..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > yeþim kýrlý




24 Ocak 2005
Oyun  
fark etmeden düþüverirsin bu pamuktan bozma tuzaða, büyür gözbebeðin, büyülenirsin...

yeþim kýrlý


sorgularken sen hala hayatý ve kendini, o çoktan hazýrlamýþtýr alnýna “suçlu” damgasýný vuracak mahkemeyi, oysa sen bilmezsin yargýç da þahitler de ta kendisi.


:CAEF:

Ýnsan bile bile acýtmak ister ya kendi içini, kör býçakla kazýmaya çalýþtýkça kendi açtýðý yara izini akýtamazken gizli kalmýþ zehrini, müzik diye dinler kýyametin habercisi derin sessizliði.

Usul usul yanaþýr yanýna, sabýrlýdýr, yavaþ yavaþ girer kanýna, yanýtlarýnýn yalnýz onda saklý olduðundan emin, sayýsýz sorular fýsýldar ya kulaklarýna, fark etmeden düþüverirsin bu pamuktan bozma tuzaða, büyür gözbebeðin, büyülenirsin, bakamazsýn ýþýða, bir yanýn burada, bir yarýn bilinmeyen uzaklara yolculuða hazýrlanmakta.

Ve iþte tam da o gün gelir, geleceði günü ancak o bilir, silkelenirsin dökülür ya üzerindeki kirli kibir, gözlerinin rengi deðiþir, var olan bütün gerçeklerin bir seferde silinir, devrilir kumdan kalelerin, düþlerini sakladýðýn kavanozlar devrilir, insan iþte ancak o zaman “zamAN”a gerçekten yenilir...

Kabullenmesi en zor zamAN yalnýzlýkla baþa çýkamayacaðýný anladýðýn AN, ezberlemekten yorulmuþken kendi silüetini, deli olursun ya hani, sormaktan yorulmuþken kendine çektiðin bedelin nedenini, bulamazsýn ya bir zaman bir yerlere týkýp, kaybettiðin hayallerini, nereye taþýyacaðýný bilemezken bu aðýr bedenini, koyacak yer bulamazsýn ellerini, o ise sabýrlý bir köþede bekler öylece, izler eriyip, tükenmeni, yitip, bitmeni...

Aklýndan geçen her cümlenin sonunda ya üç nokta ya kabusun olan bir soru iþareti, bir kutuda bulunca ýsýnmak için yaktýðýn düþlerinin küllerini, söndüremez ya yaðmur aðaçlarý bile içindeki ateþi,týpký bir kedi gibi sokulur, fark edemezsin onun sinsiliðini, ayýrt etmeye çalýþýrken kulaðýndaki fýsýltýlarla kendi sesini, deli olursun ya hani, gittikçe uzaklaþýr senden kendine çektirdiðin bu iþkencenin sebebi, iþte insan o zaman kaybeder dýþarýya açýlan kapýnýn kilidini...

Ellerinde mavi kolyelerin -sayýsýný bilmediðin, ipleri saçlarýndan, gözyaþlarýný boncuk diye dizdiðin hani aðlamaktan korktuðun AN bir bir boðazýnda düðümlediðin, duvarýnda unutulmuþ bir ressamýn tablosu, dökülmeye hazýr artýk kolyelerini gizlediðin mücevher kutusu, havada asýlý kalmýþ kaybetme korkusu, dokunmaya çalýþma, ele gelmez onun dokusu, yakmaya çalýþma, ateþ almaz, sana kalan bir kutu yanmýþ kibrit kokusu...


Sense onun varlýðýndan habersiz, küfrederken kendine yerli yersiz, bulamazsýn elbette, o ki pili bitmiþ bir saat kadar sessiz.
Bitkin düþmüþken sen aramaktan artýk onu, o sana dokunmaktadýr olmasa da kanadý kolu, uyku inat ederken kapatmayý perdelerini yüzündeki iki deliðin, içinden tekrarlayýp durursun sonu yok bu deliliðin!

