..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Necat Dilaver




25 Ocak 2005
Yalnýzlýk ve Ýnsan ve Daha Ýnsanlar  
Necat Dilaver
Murtaza Efendi bekçilik yaparak evine ekmek götürmeye çalýþýrken, gece, soðukta, üç kuruþ maaþýný alýrken yalnýz olduðunu ne þiddette hisseder sizce? Ölümüne hissetmez mi? Ya da hissettiði yalnýzlýk deðil de çaresizlik mi? Yalnýzlýk çaresizliðin en kötüsü


:CBBG:
Ýnsansal kusurlarýmýz oluþturur yalnýzlýk nedenlerimizi.
Kimimiz huysuzluktan yalnýzdýr, kimimiz aþktan. En yalnýzlarýmýz inatçý olanlarýmýzdan çýkar herhalde.
Baþarý veya yenilgiler de, yani her hangi bir savaþ da yalnýzlaþtýrýr insanoðlunu. Hele kibirliler doðuþtan yalnýzdýrlar.
Ama asýl yalnýzlýk, çaresizlik ve ezilmiþliðin getirdiði yalnýzlýktýr. Dünyadaki bir çok ezilmiþ insan böyledir ve bunlar yalnýz olduklarýný zaten anlayamazlar. Yaþamaya çalýþmaktan zamanlarý ve güçleri kalmaz yalnýzlýðý anlama çalýþmalarýna. ‘Daha insanlar’ýn iþidir yalnýzlýðý sorgulamak.
Kendini dünyayý deðiþtirmeye adayanlar da yalnýzlýða mahkumdurlar. Çünkü insanoðlu doðasý gereði þartlara göre iyidir. Yani Spartakus köle olmasaydý ayaklanýr mýydý? Her ne kadar ayaklanmanýn lideri olduðu zamanlarda kendini çok iyi, maðrur ve kalabalýk hissettiðini zannetsek de eminim o da biliyordur yalnýzlýðýn kaçýnýlmaz olduðunu ve sanýrým bunu en çok kazýða asýldýðýnda anlamýþtýr.
Murtaza Efendi bekçilik yaparak evine ekmek götürmeye çalýþýrken, gece, soðukta, üç kuruþ maaþýný alýrken yalnýz olduðunu ne þiddette hisseder sizce? Ölümüne hissetmez mi? Ya da hissettiði yalnýzlýk deðil de çaresizlik mi? Yalnýzlýk çaresizliðin en kötüsü deðil midir?
Gece bir eðlence yerinden çýkan iþadamý Onur, arabasýna giderken yolunu kesen sokak çocuklarýna para vererek neyi doðrular? Kendisinin ne kadar iyi bir insan olduðunu ve çocuklar gibi yalnýz, çaresiz olmadýðý için de ne kadar þanslý olduðunu mu? Yoksa o para kendi yalnýzlýðýný yenme çabasý mýdýr? Yalnýzdýr çünkü o, her þeye raðmen. Bütün bu paraya, hayata ve baþarýya raðmen. Bunlarýn hiç biri ilaç olmamýþtýr yalnýzlýðýna.
Belki de yalnýzlýklarýn en doðrusuna, en acýsýna, en çaresizine, en bilinçlisine –tabi bunlarýn tam tersi de olabilir- Onur Beyin þirketinde çalýþan, ortalama bir maaþ ve hayat standardýna sahip Mehmet þahitlik eder. Mehmet ne yapsa yeri aynýdýr, çevresi prangalarla çevrilidir. Yalnýz savaþmak zorundadýr konumunu korumak için. Murtaza Efendi gibi olmamalýdýr. Bu yolda gerekirse bencil davranmalý ve Onur Beye yakýn gözükmelidir. Yani ne aþaðýda ne yukarýda. Bunu da ancak yalnýzlýkla yapar. Yalnýz birine kimse zarar vermez. Kötülükler bir arada olmaktan gelir ona göre zaten.
Aslýnda yalnýz olup olmadýðýný sorgulayacak kadar güçlü insan sayýsý ne kadar az deðil mi. Felluce’de, yan sokaktaki gecekonduda, Afganistan’da, Çeçenistan’da, Amerika’daki Kara Panter üyesi siyahlarda veya evsiz her hangi bir insanda var mýdýr yalnýzlýðýný sorgulayacak kadar güç. Yoksa eðer, ya gerçek yalnýzlýk onlarýnki ya da bunu okuyan herkes dahil ben de boþa kürek çekiyoruz. Galiba evet gerçek yalnýzlýk onlarýnki yani çaresizlik ve ezilmiþliðin getirdiði yalnýzlýk. Bu durumda ne mutlu yalnýzlýðýný sorgulayabilenlere. Peki, bize düþen görev ne derseniz, o baþka bir boyutu hayatýn. Belki mücadele, belki görmezlikten gelme, belki bizzat ezilme, belki de bizzat ezme.
Eðer yalnýzlýðýnýzý sorgulayabiliyorsanýz þanslý insanlar grubundansýnýz. Zaten eðer yaþama mücadelesi içinde eziliyorsanýz buna yalnýzlýk da dahil hiçbir þeyi sorgulayamazsýnýz. Belki de yalnýzlýk belli bir refah seviyesine eriþmiþ insanlarýn oyuncaðýdýr. Bilinmez. Umarým herkes bir gün ‘daha insan’ olur ve özgürce yalnýzlýðý sorgular. Ýmkansýz gibi görünse de, umarým.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýzlýk ve Ölüm
Yalnýzlýk ve Mutluluk
Dene - Me
Yalnýzlýk ve Kent
Öylesine...
Yalnýzlýk Ne Zaman Fark Edilir?
Yalnýzlýk ve Portakal Kabuðu
Deðiþim...
Yalnýzlýk ve Aþk
Açlýk...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aforizmalar - Aþka
Seni Seviyorum: Dünyanýn En Saçma Cümlesi.
Ben...
An'sal Yaklaþýmlar
Sevemeyen Üþür...
Aforizmalar - Hayata
Sevmediðim Kelimeler
Hey Hayat...
Ýnsan/ Mutlak Ýnsan...
'An'

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüzün [Þiir]
Melanin [Þiir]
Yaþ ve Aþk... [Þiir]
Gülüþ... [Þiir]
2022, Prozac [Þiir]
Yaþlý... [Þiir]
Sev Oðlum... [Þiir]
Aþkýn Ýspatý Hüzün [Þiir]
D' ve Anlam [Þiir]
Aç Gözlerini [Þiir]


Necat Dilaver kimdir?

Ara-yýþ. . . Þiirde, öyküde ve yaþamda; 'ara' da kalma ederi: Arayýþ. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Umut, ekmek, sömürü, tanrý, insan, hayat, hüzün...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Necat Dilaver, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.