..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > seyfullah ÇALIÞKAN




21 Ocak 2005
Dandik Yazý  
seyfullah ÇALIÞKAN
Hay daktilomun tuþlarýna eþek arýsý soksaydý da yazmaz olsaydým. Þaryosu raydan çýkýp Pamukova treni gibi devrilseydi de yazacaklarým yarým kalsaydý.


:BIEE:
Dandik Yazý
Yazdýklarým, yazmak için seçtiðim konular hakkýnda sürekli eleþtiriliyorum. Fazla yapýþ yapýþ, salya sümük yazýyormuþum. Aþk iyi hoþmuþ ama, baklava-börek, bal-kaymak olsa bile her gün her gün çekilmezmiþ. “Senin gibi delikanlý adama hiç yakýþmýyor. Bu ülkede açlýk, yoksulluk, konut sorunu, trafik, çevre ve alt yapý sorunlarý var. Sen diline bir ayrýlýk bir sevda dolamýþ yazýp duruyorsun. Baþka þeyler anlat kardeþim. Çiçek, böcek, yaðmur, sokak anlatýlarýndan sana daha gýna gelmedi mi? Aksýrýncaya, týksýrýncaya kadar okuduk.. Bu kadarý bize yeter. El insaf be kardeþim.”diyorlar.
Elleþtirenlerin hepsinin aðzýna, diline saðlýk. Neresinden baksam yerden göðe kadar haklýlar. Benim gerçekten tutar yerim yok. Cennet vatanýmýzýn sorunlarýna benim kadar duyarsýz birini bulmak neredeyse imkansýzdýr.
Bir ara bu yoðun eleþtiri rüzgarýna kapýlýp iþimle ilgili makaleler yazmaya baþladým. Benim de memleketime faydam dokunsun, bir hizmetim olsun istedim. Çevresinden sorumlu bütün insanlar gibi bazý konularý ele alýp iþleyerek toplumsal duyarlýklarý cilalamayý amaçladým.
Ýnsanlara, siz çok haklýsýnýz demekle yetinmeyip eyleme geçtim. Bilirsiniz, her þehirde, her ilçede Halk Eðitim Merkezleri vardýr. Bu kurumlar yaþa baþa bakmadan bulunduklarý çevrede yaygýn eðitim hizmetleri verirler. Bulunduklarý mahalde komþu esnaf ve o sokaklarda onlara komþu olarak oturanlar bu merkezlere biçki-dikiþ binasý derler.
O zamanlar daha bilgisayarým olmadýðý için oturup daktilomun baþýna Allah ne verdiyse yazdým. “Halkýn yaygýn eðitim ihtiyacýný genç kýzlarýn ceyiz sandýklarýný doldurmak sanan bu kurumlar ülkemizin sosyal dinamiklerinden habersiz derin bir kýþ uykusuna yatmýþlardýr. Biz dantel ve nakýþ bilmediðimiz için deðil kalifiye eleman bakýmýndan yetersiz durumda olduðumuz için geliþmiþ Avrupa’nýn peþinden koþmaktayýz. Yaygýn eðitim hizmeti vermek istiyorsanýz halkýn içine karýþýnýz. Önce toplumun ihtiyaçlarýný belirleyiniz. Sonra da kapýlarýnýzý Mevlana’nýn yüreði kadar geniþ açarak halka hizmet ediniz. Yapýnýz, gidiniz, atýnýz, tutunuz....”
Hay daktilomun tuþlarýna eþek arýsý soksaydý da yazmaz olsaydým. Þaryosu raydan çýkýp Pamukova treni gibi devrilseydi de yazacaklarým yarým kalsaydý. Bizim yazý daha bültende bile çýkmadan “Müdür seni çaðýrýyor.” dediler. “Hayýrdýr. Niye çaðýrýyor. Siz neden çaðýrdýðýný bilirsiniz. Söyleyiverin yanýna gitmeden” dedim. Kimse en ufak bir tiyo vermedi. “Vallahi biz de bilmiyoruz.” deyip beni müdürün yanýna gönderdiler. Müdür, önce halimi hatýrýmý sordu. Arkasýndan “Buyurun , lütfen þöyle oturun.”dedikten sonra çay söyledi.
- Hocam, yazdýðýnýz makaleyi çok beðendim. Sizim gibi iyi gözlem yapabilen, sorunlarýn çözümü için farklý bakýþ açýlarý yakalayabilen insanlara ihtiyacýmýz var.
- Teveccühünüz efendim. Teþekkür ederim. Gak guk...
Bu övgü cümleleri arkasýndan bir çapan oðlu çýkacak ama bakalým ne çýkacak diye beklemeye
