhumuza Bakan Atatürk ve Korkut Uluð
Tijen Hasçilingir"den Ters Köþeye Yatýran Resimler
Efesli Olmanýn Binlerce Yýllýk Keyfi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tiyatro, Gabriel Garcia Marquez, Üç Silahþörler Balesi ve Annem
Tarla Cadýsý, Anneanne ve Neveser Haným
Çocukluðunu Cebinde Taþýyan Adam : 60. Sanat Yýlýnda Prof. Dr. Özdemir Nutku
Aþkýn Üreme Mevsimi
Özgeçmiþ...
Pazar"larýn Shakespeare"li Kýymalýsý
Çizgiler
Bana Parlak Kýrmýzý Pabuçlar Veren Allahým….
Beþ Çayý
Anneee…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.