O ise sabýrlý, bekler, gitmemekte ýsrar eder sen böyle çýrpýnýrsan eðer, doðru zamaný bekler sonunda kazanacaðý kaybettiði zamana deðecekse eðer, eðersin ya baþýný çaresiz anlayýnca kaybedeceðini bu sefer, zaferini kutlarken o, bir yandan da sana sessiz notalardan sözsüz þarkýlar besteler, sol anahtarý kaybettiðini sandýðýn kilidin yanýnda, her nakaratta ondan için titrer.

Yorgun bedeninle savaþtayken sen kapanmasýn diye perdeler, her ayrýntý hayat bulur, kararýr parmaklarýnda izmaritten kalan sarý lekeler, saatin tik taklarý vurur, deðiþir yýllardýr varlýðýndan habersiz olduðun nesneler, delirirsin ya hani, haykýrmak istersin artýk yeter(!), sesin çýkmaz, matlaþýr gölgeler.

Öyle yorar ki seni boyunca soru iþaretleri, aðýr gelip taþýyamaz hale gelince baþýn incecik bedenini, dayanamaz çekip gider, kucaklarken sen sana býraktýðý dayanýlmaz hafifliði, hissedersin bedeninde aðýrlýðýnca býraktýðý ihaneti, bu yaþadýðýn en sonuncu usulca alýr yerini, daha önce yaþamýþlýðýn var ihaneti, bu deðildir zaten ilki, yavaþ yavaþ kabullenirken sen yenilgiyi, o keyiflenir izlerken sayýlý seçeneklerinin birer birer eksiliþini...

Yitirecek daha neyin kaldý diye düþünürken sen, zamaný gelmiþ gibi harekete geçer o hemen, sorgularken sen hala hayatý ve kendini, o çoktan hazýrlamýþtýr alnýna “suçlu” damgasýný vuracak mahkemeyi, oysa sen bilmezsin yargýç da þahitler de ta kendisi.

Zaman akar, herkes aleyhine tanýklýk yapar, karar alýnýr, kapanmayan yaralarýndan bozma bir kelepçe bileklerine takýlýr, arkandan ne su dökülür, ne aðýtlar yakýlýr, o hazýrladýðý ipi cebinden usulca çýkarýr, çýplak ayaklarýnýn dibine býrakýr, sahnede yalnýz sen, finali yapacakken perdeler kapanýr, final üçüncü kiþiye býrakýlýr. Alkýþlar duyulur, bu iki kiþilik intihar oyunundan yalnýz bir oyuncu çiçeklere boðulur,yalnýz biri kurtulur...

Kimin kurtulduðuysa yanýtý olmayan bir sorudur...

yeþim kýrlý

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: '...' & '?'
Gönderen: gülbeyaz / Ankara/Türkiye
11 Mayýs 2006
"... iki insan gibi kaldým birbiriyle konuþan iki insan." e.c.

:: Yeþim'e
Gönderen: Naide YILDIRIM / Sivas/Türkiye
3 Mart 2005
"ezberlemekten yorulmuþken kendi silüetini" Gerçekten çok güçlü yazýyorsun.Yazýlarýnda yakaladýðým öyle güzel sözler varki...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lanet

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Seni Sana Raðmen Sevdim
Kadýným, Bana Yakýþaný Yaptým! Kaçtým...
Islanýyorum En Az Þehrimin Karnýndaki Balýklar Kadar…
Beþ Element ve Beþ Yapraklý Yonca
Kapýyý Kapatma

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Teþhislerim Hiç Þaþmazdý Morglarýn Grisinde… [Þiir]
Affet Anneni Bebeðim! [Þiir]
La Vien En Rose [Þiir]
Mühürlü Dudaðýmýn Sana Ait Yaný [Þiir]
Bilmezsin! [Þiir]
Bir Efsane Eklensin Yunan Mitolojisine [Þiir]
Tüketiyorum Ömrünü Kelebek Yüzmelerin... [Þiir]
Doðma Ýstersen [Þiir]
Kapýlarým Sana Kör, Zillerim Saðýr Sana [Þiir]


yeþim kýrlý kimdir?

susarsam kabuk baðlarým. . . rahat durmaz kabuðu kaldýrýrým, þayet kanarsa kabuk, kan tutar beni bayýlýrým, ben iyisi mi yazayým. . . yazýyooorum. . yazdým!

Etkilendiði Yazarlar:
balýk hafýzamdan geriye kalanlar...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © yeþim kýrlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.