baþladým.
- Ýlimizde bulunan bütün Halk Eðitim Merkezleri hakkýnda sizden ayrýntýlý bir incelme yapmanýzý istiyorum. Hizmet üretmeyenleri ve halkýn gereksinimlerine yanýt veremeyecek durumda olanlarýn kapanmasýný teklif edin.
- Sayýn müdürüm, ben bu kurumlarýn hizmet anlayýþýnýn halkýn gereksinimlerine yönelik olarak yeniden yapýlanmasý gerektiðini, yönetimin bakýþ açýsýnýn deðiþmesi gerektiðin anlattým. Kapatalým demedim.
- Ne yazdýðýný gayet iyi anladým. On beþ gün zamanýnýz var. En kýsa zamanda görev yazýnýzý alýp iþe baþlayýn.
- Emredersiniz sayýn müdürüm. Ýyi günler, iyi çalýþmalar. deyip odasýndan çýktým.
Sonradan öðrendiðime göre bu kurumlardan birinin müdürünün deðiþmesi isteniyormuþ.
Benim makale bu yönetici üzerinde baský yaratmak için bir fýrsat olarak düþünülmüþ. Ýnceleme sonucunda o kurumun verimsiz olduðuna ve kapanmasýna karar verirsem bu yönetici ile bir pazarlýk þansý yaratmakta araç olacakmýþým. Hay, sosyal duyarlýlýðýmýn ebesini...
     On beþ gün gece gündüz çalýþtým. Kurumlarýn yýllýk giderlerinden, personel yapýlandýrýlmasýna ve hatta tek bir kursuyerin devlete maliyetini bile hesaplayýp rapor haline getirdim. Verimlilik hakkýnda da sayfalar dolusu kocaman bir rapor sundum. Rapor bir türlü inceleme kurulundan ve müdürün onayýndan geçemiyordu. Geri alýp yeniden yazýyorum, ama fayda etmiyordu. Papazý bulmak denilen þey bu olsa gerek.
     Aylar sonra çektiðim bin bir sýkýntýnýn ardýndan rapor nihayet kabul edildi. Yazýlanlara yada tavsiyelere iliþkin hiçbir þey yapýlmadý. Her þey unutuldu gitti. Ben çektiðim sýkýntý ve eþekliðimle baþ baþa kaldým. Bu olaydan sonra içinde sosyal veya sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, siyasal, vatan, millet, Sakarya kelimeleri geçen tek bir yazý bile yazmamaya karar verdim. Toplumsal duyarlýlýklardan aðzý yanan aþký üfleyerek içermiþ. Artýk iyice anladým.
     Ýhtimal ki þimdi de kolay pes etmekle, kolaycýlýða teslim olmakla eleþtirileceðim. Hakkýnýz var. Çünkü eleþtirmen her zaman haklýdýr. Ve yazma hevesi bulunan biz zavallý faniler her zaman onlarýn dümen suyundan gitmeliyiz. Üvendireyi elinizden atýp bizi dürtmekten vaz geçerseniz biz zaten yoldan çýkarýz.

Seyfullah ÇALIÞKAN
Ocak 2005

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dandik yazýlaýrnýzý seviyorum..
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
3 Þubat 2005
Merhaba Sevgili Seyfullah Çalýþkan; Dandik( sizin ifadenizle) yazýlarýný seviyorum.Siz makale de yazsanýz; deneme, aný da yazsanýz; herkesin zevkle okuyacaðýna inanýyorum.Bugüne kadar birçok yazýnýzý okudum.Anlatýmýnýz sürükleyici, tasvirleriniz güzel, espiri anlayýþýnýz yerinde, ironi derseniz var......Yani; sizi zevkle okumak için birçok neden bulabilir okuyucu....Baþarýlý çalýþmalarýnýzýn devamýný dilerim...Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsim Türlüsü 2
Mevsim Türlüsü
Yitirilmiþ Akýl Hükümsüzdür
Kel Baþa Arap Saçý
Ben Daha Çok Napolyon'um
Aç Tokun Halinden Anlamaz
Grip, Televizyon ve Terlik
Ne Güzel Hiç Bir Þeyimiz Yoktu
Midyat
Poyraz,yaðmur ve Sonbahar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.